Medicii de familie vor să pună lacăt pe cabinete din aprilie

Medicii de familie ameninţă că trag obloanele cabinetelor de la 1 aprilie: refuză să mai semneze contractul-cadru, care "îi falimentează", şi pregătesc terenul pentru a pleca în străinătate.

În aprilie este momentul în care vechiul contract-cadru cu asigurările expiră. Medicii susţin că nu mai semnează altul şi aleg în schimb să lucreze în privat şi îşi depun cererile pentru a primi certificatele de conformitate, care le permit să ia drumul străinătăţii.

Măsurile au fost decise în urma unei şedinţe la care au participat reprezentanţi ai Societăţii Naţionale de Medicina Familie (SNMF) şi ai Federaţiei Naţionale a Patronatelor de Medicina Familie, în care sunt înscrişi mai mult de jumătate din cei peste 11.000 de medici de familie din ţară.

Măsurile nu sunt bătute în cuie şi există posibilitatea ca doctorii să se răzgândească dacă autorităţile vor suplimenta bugetul şi dacă modi fică articolele ce le ating drepturile.

Nu vor să devină "secretarele" sistemului

În topul listei de nemulţumiri se află informatizarea sistemului de sănătate. Medicii sunt obligaţi să aducă în cabinet internet de bandă largă, să cumpere cititoare de carduri şi să editeze datele tuturor pacienţilor pe carduri.

"Una este să investeşti în internet de bandă largă în marile oraşe, alta este să tragi internet în vârful muntelui. Un abonament lunar de internet poate costa cabinetul 200-300 de lei în oraş şi 700-800 de lei în mediul rural", ne-a declarat medicul Sandra Alexiu, al SNMF.

Pe lângă internet, doctorii vor fi obligaţi să achiziţioneze cititoare de card, care ar putea costa 500 de euro bucata şi semnătură electonică (50 de euro). "De exemplu, trebuie să trimit pacientul la anlize pentru a detremina grupa sanguină şi Rh-ul. Trebuie să editez un card în 15 minute, atât cât îmi decontează casa pentru o consultaţie", adaugă Sandra Alexiu.

De aceeşi părere este şi medicul de familie Călin Ciubotaru. "Problema este cât va costa ca timp, medicul de familie nu a fost pregătit pentru a încărca date. Un card nu ar fi o problemă, însă mii de carduri, în condiţiile în care un medic are pe listă 2.000 de pacienţi în medie, transformă actul medical în activitate dactilografică."

Alte nemulţumiri sunt legate de faptul că trebuie să asigure permanenţă forţat, că li se impun plafoane la prescripţii, dar şi de faptul că sporurile în rural au ajuns practic inexistente. Între timp, autorităţile din Sănătate îi asigură că "va avea cine să le preia listele de pacienţi dacă ei pleacă", respectiv medici din alte specialităţi. Poziția CNAS: „Nu le-am cerut decât să tasteze câteva caractere” Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări susțin însă că nu au primit nicio poziție oficială de la medicii de familie. Mai mult, consideră că cifrele înaintate de aceștia sunt  exagerate. „Asemenea proteste  se întâmplă în toată lumea, ei trebuie să înțeleagă că numai așa se poate elimina frauda din sistem și numai așa se pot întoarce banii la ei și la pacienți. Până acum nu am primit nicio poziție oficială, deși spun că autoritățile refuză  dialogul cu ei. Principala lor problemă este informatizarea, sunt nemulțumiți că se transformă în informaticieni. Singurul lucru care li s-a cerut însă a fost să tasteze câteva caractere, lucru pe care îl pot face în câteva minute. Nici cititoarele de carduri nu sunt scumpe, nu costă mai mult de 100 de euro și nu le plătesc în fiecare an, le plătesc o dată la zece ani”, ne-a declarat Președintele Casei Naționale de Asigurări, Lucian Duță.  

  • Medicul de familie Sandra Alexiu, secretar în cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, discută astăzi cu cititorii evz.ro, de la ora 15.00, despre protestul medicilor de familie, dar şi despre soluţiile care ar putea detensiona criza