Medicii de familie spun „adevărul despre veniturile medicilor!” Nu toți au parte de majorări salariale

Medicii de familie spun „adevărul despre veniturile medicilor!” Nu toți au parte de majorări salariale

Societatea Națională de Medicină de Familie a publicat un punct de vedere legat de majorările salariale care au intrat în vigoare de ieri. Reprezentanții acesteia atrag atenția că nu toți medicii din România au parte de creșteri salariale, intrucât medicii de familie, care au contract cu casele de sănătate, nu sunt incluși în categoria bugetarilor „fericiți”.

„Se afirmă de mai mult timp în presă şi în spațiul public faptul că veniturile medicilor vor creşte foarte mult. De ieri aceste măriri s-au aplicat. Dorim să precizăm că ne bucurăm pentru colegii noştri din spitale şi din ambulatoriile integrate ale spitalelor, iată că se întâmplă un lucru firesc pentru jumătate dintre medicii României. Este necesar să precizăm însă că de aceste creșteri salariale beneficiază doar medicii din sistemul bugetar, NU TOŢI medicii așa cum repetat se afirmă de ieri dimineață”, arată reprezentanții Societății naționale de Medicină de Familie - SNMF.

Ei atrag atenția că „veniturile medicilor de familie şi ale medicilor din cabinetele independente din ambulatorul de specialitate, ca și asistenții medicali din aceste segmente ale sistemului medical, nu beneficiază de măriri, deşi fac parte din sistemul public de sănătate”.

Majorările nu se aplică, practic, pentru peste 11.000 de medici de familie, câți sunt în România, arată SNMF.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Din circa 40.000 de medici care lucrează în contract cu casele de asigurări de sănătate, circa 11.256 sunt medici de familie şi încă aproximativ 10.000 sunt medici din cabinetele independente din ambulatorul de specialitate. Adică, aproximativ jumătate din medicii din sistemul public nu vor fi beneficiari ai acestor măriri de venituri, cum nici asistentele lor nu vor putea beneficia de venituri similare colegilor din ambulatorul integrat al spitalelor”, se arată în punctul de vedere al SNMF.

Pentru 2018 a fost operată o creştere a venitului cabinetelor de 15-17%, recunosc reprezentanții SNMF, dar, spun ei, „aceasta va fi consumată majoritar de creşterea preţului la utilităţi, telefon, redevenţe etc, toate calculate în funcţie de cursul euro. Fiscalitatea din anii 2016 şi 2017 a fost, de asemenea, extrem de severă pentru cabinetele noastre şi încă plătim sume consistente aferente anilor precedenţi. Finanţarea medicinei de familie a rămas, ca pondere, la 5,88% din bugetul sănătăţii. Din acest procent se acoperă cheltuielile necesare funcţionării cabinetelor, taxe, impozite şi venitul a 11.256 de medici de familie, aproximativ 16.000 de asistenţi medicali, dar şi alt personal angajat. Pentru veniturile medicilor şi asistentelor din aceste paliere ale sistemului public de sănătate NU există măriri prevăzute de bugetul din acest an, după cum nu au fost nici în anii precedenţi”.

Reprezentanții Societății Naționale de Medicină de Familie spun, în final, că „toate aceste precizări sunt necesare pentru a nu crea şi mai multe tensiuni datorate acestui dezechilibru din sistemul medical”.