Unitatea 731 a Armatei Japoniei, condusă de generalul chirurg Shiro Ishii (foto), a fost una de cercetare și dezvoltare a armelor biologice și chimice care a făcut experimente îngrozitoate pe oameni în timpul celui de-al doilea război sino-japonez și al celui de Al Doilea Război Mondial.
Aceasta, cu sediul în Manciuria, a fost responsabilă pentru unele dintre cele mai notorii crime de război comise de Japonia.
Era cunoscută oficial ca Departamentul pentru Prevenirea Epidemiei și Purificarea Apelor din Armata Kwantung.
Cel puțin 3.000 de bărbați, femei și copii au fost supuși în fiecare an experimentelor efectuate de unitatea 731.
Majoritatea victimelor a fost constituită din chinezi, ceilalți fiind sovietici, mongoli, coreeni și prizonieri ai puterilor aliate. Unitatea a primit sprijin generos din partea guvernului japonez până la sfârșitul războiului în 1945.
Vivisecții fără anestezie
Mii de bărbați, femei, copii și sugari internați în lagăre au fost supuși la vivisecție, adesea fără anestezie care, de obicei, se terminau cu moartea victimei.
Vivisecțiile au fost efectuate pe prizonieri după ce erau infectați cu diverse boli. Cercetătorii făceau intervenții chirurgicale invazive, îndepărtând organele pentru a studia efectele bolii asupra corpului uman. Acestea au fost efectuate în timp ce pacienții erau în viață, deoarece s-a crezut că moartea lor ar afecta rezultatele.
Cobailor umani le erau amputate membrele pentru a studia pierderile de sânge. Acele membre care au fost îndepărtate au fost uneori re-fixate pe părțile opuse ale corpului.
Unii prizonieri aveau stomacul îndepărtat chirurgical și esofagul atașat de intestine. Creierul, plămânii și ficatul au fost îndepărtate de la unii dintre ei.
Purici de ciumă, haine și provizii infectate au fost aruncate din avioane peste diverse ținte. S-a estimat că holera, antraxul și ciuma au dus la uciderea a cel puțin 400.000 de civili chinezi.
Unitatea 731 și unitățile sale afiliate au fost implicate în cercetarea, dezvoltarea și desfășurarea experimentală a armelor biologice care au create epidemii prin atacuri împotriva populației chineze (civile și militare) de-a lungul celui de-al doilea război mondial.
În loc să fie judecați pentru crime de război, cercetătorii de la Unitatea 731 au primit în secret imunitate din partea SUA în schimbul datelor pe care le-au adunat.
Alți cercetători, pe care forțele sovietice au reușit să îi aresteze, au fost judecați în procesul criminalilor de război de la Khabarovsk, în 1949.
Medicii japonezi și comandanții armatei care au făcut și aprobat experimentele unității 731 au primit sentințe între doi și 25 de ani, într-un lagăr de muncă siberian.
SUA au refuzat să recunoască procesul, spunând că era propagandă comunistă. Însă, toți, în afară de unul dintre inculpați care s-a sinucis în celulă, s-au întors în Japonia în anii 1950.
Pe lângă acuzațiile de propagandă, SUA au afirmat, de asemenea, că procesul servește doar la distragerea atenției de la tratamentul pe care sovieticii îl aplicaseră la sute de mii de prizonieri de război japonezi. URSS a afirmat că SUA le-au dat imunitate diplomatică japonezilor în schimbul informațiilor cu privire la experimentele pe oameni.
Acuzele atât ale SUA, cât și ale URSS au fost adevărate și se crede că și sovieticii au primit informații de la japonezii implicați în experimentele criminale în schimbul pedepselor blânde în raport cu practica judiciară din URSS.
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric