Medicii sunt foarte îngrijoraţi de starea de sănătate a lui Julian Assange, deţinut la Londra, ca atare au semnat o scrisoare publică.
Mai mult de 60 de medici sunt îngrjoraţi de starea de sănătate a fondatorului Wikileaks, Julian Assange, deţinut la Londra şi ameninţat cu extrădarea în Statele Unite care-l acuză de spionaj. Aceste concluzii au fost transmise într-o scrisoare deschisă publicată astăzi.
„Scriem această scrisoare deschisă, ca medici, pentru a exprima foarte serioasa noastră preocupare pentru sănătatea fizică şi mentală a lui Julian Assange'', scriu aceşti profesionişti în sănătate într-o depeşă destinată ministrului de Interne, Priti Patel şi Dianei Abbot care e responsabilă pe probleme de acest gen a laburiştilor, principalul partid de opoziţie.
Pe baza numeroaselor rapoarte, printre care acela al reprezentatntului Naţiunilor Unite în problema torturii, Nils Melzer, care la începutul lui noiembrie a afirmat că viaţa lui Julian Assange era în pericol, semnatarii doresc să exprime „preocuparea lor colectivă şi să atragă atenţia opiniei publice mondiale asupra acestei situaţii grave”.
Medici din mai multe state ale lumii cer asistenţă calificată pentru Assange
„Reţinem că domnul Assange are nevoie urgentă de o evaluare medicală a stării sale de sănătate fizică şi psihologică”, scriu medicii care profesează în diferite ţări: Statele Unite, Australia, Regatul Unit sau Suedia. Ei cer ca asistenţa sa să fie asigurată în spital de personal calificat. Altfel, ne temem, pe baza probelor actualmente disponibile, că domnul Assange poate muri în închisoare”, avertizează ei.
La începutul lui noiembrie, reprezentantul Naţiunilor Unite în problema torturilor, a declarat pentru AFP că preocuparea sa actuală era legată de „noi informaţii medicale din surse de încredere care afirmă că sănătatea domnului Assange a intrat într-un cerc vicios, neliniştea, stressul şi pierderea puterii, tipice persoanelor expuse la o prelungită izolare şi constant arbitrară”. Assange este deţinut în închisoarea de maximă siguranţă la Belmarsh, la sudul Londrei şi este ameninţat cu extrădarea în Statele Unite, unde riscă până la 175 de ani de închisoare pentru spionaj.
Autorităţile americane îl învinuiesc pentru a fi pus în pericol unele surse ale lor când a publicat 250.000 de reţele diplomatice şi circa 500.000 de documente private privind activitatea armatei americane în Irak şi Afganistan în 2010.
Pe 21 octombrie, australianul a apărut dezorientat în timpul primei sale apariţii publice, bâlbâindu-se în timpul unei audieri la Londra şi se pare că nu-şi amintea data sa de naştere. La sfârşitul audierii, a declarat că n-a înţeles ce s-a întâmplat şi s-a plâns de condiţiile de detenţie în închisoarea de la Belmarsh. Audierea privind extrădarea a va avea loc în februarie, titrează La Dernière Heure.