Rețele de fraudare a sistemului de sănătate sunt destructurate. La 5 aprilie 2013 au fost săltați 35 de doctori și farmaciști acuzați în dosarul rețetelor false. Au fost reținute nouă persoane pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală și spălare de bani
Doctorii şi farmaciştii care se ştiu cu frauda pe căciulă stau ca pe ghimpi. Raziile în cabinete şi în farmacii s-au înteţit, iar sute de evazionişti care „au băgat mâna” adânc în banii asiguraţilor au fost daţi pe mâna justiţiei. Un fenomen pe care EVZ l-a semnalat în campania „Medicul de Gardă”, sub semnătura Cristinei Lica, în ediția din 6 aprilie 2013. Au fost controlați de procurori medici şi farmacişti din Hunedoara, Sibiu şi Timiş, la farmacii, cabinete și acasă. 35 de medici, asistente şi farmacişti au fost duşi la audieri la sediul DIICOT- Biroul Teritorial Hunedoara. Anchetatorii au stabilit că în perioada 2010-2012, doi medici de la Spitalul Judeţean din Hunedoara- Secţia Oncologie, au completat în fals sute de reţete cu medicamente, în special citostatice şi adjuvante, în general substanţe scumpe. Medicamentele oncologice nu au ajuns niciodată la bolnavii de cancer care aveau nevoie de ele, ci au fost trimise spre decontare la trei societăţi comerciale care deţin farmacii din municipiile Hunedoara şi Deva, cu care medicii aveau o înţelegere. În baza acestei înţelegeri, doctorii primeau diverse „comisioane” de la reprezentanţii farmaciilor, în funcţie de cantitatea de pastile prescrisă. Sumele astfel încasate erau înregistrate în contabilitate ca împrumuturi din partea asociaţiilor firmelor deţinute. În paralel, membrii grupării înregistrau în evidenţele contabile ale celor trei farmacii facturi fictive care să susţină aprovizionarea cu medicamentele prescrise şi decontate ilegal. Firmele erau înstrăinate altor persoane, care semnau acte de cesionare în schimbul unor sume modice, fără a primi activele şi arhiva. DIICOT mai avusese și în anii anteriori asemenea acțiuni.
Lucian Duță, fostul preşedinte al CNAS estima la 300 de milioane de euro, anual, valoarea fraudei la prescripţiile de medicamente şi servicii medicale. Există trei modalităţi de fraudare: prescripţii pentru morţi sau pacienţi fictivi şi internări fictive.