Medici pentru localitățile izolate

Medicii de familie au fost incluși în categoria profesională a persoanelor care pot acorda asistență medicală comunitară în localitățile din Munții Apuseni și în cele din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Deputații au votat ieri un proiect de lege dedicat localităților izolate, unde atragerea medicilor a fost o misiune imposibilă.

De asemenea, locuitorii din aceste zone nu se pot deplasa în comunele sau orașele unde există centre de asistență medical, în special iarna.

 Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților, for decisional, cu 190 de voturi pentru și 25 de abțineri. „Salariul de bază și celelalte drepturi salariale ale medicului se stabilesc în conformitate cu legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pe grade profesionale”, se arată în raportul Comisiei de specialitate.

3 cabinete medicale la 18 sate

Deputatul PNL Florin Roman a anunțat că liberalii au votat acest proiect de lege deoarece amendamentul lor referitor la cuprinderea în actul normativ a zonelor din Munții Apuseni a fost adoptat; inițial era vorba doar de Delta Dunării unde există trei cabinet medicale la 18 sate. Deputatul a precizat că primarii pun la dispoziția medicilor cabinetele medicale și aparatura necesare. În ceea ce privește cheltuielile de personal pentru medici, asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari și moașe se transferă bani de la bugetul local, prin Ministerul Sănătății, către bugetele locale. Inițiatorii au mai invocat și faptul că în perioada sezonului turistic, peste 100 000 de turiști vizitează zona și că și ei ar putea avea nevoie de asistență medicală.