Medici din Curtici au refuzat o ambulanţă primită cadou

Deşi pentru unii medicina a ajuns să facă miracole, pentru mii de locuitori din judeţul Arad existenţa unei simple ambulanţe care să le salveze viaţa e cea mai mare dorinţă de la sistemul românesc de sănătate.

Oamenii au fost la un pas de a avea o ambulanţă în zonă, însă, în mod şocant, medicii au refuzat categoric salvarea primită de la Ministerul Sănătăţii, pentru care nu ar fi trebuit să plătească nimic.

Scandalul a pornit după privatizarea cabinetelor medicale, când serviciul de ambulanţă care exista în oraşul Curtici s-a desfiinţat.

Autorităţile locale spun că vina le aparţine medicilor.  

În tot acest scandal, ambulanţa trebuie să vină de la Arad, adică de la 20 de km depărtare,iar dacă mai are ghinion trebuie să aştepte şi la trei bariere, ajungând chiar şi după 45 de minute de la solicitare.  

„După privatizare, la dispensar a avut loc o involuţie, nu se mai face de gardă, serviciul de tratament se face haotic. S-a primit o ambulanţă foarte bine dotată, dar medicii au refuzat-o pe motiv că nu sunt specializaţi şi nu se pot organiza, dar înainte aici a existat o ambulanţă“, spune Nicolae Aaniţei, primarul din Curtici, localitate unde nu există niciun spital.

Doar unul dintre medici spune că şi-ar dori o ambulanţă, dar nu ca cea primită deja pe gratis. Ceilalţi medici au refuzat să comenteze. „Nu refuzăm o salvare, dar ce am primit era un Fiat Punto mic, nu avea nici măcar targă. Ce să facă cu bolnavul? Acea ambulanţă nu ne scotea din impas, este o maşină mică. Nu avem posibilităţi să întreţinem noi o salvare. Permanenţa e asigurată pe 2 ture, dar pe noapte nu mai este, rămâne pe staţia de salvare de la Arad sau pe spitalul judeţean“, spune Gheorghe Lupaş, medic de familie.

Medicii sunt contrazişi însă chiar de conducerea Serviciului de Ambulanţă Arad, care îi acuză de incompetenţă.

„Au refuzat ambulanţa tip consult la domiciliu. Aceste ambulanţe sunt dotate cu toată aparatura şi medicaţia necesară acordării primului ajutor şi a menţinerii vieţii până la sosirea unui echipaj mai avansat. Dacă medicii de familie susţin că această ambulanţă nu era de folos, înseamnă că sunt incompetenţi, nu cunosc la ce se folosesc aparatele medicale din ambulanţă şi nu cunosc cum trebuie să acorde un prim ajutor în situaţia unei afecţiuni care pune viaţa în pericol. Nu aveau de plătit nimic, deoarece, conducătorul auto era asigurat de noi, la fel întreţinerea ambulanţei, medicamentele şi materialele sanitare de către Ministerul Sănătăţii, singurul lucru de făcut, să urce în ambulanţă şi să asigure asistenţa medicală de urgenţă“, a declarat Roberto Schill, managerul Serviciul Ambulanţă Arad.

În tot acest timp, pacienţilor nu le mai rămâne decât să spere că nu vor avea nevoie de ambulanţă. De cele de mai multe ori îşi folosesc, pe post de salvare, maşinile personale.

Existenţa unei ambulanţe în zonă ar reduce la jumătate timpul de ajungere la spital, iar de serviciile ale ar beneficia aproape 20.000 de oameni din oraşul Curtici şi mai multe comune din zonă.

„E rău că nu este salvare, asistenţă noaptea sau medici de gardă. Trebuie să mergi acasă la ei, şi atunci se supără că îi deranjezi, alte ori nu îi găseşti acasă că mai fac şi agricultură. Face şi agricultură, e şi medic. Mai repede ajunge 112 de la Arad“, spune nană Floare, speriată la gândul că ar avea nevoie de salvare.