Şefa secţiei de Anestezie si Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Sf. Pantelimon, importantă unitate sanitară din Capitală care ar trebui să deservească peste 800.000 de persoane, a fost înregistrată în timp ce lansa o propunere şocantă: “Hai să dăm medicația la ăia tineri și la ăia cu șanse!”. O mulţime de nereguli frapante, dar nu neapărat surprinzătoare, ies la iveală din culisele spitalului unde cheia de la dulapul cu medicamente se află fie la șefa de secție Laura Constantinescu, fie la asistenta șefă acasă. Restul personalului nu are acces la dulapul-seif în care se află. „Am descoperit câteva lucruri care m-au făcut să mă revolt fără întoarcere”, a declarat a declara un medic, sursa jurnalistului Cătălin Tolontan care publică toate aceste dezvăluiri.
Potrivit jurnalistului Cătălin Tolontan şi echipei de investigaţii de la Gazeta Sporturilor, pe 30 mai 2016, șefa ATI de la Sf. Pantelimon, Laura Constantinescu, a fost înregistrată de către un coleg în timp ce le explica medicilor revoltați pe cine ar trebui să salveze, în condițiile în care, spune ea, medicamentele nu sunt suficiente și, ”dacă dăm la toți, nu mai avem medicație pentru ăia care merită”.
În înregistrarea publicată pe tolo.ro, Laura Constantinescu vorbește despre programul Acțiuni Prioritare ATI, pe care-l numește AP-ATI, proiect început acum câțiva ani, în toată țara, pentru ca toți pacienții în stare critică să poată primi cea mai bună asistență, fără ca spitalul să se mai plângă că nu-i decontează Casa de Sănătate. Guvernul României, indiferent că s-a numit Ponta sau Cioloș, s-a ținut de cuvînt: banii pentru AP-ATI sînt peste fondurile normale ale spitalului. În afară de AP-ATI, spitalul are și banii normali de medicamente, care existau și pînă acum doi ani, cînd a început programul, precizează Cătălin Tolontan
Ce spune Laura Constantinescu, șefa de la ATI, pe înregistrarea făcută de medic în 30 mari 2016: „Medicația pe care o putem lua pe AP ATI, în primul rând, nu ar asigura cei 24 de pacienți. Că ar fi foarte simplu să-i băgăm pe AP ATI să le dăm la toți. Din păcate, nu ajunge pentru toată lumea. Trebuie să facem o oareșce diferențiere”. „Eu am propus o chestie care mi s-a părut de bun-simț: haideți să dăm totuși la ăia tineri și la ăia cu șanse!”. „Dacă vreți, nu am nicio problemă, îi băgăm pe toți, care cum intră la începutul lunii. Dacă pe 20 ale lunii nu mai avem medicație pentru ăia care merită, nu ne mai interesează, că atâta îi este bugetul!”
Dar la ATI Sf. Pantelimon, medicamentele cumpărate sunt ținute sub cheie, iar cheia este luată acasă de asistenta șefă.
Iar pentru prima oară de la începutul investigației jurnaliştilor de la Gazeta Sporturilor, mărturia unui medic sursă este confirmată de un coleg cu nume și prenume: farmacista de la Sf. Pantelimon, Mioara Duvlea. ”Este foarte ciudat că am găsit în dulap sute de doze de Colistin care figurau în baza de date ca și cum fuseseră date pacienților”, declară Mioara Duvlea.
Medicul care i-a dus înregistrarea lui Cătălin Tolontan descrie ceea ce, de fapt, mai mulți doctori știu: că, uneori, nu li se administrează pacienților medicamente, dar ele apar drept consumate.
“ Ce s-a întâmplat? – Luni, pe 30 mai, la presiunile unor colegi medici, directorul Gheorghe Popescu a dat unei comisii interne dreptul să deschidă dulapul cu medicamente de la secția de Terapie Intensivă.
– E un dulap închis? – Da. Cheia este la șefa de secție Laura Constantinescu sau la asistenta șefă acasă.
– De ce? – Ascultați de ce.
Pune înregistrarea în care se aud mai mulți medici. „Ținem dulapul închis pentru că se fură!”, răspunde șefa de la ATI unuia dintre doctorii care o întrebau de ce nu le dă acces la dulapul cu medicamente”. Sursa: tolo.ro. Mai multe detalii despre aceste demersuri inumane şi înregistrarea audio integrală le găsiţi pe blogul jurnalistului Cătălin Tolontan.