Reprezentanții farmaciștilor protestează față de controlul pe care l-au declanșat oficialii din Sănătate în farmacii din toată țara, acuzând producătorii de medicamente că poartă vina pentru lipsa produselor ieftine. Disputa e strâns legată de actualizarea listei de compensate.
Timp de o lună, echipe mixte de inspectori de la Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor verifica modul în care se respectă eliberarea medicamentelor compensate și gratuite în farmacii din toată țara. Măsura vine în contextul în care lista de medicamente compensate a fost parțial actualizată, cu doar câteva zeci de medicamente din peste 150 care așteaptă să intre pe listă din anul 2008. Reprezentanții Colegiului Farmaciș tilor din România protestează însă față de „campania de denigrare pe care ministrul Sănătății o duce în ultima perioadă împotriva farmaciștilor!” și dau vina pe lipsa de aprovizionare din cauza exporturilor paralele. În spatele disputei se află de fapt temerile că actualizarea listei de compensate ar afecta bugetul.
Acuzați că obligă asigurații să cumpere pastile scumpe
Motivul oficial al controalelor: farmaciile nu se aprovizionează cu medicamente ieftine care să poată fi prescrise când vin asigurați cu rețete p e n - tru medicamente compensate şi gratuite.„ Dacă un pacient solicită un medicament prescris de medic, iar farmacia nu are în stoc medicamentele compensate la preţuri mai mici sau egale cu preţul de referinţă, aceasta are obligația de a se aproviziona în termen de 24 de ore pentru bolile acute și 48 de ore pentru cele cronice. În niciun caz farmacia nu trebuie să propună pacientului un medicament mai scump pentru care trebuie să plătească coplată”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.
Un control cu miză electorală
Clara Popescu, vice președintele Colegiului Farmaciștilor din România (CMR), spune că farmaciștii se aprovizionează, prioritar, cu medicamentele cele mai ieftine, care dau prețul de referință la compensare, dar cu respectarea unor condiții. „Distribuitorii să binevoiască să aprovizioneze cu aceste medicamente și farmaciile individuale, nu numai farmaciile proprii! Medicamentele care dau prețul de referință să se găsească pe piața farmaceutică din România, știut fiind că o mare parte dintre acestea pleacă la exportul paralel și producătorii care fabrică medicamentele ce dau prețul de referință să asigure o aprovizionare continuă a pieței farmaceutice!”, a declarat Clara Popescu.
Ea acuză faptul că modul în care au fost mediatizate aceste controale, coroborat cu o serie de acuze nefondate la adresa tuturor farmaciștilor „ne duce cu gândul la singura explicație plauzibilă a acestei acțiuni a ministrului Sănătății și anume campania electorală!”.
Ce stă în spatele disputei
Dr. Marius Geantă este de părere că actualizarea (chiar și parțială, cum s-a făcut recent) a listei de compensate vine împreună cu încercarea unui control mai riguros al eliberării moleculelor scumpe. „Episodul 2008 nu poate fi uitat ușor: la acel moment, actualizarea listei și eliminarea plafonului de la farmacii (în plină campanie electorală) au dus la depășirea spectaculoasă a bugetului pentru medicamente în anul următor, la criza arieratelor, la disputa infinită asupra taxei clawback și la blocarea accesului pacienților la inovație prin neactualizarea listei timp de șase ani”, adaugă medicul. Acum, prescrierea medicamentelor originale (pentru care există generice) e condiționată de scrierea, pe rețetă, de către medic, a justificării științifice a alegerii. O portiță care rămâne închisă în multe situații, așa că farmacistul este cel care decide ce produs dă.