Medicamente scoase cu forcepsul din listă

Experți în politici de sănătate publică spun că scoaterea unor medicamente din lista de compensate trebuie să aibă la bază o decizie a Agenției Medicamentului, document care nu există.

Publicarea pe site-ul Ministerului Sănătății a unui proiect de hotărâre de guvern prin care 21 de medicamente sunt propuse a fi delistate, iar alte 12 mutate pe o sublistă cu o proporție de compensare mai mică a iscat vii dispute în spațiul public.

În proiect se arată că inițiativa va permite introducerea unor terapii de ultimă oră pentru patologii cu impact mare în rândul populației. „Sunt med i c a m e n te vechi care nu şi-au mai dovedit eficienţa terapeutică în ultimii ani, care au fost deja înlocuite de multe ori şi care uneori se prescriu poate chiar exagerat de mult. După calculele făcute iniţial, aceste medicamente propuse pentru delistare ar costa aproximativ 100 de milioane de euro”, a explicat preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu.

Prevederi ilegale

Expertul în politici de sănătate publică Sorin Paveliu susține că inițiativa este lăudabilă, însă unele prevederi din proiectul de act normativ nu au temei legal. El atrage atenția că doar scoaterea din listă a medicamentelor care nu se mai comercializează în România și UE are un suport legal în Legea 95 din 2006 a reformei în sănătate. Însă, excluderea din listă a unor medicamente sau mutarea lor într-o altă categorie de compensare nu se poate face decât în urma evaluării acestora după criterii bine stabilite, conform prevederilor legale.

„Într-adevăr, Ministerul Sănătăţii a emis criteriile de evaluare în luna iunie, anul trecut”, spune Paveliu. Acestea prevăd că mutarea, adăugarea, excluderea sau eliminarea/ adăugarea medicamentelor compensate incluse în Listă se efectuează prin decizie a ANMDM. „O astfel de decizie care să ofere suportul legal pentru HG-ul amintit nu există”, arată Sorin Paveliu.

Prin urmare, hotărârea de guvern în cazul în care va fi aprobată este ilegală în sensul promovării sale cu încălcarea reglementărilor în vigoare.

Petardă pentru acoperirea risipei

Mai mult, adaugă Paveliu, președintele ANMDM a invocat drept suport pentru HG recomandarea făcută de experții agenției care se ocupă cu evaluarea medicamentelor în Marea Britanie NICE (NICE International) care făceau recomandări total ignorate de autorități: „Analizând primele 50 de molecule, cele mai mari consumatoare de resurse din bugetul CNAS, experții recomandă o negociere la sânge a prețurilor cu majoritatea acestor produse cu valori între 42% și 84%! Raportul nu suflă o vorbă despre benzodiazepine, hipnotice sau alte medicamente care sunt propuse pentru un nivel inferior de compensare. Delistarea sau mutarea este justificată dacă se face evaluarea conform legii în vigoare azi, nu în 2010 când a fost elaborat raportul”.