Unul din patru români nu va mai avea medic de familie în următorii cinci ani. Este avertismentul cumplit al Societății Naționale de Medicină a Familiei.
„Potrivit previziunilor, unul din patru români nu va mai avea medic de familie în următorii cinci ani, lucru care va conduce la blocarea Programelor Naţionale ale Ministerului Sănătăţii şi va lăsa fără asistenţă medicală primară aproape cinci milioane de cetăţeni înscrişi pe liste, o situaţie fără precedent într-o ţară membră a Uniunii Europene. De asemenea, la ora actuală, aproximativ 650 de localităţi din România nu au cabinete de medicină de familie”, a declarat preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF), Rodica Tănăsescu, citată de Mediafax.
Alături de nouă ONG-uri, medicii de familie au format coaliţia „Solidari pentru Sănătate”. Ei vor astfel să atragă atenţia aupra problemelor cu care se confruntă această ramură a asistenței medicale. Veniturile mici, birocraţia, lipsa posibilităţii de a elibera anumite reţete, astfel încât pacienţii să nu mai fie nevoiţi să alerge de la un medic specialist la altul, sunt considerate cele mai grave dintre probleme.
„Membrii coaliţiei noastre cer crearea unui echilibru în finanţarea sistemului public de sănătate, prin alocarea a minimum 10% din FNUASS total pentru asistenţa medicală primară, faţă de 5,8% în prezent, conform recomandărilor tuturor instituţiilor internaţionale. Dorim crearea mediului propice unei relaţii funcţionale medic – familie – comunitate pentru îmbunătăţirea sănătăţii cetăţenilor României, prin debirocratizarea sistemului şi neîngrădirea ariei de competenţe ale medicului de familie în relaţia cu pacientul său şi în acord cu pregătirea şi realitatea medicală a secolului XXI şi cerem recunoaşterea importanţei muncii medicului de familie în sistemul public de sănătate şi respectarea drepturilor constituţionale ale medicilor şi pacienţilor”, au declarat reprezentanţii coaliţiei „Solidari pentru Sănătate”.
Sute de medici de familie au pichetat sediile Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate, din toată ţară, unde au şi depus un memoriu prin care aduc la cunoştinţă propriile revendicări. „Este o modalitate prin care încercăm să explicăm şi să atragem atenţia politicului că suntem o categorie de medici care asigură 70% din serviciile medicale. În acest moment suntem trataţi cu o neglijenţă şi cu un dispreţ maxim. Nu avem un contract care să fie discutat şi acceptat bilateral, avem doar negocieri formale, avem o finanţare care acum zece, cincisprezece ani reprezenta 9%, iar acum este sub 5%”, a declarat Anca Deleanu, preşedintele Societăţii de Medici de Familie Iaşi.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a transmis, în urma memoriului depus de medicii de familie, că „o parte din aspectele semnalate sunt în curs de rezolvare” și că instituţia a făcut deja demersuri pentru majorarea valorii minim garantate a punctului per capita, pentru medicina primară, precum şi a valorii minim garantate a punctului pe serviciu pentru medicina primară şi pentru medicina ambulatorie de specialitate.
Medicii de familie vor protesta, pe 15 noiembrie, în Piaţa Victoriei din Capitală. În acest moment există 11.000 de medici de familie şi aproximativ 9.500 de cabinete de medicină de familie în toată țara.