Medic, despre cazul copilului născut în toaletă: „Sunt doi vinovaţi: echipa medicală şi mama”

O femeie de 41 de ani a născut în toaleta Spitalului Judeţean Vâlcea un copil de 5,5 kilograme, după ce medicii i-au confundat sarcina cu o tumoră. Ginecologii sunt de părere că în acest caz sunt vinovaţi atât echipa medicală, cât şi mama.O femeie gravidă care a mai trecut prin alte sarcini, chiar şi obeză nu poate confunda sarcina cu vreo boală, susţin specialişti în obstetrică-ginecologie.

"Chiar dacă mama este obeză, simptomatologia de gravidă şi travaliul nu pot fi confundate cu altceva. În acelaşi timp, nu pot înţelege cum s-a întâmplat ca medicii să nu observe, mai ales dacă discutăm de o examinare ecografică. Nu se poate confunda un făt cu o tumoră", este de părere Eugen Tănase, şeful secţiei de obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic CF2 din Capitală. În opinia lui, medicul care a examinat femeia a căutat o boală şi nici nu a lucrat profesionist. "Probabil că cel care a pus sonda nu a fost specialist, nu a pus-o la nivelul abdomenului. A căutat poate un colecist, care este poziţionat foarte sus, iar fătul era jos", completează el. A văzut copilul în toaletă şi a leşinat Femeia care şi-a adus copilul pe lume în toaleta spitalului se numeşte Mihaela Pal (41 de ani) şi povesteşte că s-a prezentat la urgenţă ieri dimineaţă la 8.00, acuzând dureri renale. "Mi s-a făcut o ecografie şi mi s-a spus că am pietre la rinchi şi o formaţiune neclară ce pare a fi tumoră. Abia după două ore mi-au pus o perfuzie pentru că aveam dureri mari. În jurului orei 12.00 am mers la toaletă şi imediat ce m-am aşezat copilul a ieşit, l-am văzut în vasul de toaletă. Pierdeam sânge, nu am mai putut să strig după ajutor pentru că am leşinat. Când mi-am revenit, mi-au spus ce s-a întâmplat", mai spune femeia. "Copilul a fost stabilizat" Copilul s-a născut cianotic, fără respiraţie şi a primit un scor APGAR 2 la cinci minute de la naştere şi 7 la 20 de minute. Imediat a fost intubat şi transportat la secţia de terapie intensivă a spitalului de Obstretică şi Ginecologie din Râmnicu-Vâlcea. "Acum copilul este bine, a fost stabilizat, dar va mai sta în terapie intensivă pentru că este supraponderal şi are probleme cu glicemia Şi mama e bine, alăptează", spune medicul primar neonatolog Maria Bărăgănescu. "A fost un noroc că mama şi copilul nu au decedat la naştere. Femeia a fost găsită de către o pacientă într-o baltă de sânge, iar copilul căzut în WC, cu capul în apă", a declarat medicul Adrian Cacoveanu.

Vrea să dea spitalul în judecată

Mihaela Pal mai are trei copii şi spune că nu a ştiut că e gravidă deoarece nu a avut niciun simptom care să indice sarcina şi este şi supraponderală. "Medicul de familie mi-a făcut ecografii şi mi-a spus că am ficatul mărit", spune mămica E a mers la serviciu până în ziua în care a acuzat dureri renale şi s-a prezentat singura la secţia de primiri urgenţă. "Medicii internişti din urgenţă i-au făcut o ecografie în urma căreia au stabilit că are pietre la rinichi şi o formaţiune necunoscută ce seamănă cu o tumoră. A fost trimisă pe secţia de chirurgie", a spus dr. Claudia Cappa, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Vâlcea. Reprezentanţii spitalului au demarat o anchetă internă pentru a stabili dacă medicii care au consultat pacienta au greşit sau nu. De asemenea, poliţia a început să facă cercetări pentru că viaţa copilului a fost pusă în pericol. La rândul ei, proaspăta mămică vrea să dea spitalul în judecată pentru că din neglijenţa medicilor viaţa copilului său a fost pusă în pericol. "Copilul a stat în comă destul de mult timp. Nici până la ora actulaă nu a fost consultat de un medic specialist neurolog pentru a se constatat dacă a rămas cu sechele. Este foarte grav", a spus Vasile Barbu, secretar general al Alianţei pentru Sănătate. Anchetă cu medici de urgenţă şi corpul de control Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a cerut demararea unei anchete în acest caz.

"O comisie a Ministerului Sănătăţii formată din 2 medici de urgenţă, un  reprezentant al corpului de control şi unul al direcţiei de asistenţă medicală va verifica modul de organizare al procedurilor de lucru în Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului, colaborarea cu celelalte secţii ale spitalului, precum şi  respectarea legislaţiei în vigoare privind medicina de urgenţă", arată MS. În cazul suspiciunilor de culpă medicală, Ministerul Sănătăţii va sesiza Colegiul Medicilor din România.