Medic de familie: ”Majoritatea DSP-urilor din ţară îi obligă pe colegii mei să încalce legea”!

Sursa foto: Arhiva EVZ

Modul cum transmit direcţiile de sănătate publică din judeţe deciziile luate la Bucureşti, în ceea ce priveşte combaterea pandemiei de coronavirus, naşte controverse între aceste instituţii şi medicii de familie.

 Din păcate, de pe urma acestor neînţelegeri, ori lipsă de comunicare eficientă au de suferit oamenii care s-au vindecat sau au fost suspecţi de infectare cu coronavirus.

O acuzaţie susţinută cu documente

Doctorul Dina Mergeani, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie (SNMF), ne-a declarat în exclusivitate: „Majoritatea DSP-urilor din ţară îi forţează pe colegii mei să încalce legea de eliberare a concediilor de

carantină.”

În sprijinul acestei acuzaţii grave, preşedintele SNMF aduce şi documente. O comunicare oficială pe care DJSP

Constanţa a trimis-o către medicii de familie din judeţ. În alte judeţe, deşi este vorba despre acelaşi act normativ,

el este interpretat altfel. După cum l-a tăiat capul pe fiecare.

Ori această disfuncţionalitate, nu numai că este anormală, darîn aceste vremuri ea poate deveni periculoasă. Pentru că pune oamenii pe drumuri, când toţi specialiştii spun să stăm în casă. Pentru început însă, să vedem de unde a pornit scandalul.

Ordinul Ministerului Sănătăţii despre carantină

Pandemia de coronavirus a făcut ca, în această situaţie excepţională, Ministerul Sănătăţii, instituţia aflată practic în prima linie de luptă cu virusul, să emită rapid mai multe ordine. Unul dintre acestea, absolut necesar, este şi cel care

poartă numărul 414/2020, din 11 martie 2020, publicat în Monitorul Oficial a doua zi, 12 martie 2020, dată cu care a şi intrat în vigoare.

Ordinul se referă la ceva extrem de important în această perioadă: carantina.

Oficial, Ordinul MS sună aşa: „Ordin privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infecția cu COVID-19 și stabilirea unor măsuri

în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei”.

Nu ne vom referi la măsurile organizatorice care sunt prevăzute. Acestea sunt apanajul specialiştilor. Nici la ce pot păţi cei care încalcă prevederile. Ci la ceva mult mai simplu, dar, după cum se pare, greu de priceput. La modul cum vor fi plătiţi cei care au fost nevoiţi să stea în carantină sau în izolare la domiciliu.

Aici apare diferenţa de opinii între direcţiile de sănătate publică şi medicii de familie.

Concediu medical pentru cei aflaţi în carantină

După ce, la începutul actului normativ, se defineşte ce este „carantina” în înţelesul respectivului document oficial, la

articolul 5 se vorbeşte despre ceea ce ne interesează. Anume regulile de ieşire din carantină, sau din izolare la domiciliu, a persoanelor care nu mai prezintă risc, precum şi drepturile acestora.

Se precizează în Ordinul 414/11.03.2020 al MS:

„Asigurații cărora li se aplică măsura de carantinare instituționalizată în spațiile special amenajate și persoanele

cărora li se interzice continuarea activității prin instituirea măsurii de izolare la domiciliu beneficiază de concediu și

indemnizație de carantină pentru perioada stabilită prin documentul eliberat de direcțiile de sănătate publică, în

conformitate cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări

sociale de sănătate, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006 cu modificările și completările ulterioare.”

Medicii de familie puteau elibera concediul medical de carantina în baza acestui document. Cât se poate de simplu, şi pe înţelesul tuturor. Numai că...

Numai că, pe 25 martie, lucrurile s-au complicat în mintea unora, o dată cu modificarea unor articole şi alineate din actul normativ. Modificări care, teoretic cel puţin, aveau drept scop să simplifice procedurile şi să nu mai pună oamenii pe drumuri.

Pe 25 martie, apar modificările, cuprinse într-un nou Ordin, care sună aşa: „Alineatul (2) din Articolul 5 a fost modificat de Punctul 2, Articolul I din Ordinul nr. 497 din 25 martie 2020. Persoana izolată, care are nevoie de concediu conform alin. (1), completează o declarație pe propria răspundere, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezentul ordin”. Această declaraţie însă, ca să fie valabilă,  trebuie făcută în faţa unui organ sau instituții a statului.

Marea aiureală care lovește în pacienți

Să ieşim un pic din hăţişul legislativ. Deci, înainte de 25 martie, omul ieşit din carantină nu avea nevoie decât de

documentele eliberate de DSP că s-a vindecat, după care venea la medicul de familie ca să-şi ia concediul medical.

După 25 martie, în cea de-a doua Ordonanţă, se pomeneşte şi de o declaraţie tip pe propria-i răspundere. Un act în plus care aparent simplifica lucurile. În realitate, le complică. Declaraţia pe propria răspundere a pacientului bagă în joc şi medicul de familie care, după cum pretind unele DSP-uri din ţară, poate da acum concediu medical numai în baza lor. Mai mult, s-a înţeles că declaraţia, care  este pe net, poate fi completată şi trimisă tot pe net, direct la medicul de familie. Care, la rândul său, îi poate trimite înapoi în format electronic pacientului concediul medical.

Unde apare controversa? La modul cum se dă concediul după 25 martie, data intrării în vigoare a modificărilor. Pot medicii de familie să le dea concediu medical foştilor carantinaţi ? Le este de ajuns sau nu doar declaraţia pe propria răspundere pentru acest concediu?

Deoarece articolul 5 alin (1) din ordin nu s-a modificat in vreun fel, în mod sigur că nu le este de ajuns acest document, fiind neaparat necesar şi documentul de la DSP.

Dr. Dina Mergeani spune că actul de la Constanţa îndeamnă la ilegalităţi

Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Constanţa a remis către medicii de familie din judeţ un Comunicat în care se

specifică la ce documente are dreptul un om ieşit din carantină. Între ele, şi concediul medical pentru izolare până  pe 25 martie:

„Concediul medical – eliberat de medicul de familie – pe baza unei Declaraţii pe proprie răspundere, după modelul

anexat, care se va trimite la DSPJ, pe e-mail (…) în baza căreia se va transmite adeverinţa în format electronic.”

Medicul Dina Mergeani, spune despre asta: „Afirmaţie complet eronată, deoarece până la 25 martie nici macar nu

exista declaraţia pe propria răspundere în vreo lege. Dacă fraza de mai sus ar fi fost valabilă pentru eliberarea concediului după 25 martie, ar fi fost corectă conform legislaţiei în vigoare”.

Dina Mergeani nu este de acord nici cu formularea din comunicat cu privire la eliberarea concediilor pentru ieşirea

din carantină de după 25 martie, doar în baza declarației pe propria răspundere:  „Afirmaţia celor de la DSP este complet eronată din punct de vedere juridic deoarece alin (1) de la art.5 din ordinul 414 nu s-a modificat prin ord 497. El este la fel şi înainte, şi după 25 martie şi prevede în mod explicit eliberarea concediului medical în baza documentului eliberat de DSP”.

Ce spun juriştii

Avocat Violeta Oancea, Baroul Bucureşti: „Se aplică principiul neretroactivităţii legii. Adică o lege nu acţionează

decât din momentul în care este publicată în Monitorul Oficial. Nu poate avea efecte înainte. Pe de altă parte, se mai

aplică un principiu. Pe înţelesul tuturor, el spune că se aplică ultima reglementare, ultima modificare. Vă dau un exemplu simplu. Dacă se modifică Legea Circulaţiei pe Drumurile Publice şi se introduc sau se scot la examen unele probe, asta nu înseamnă că permisele de conducere ale celor care le-au obţinut pe vechea lege nu mai sunt valabile. Şi nici că vor fi chemaţi să dea testele sau probele noi în cazul în care acestea sunt introduse.

Deci, în speţa noastră, medicul de familie poate elibera concediu medical tuturor celor care au fost în carantină,

indiferent dacă înainte sau după 25 martie. Cu precizarea că pacienţii care au ieşit din carantină înainte de această dată, nu au nevoie şi de declaraţie pe propria răspundere. Pentru că la acea dată, nu era prevăzută de actul normativ.”

Alte opinii și concluziile noastre...

Cum au înţeles alţii

Aurelia Isărescu, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Ilfov: „În conformitate cu prevederile art. 5 alin 3 din Ordinul nr. 497 / 2020 pentru modificarea și completarea  Ordinului nr. 414/2020 , direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București au obligația ca, la ieșirea din carantină, să elibereze persoanelor ce s-au aflat în această situație, un aviz epidemiologic de ieșire din carantină.

Persoana izolată care are nevoie de concediu medical, va solicita de la DSP Ilfov eliberarea unei adeverinţe.  De asemenea, la noi, la Ilfov, şi declaraţia pe prorpia răspundere se transmite tot la DSP. Solicitarea şi declaraţia pe propria răspundere se transmit  pe mail.

În baza acestor adeverinţe, eliberate de DSP, ca organ al statului, medicul de familie eliberează actul pentru concediul medical.”

Concluziile anchetei jurnalistice

Aşadar, medicii de familie sunt cei care au obligaţia să dea concediu medical celor ieşiţi din carantină sau din autoizolare. Dar nu doar în baza declaraţiei pe propria răspundere. Sau, mai aexact, declaraţia pe propria răspundere nici nu are ce căuta la medicul de familie. Omul trebuie să o ducă, sau să o trimită la DSP, care îi dă o adeverinţă, în baza căreia medicul de familie îi eliberează concediul medical.

Dacă cineva se autoizolează la domiciliu împreună cu familia, fiecare membru trebuie să dea declaraţie pe propria răspundere, în baza căreia pot şi ei primi concediu medical. Aşa cum bine s-a înţeles la Ilfov. Şi cum prost s-a înţeles la Constanţa.