"Medeea", de la Teatrul din Craiova la TVR Cultural

Cerasela Iosifescu şi Sorin Leoveanu sunt îndrumaţi de regizorul Yiannis Paraskevopoulos în tragedia greacă a lui Euripide.

În această seară, TVR Cultural propune "Medeea", tragedie a primului autor dramatic preocupat de prezentarea psihologiei feminine, Euripide. Piesa, în traducerea lui Carmen Bălteanu, este preluată de la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, în viziunea regizorală a lui Yiannis Paraskevopoulos din Grecia şi în regia TV a lui Silviu Jicman.

Strigătului de durere al Medeei îi dă glas actriţa Cerasela Iosifescu, care transferă suferinţa sa de iubită şi mamă parăsită asupra lui Iason/Sorin Leoveanu, soţul trădător, într-o tragedie ce va naşte, la final, o nouă tragedie.

Prima reprezentaţie a spectacolului a avut loc pe 15 aprilie 2006, în stagiunea 2005-2006. Cu un an înainte, Yiannis Paraskevopoulos pusese în scenă, tot la naţionalul craiovean, "Romeo şi Julieta".

Cu acel prilej, regizorul elen a remarcat-o pe Cerasela Iosifescu, ceea ce l-a determinant să revină pentru a monta, prima oară în carieră, "Medeea". Punerea în scenă s-a făcut în timpulrecord de cinci săptămâni, iar acţiunea este transpusă în zilele noastre.

În viziunea lui Paraskevopoulos, Medeea este frântă de durere şi dornică de răzbunare, îmbrăcată într-o rochie în roşu şi negru. Corul femeilor, îmbrăcat în mov şi alb, cu umbrele şi sacoşe albe, păşeşte mărunt în decorul "cubist" al Liei Dogaru, cu un şanţ circular pentru apă şi scaune confecţionate, ca şi restul recuzitei, dintr-un material translucid.

Euripide, ultimul mare tragic grec, porneşte de la legendă şi îşi transformă personajele din victime ale destinului, în purtătoare ale unor pasiuni violente responsabile pentru faptelor lor.

"Cruzimea actului femeii înşelate şi trădate se diluează într-o mo tiva ţie adânc umană, încât la sfâr şitul spectacolului aproape că n-o mai priveşti ca pe o prunc ucigaşă", spune scriitorul Nicolae Prelipceanu.

22.30 TVR CULTURAL