Meci la perete între două universităţi

"Titu Maiorescu" şi "Dimitrie Cantemir" se ceartă pe un zid netencuit: unii vor să-l finiseze, ceilalţi le pun beţe în roate.

Titu Maiorescu şi Dimitrie Cantemir, doi cărturari de seamă ai vremii lor, nu au apucat să se cunoască în realitate, dar se bat, în vremurile noastre, prin „moştenitori“. În Capitală, facultăţile private care le poartă numele se ceartă pe un perete.

Clădirea rectoratului Universităţii „Titu Maiorescu“, situată pe Strada Dâmbovnicului, nr. 22, a fost începută în urmă cu mai bine de un an şi terminată în primăvara lui 2008. Finalizată până la vopsea, mai puţin un perete, rămas în cărămidă. Peretele cu pricina dă înspre un maidan de gunoaie, proprietate privată a Universităţii „Dimitrie Cantemir“.

Lucrările nu pot fi încheiate, deoarece vecinul de hotar nu permite amplasarea unei schele pe parcela lui. „Schela trebuie pusă acolo numai zece zile, cât să-l izolăm, să-l tencuim şi să-l vopsim“, spune rectorul Uniiversităţii „Titu Maiorescu“, Iosif Urs. El povesteşte că, iniţial, „şantierul“ a fost instalat, dar vecinul a chemat în ajutor poliţia, iar lucrările au fost imediat stopate. Interzis şi pe „coloana de aer“

A doua zi, Iosif Urs a fost informat că se va face o expertiză, să se constate dacă schela nu ar dăuna solului proprietate privată „Dimitrie Cantemir“. „Am primit răspuns cum că expertiza tehnică făcută de specialiştii universităţii a dus la concluzia că pământul nu suportă montarea schelei noastre“, spune rectorul de la „Maiorescu“.

Rectorul a venit apoi cu o altă soluţie. „Împreună cu echipa de constructori, ne-am gândit să facem o consolă, să scoatem din perete un braţ şi să montăm schela pe el. Dar mi s-a spus că nu am voie să construiesc pe «coloana lui de aer»“, povesteşte, pe jumătate amuzat, Urs. Motivele, atât cât le ştie rectorul de la „Titu Maiorescu“, ţin de încăpăţânarea vecinului, care a refuzat amplasarea schelei până şi în aer. Judecata termină cearta Treaba nu pare la fel de amuzantă pentru celălalt cap înalt, preşedintele Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir“, Momicilo Luburici. Acesta spune că vecinii nu au respectat autorizaţia de construcţie şi că, lipit de clădirea rectoratului, trebuia să fie ridicată o altă clădire aparţinând lui „Dimitrie Cantemir“. Lucru imposibil însă, din cauză că cei de la „Maiorescu“ şi-au făcut ferestre pe peretele despărţitor, care ar fi trebuit să fie astupat de viitoarea clădire vecină. „Le-am trimis mai multe scrisori. O să ne judecăm cu ei“, spune Luburici, care refuză să dea alte amănunte.

Ameninţarea cu judecata nu-l sperie însă pe Urs, care e hotărât, într-o seară, să monteze schela şi „până vine citaţia de la judecătorie, treaba e terminată“. „Nu-mi trebuie mai mult de zece zile. Nu putem să stăm cu clădirea neizolată, mă obligă şi primăria so termin“, spune rectorul, care recunoaşte că îi este şi jenă să-şi primească înalţii oaspeţi în noua casă, ciuntită pe un perete. „Vă spun drept că îmi este ruşine, îi pun să ocolească, să vină prin piaţă, ca să nu vadă zidul ăla“, conchide Iosif Urs.

Iosif Urs, rectorul Universităţii „Titu Maiorescu“: "Împreună cu echipa de constructori, ne-am gândit să facem o consolă, să scoatem din perete un braţ şi să montăm schela pe el. Dar mi s-a spus că nu am voie să construiesc pe «coloana lui de aer»."