„Carnavalul lui Mazăre” pentru Bruxelles

„Carnavalul lui Mazăre” pentru Bruxelles

O fi în ADN-ul nostru latin proverbul ”repetiția e mama înțelepciunii”?! Habar n-am, dar de multe ori am constat cum, la nivel social și politic, se repetă niște lucruri. Azi mă gândesc la șmecherelile de campanie electorală. Toate-s vechi, doar DNA s-a oprit din arestările pe care le făcea în timpul alegerilor din primăvara lui 2014. Compensează Poliția prin capturarea și aducerea fostului primar al Constanței din Madagascar.

Probabil că, la ora la care citiți textul acesta, evenimentul zilei este legat de Radu Mazăre, de aducerea lui în țară. Poate că a sosit aseară și din scara avionului l-au transferat în dubă și e de ore bune în penitenciarul Rahova. În această situație, ”carnavalul” s-a terminat. Dacă nu l-au adus, tot va fi subiect de dezbateri intense. Samba televizată va acoperi ecranele. Îl înfășoară cumva politicienii în campania electorală, chit că Mazăre avea treabă cu Brazilia, nu cu Europa!

Concentrându-ne pe Bruxelles, ne mai jucăm un pic săptămâna aceasta cu dezbateri pentru europarlamentare care n-au prea fost dezbateri, cu critici și miștouri pe facebook, ne fixăm în minte politicienii sau partidele pe care le votăm, iar duminică, pe 26 mai, mergem să punem ștampila pe două buletine de vot.

Totul pare de o simplitate dezarmantă. Da, ca acțiune a electorilor nu-i mare lucru, dar ca bătaie de joc a politicienilor este imens! Turma de votanți e îndrumată la urne, dar timp de o lună politicienii s-au tot lamentat la tv, s-au jignit între ei și nu au reușit să explice românilor mare lucru despre importanța reprezentării în Parlamentul European. Doar fostul președinte Traian Băsescu, fondatorul PMP, a explicat ce este Uniunea Europeană, de ce e important ca România să fie parte, care sunt proiectele sale și cum va acționa PMP dacă va avea reprezentanți în forul de la Bruxelles. De fapt, reprezentanții PSD, PNL, ALDE și UDMR au repetat aceeași schemă din anul 2014, cu teme și șmecherii aproape identice. Doar peici, pe-colo actorii politici sunt alții. Care au fost temele? Păi, să ne amintim cum au fezandat electoratul în urmă cu 5 ani! Era aceeași perioadă în care partidele se uitau și către poarta Cotrocenilor, de unde Traian Băsescu se pregătea să plece. Asemănările există și trebuie să le arătăm din două motive: 1. să nu ne creadă proști politicienii și 2. să-i vedem cât sunt de lipsiți de imaginațe în strategiile politice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nici la alegerile europarlmentare din 2014 nu s-a mers pe ideea luminării poporului despre însemnătatea ca România să stea la ”masa greilor”. Hau-haul a fost manifestarea tuturor. Politicienii de la putere (PSD cu Ponta în frunte) și cei din opoziție (PNL care pendula între Crin Antonescu și Iohannis) păreau că mai degrabă vor să ocupe Cotroceniul decât să ajungă la Bruxelles. Arestările DNA-ului erau în toi. Nicușor Constantinescu, baronul de Constanța și Mihai Vlasov, președintele Camerei de Comerț au fost săltați de pe stradă chiar la debutul campanie pentru Parlamentul European.

S-a apăsat pedala tot pe atacuri la persoană, ca și acum, pe afaceri oneroase cu fonduri europene, premierul umbla de colo-colo prin țară, ambasada SUA era mai tot timpul invocată în bătălia electorală, Elena Udrea încerca să promoveze nou-înființatul PMP, PNL ne asigura de victorie, iar PDL ieșea în față cu Theodor Stolojan și Monica Macovei. Dacă acum, în 2019, avem scandalul cu Cimitirul internațional din Valea Uzului, în 2014 ”ciocnirea” cu UDMR s-a produs pe independența Ținutului Secuiesc. Atunci, oficiali ai UDMR s-au dus cu jalba în proțap la Uniunea Europeană ca să ceară sprijin pentru Ținutul Secuiesc. Și, evident, spiritele naționaliste din ambele părți s-au încins. Cui să-i mai pese de europarlamentare?!!

Alegerile, și la nivel de discurs al celor câțiva candidați ce se perindau în spațiul public, și la nivel pragmatic, păreau o aventură, nu aveau niciun fel de miză pentru românul de rând. Electoratul percepea plecarea politicienilor la Bruxelles ca pe o modalitate de a se îmbogății, iar lucrurile nu-s departe de aceeași credință nici azi. Mesajul stupid, gen ”noi vrem în Europa, noi vă ducem acolo!” (suntem acolo dintotdeauna, iar din 2007, în UE!) se repetă și acum, cu ceva reformulări.

Citiți oferta 2019:

PSD: Românii au nevoie de patrioți care să îi reprezinte în Parlamentul European și care să muncească pentru a obține finanțare pentru proiectele de dezvoltare!

PNL: Nu trebuie lăsați pesediștii să câștige. Jos ciuma roșie!, Hoții la pușcărie!, Să eliberăm România de neobolșevicii lui Dragnea!, România, în primul rând!

ALDE: România, respectată în Europa!, În Europa cu demnitate! (un mesaj neclar: românii să fie demni în Europa sau Europa să-i primească cu demnitate pe români?)

USR+Plus: Vrem să trimitem în Parlamentul European oameni capabili să ne reprezinte, nu analfabeți funcționali.

Așadar, asta-i oferta carnavalului pentru Bruxelles, un carnaval mai chicios decât al lui Radu Mazăre! Cine ar fi ”salvamarul”, soluția salvatoare pentru 26 mai? Cred că noi, românii, dacă ieșim la vot. Măcar pentru o zidouă să le tremure fundurile și politicienilor că s-ar putea să nu le iasă perfect jocul!