Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a spus, marţi, că s-a întâlnit cu Nicuşor Constantinescu după ce a fost eliberat din arest preventiv, fiind cercetat penal sub control judiciar, şi că acesta este nerăbdător să îşi poată continua activitatea la şefia Consiliului Judeţean.
"Nicuşor a venit, am fost să-i zic la mulţi ani, am mâncat o ciorbă, o sarma. (...) Nu este dărâmat, este destul de tonic. Mi-a plăcut cum arată. El este nerăbdător să se întoarcă la Consiliul Judeţean, ca să-şi facă treburile. Ştiţi că este nerăbdător, că de aia a venit şi din America. Mi-a arătat ... că tot existau discuţii că n-avea viză din America ...da, domne, avea viză medicală pusă pe paşaport. Am discutat mai multe despre ce a făcut acolo, mi-a zis că ăia i-au sugerat să rămână, să-i dea azil politic, dar s-a întors", a afirmat Mazăre în faţa sediului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Constanţa, instituţie unde trebuie să se prezinte săptămânal conform procedurilor controlului judiciar sub care se află într-un dosar penal, citat de Agerpres.
Mazăre a declarat că Nicuşor Constantinescu aşteaptă să vadă motivarea Curţii de Apel Constanţa şi, probabil, va ataca unele dintre prevederile controlului judiciar, printre care interdicţia de a comunica cu personalul CJ Constanţa şi cu consilierii judeţeni.
"Nicu aşteaptă să vadă motivarea (...) şi probabil că o să atace unele dintre prevederile controlului judiciar", a spus Mazăre.
După ce pe 5 decembrie Curtea de Apel Constanţa a dispus scoaterea din arest preventiv a lui Constantinescu în dosarul Centrul Militar Zonal, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul dosarului acestuia de la Bucureşti, ordinul prefectului Constanţei de suspendare a mandatului preşedintelui Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu, devine nul. Ordinul prefectului a fost valabil "până la încetarea măsurii arestării preventive".
Nicuşor Constantinescu nu poate însă prelua şefia CJ Constanţa pentru că, potrivit deciziei Curţii de Apel, pe perioada în care se află sub control judiciar nu are voie să comunice cu colegii de serviciu şi cu consilierii judeţeni.
"Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel trebuie să respecte următoarele obligaţii: (...) să nu depăşească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a organului care a luat măsura; să nu ia legătura şi să nu comunice cu martorii şi experţii din prezenta cauză, precum şi cu personalul Centrului Militar Zonal Constanţa direct sau indirect şi prin orice mijloace de comunicare precum şi cu personalul din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi cu consilierii judeţeni", conform hotărârii judecătorilor Curţii de Apel.
Preşedintele suspendat al CJ Constanţa a fost eliberat din arest de judecătorii constănţeni după ce, la sfârşitul lunii trecute, Curtea de Apel Bucureşti a admis contestaţia acestuia faţă de măsura arestării preventive într-o altă cauză şi a dispus cercetarea sub control judiciar.
La Constanţa, Constantinescu este cercetat pentru abuz în serviciu sub formă continuată într-un dosar privind Centrul Militar Zonal. La Bucureşti, acesta este cercetat în trei dosare, în unul dintre ele fiind trimis în judecată pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase necuvenite.
Nicuşor Constantinescu a venit pe 6 noiembrie la Bucureşti, din Turcia, după ce fusese reţinut de Poliţia din Istanbul.
Preşedintele suspendat al CJ Constanţa s-a aflat pentru mai mult timp în SUA, unde a fost supus unor intervenţii chirurgicale. Pe numele său au fost emise două mandate de arestare preventivă de către instanţele din România, deoarece nu s-a mai întors în ţară la data stabilită de procurorii DNA.