Primăria Capitalei licitează contract pentru salubrizarea și curăţarea zăpezii din marile parcuri, a scuarurilor, a adăpostului de cai de la Toboc, dar și a băilor publice din București
Pe motiv că firmele de salubrizare angajate de cele cinci sectoare și Primăria Capitalei nu intră în parcuri și în scuaruri să cureţe zăpada și să dea cu mătura, șefii de la Administraţia Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) vor să angajeze pe cineva în acest sens. Potrivit unui anunţ de intenţie postat ieri pe site-ul public de licitaţii, ALPAB, instituţia aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului București, vrea să încheie un acord-cadru pe 48 de luni, care să aibă valoarea minimă de 10 milioane de euro. Potrivit anunţului, în cei patru ani, Administraţia poate semna contracte subsecvente până la aproximativ 51,567 milioane de euro.
Edilul sectorului 5, ajutat de Firea
Norocos este primarul Sectorului 5 al Capitalei, Daniel Florea. Singurul sector prins în acest contract este cel condus de el, unde firma sau societăţile care vor fi angajate vor curăţa zăpada și vor salubriza și aliniamentele stradale. Municipalitatea achită și deszăpezirea străzilor din Sectorul 5 al Capitalei. Acordul cadru va avea nouă loturi: Parcul Herăstrău; Parcul Tineretului; Parcul Carol și Cișmigiu; Stadionul Naţional Arena; Deszăpezirea Axa N-S Squar Majestic, Atheneul Român, Piaţa Tricolorului și Parc Sala Palatului; Aliniamente sector 5; Parc Bordei, Parc Circului, Parc Floreasca, Parc Izvor, Parc Unirii; Jardiniera Dâmboviţa; și ultimul lot- Sat Francez, adăpost cai Toboc, Baia Griviţa, baia și ștrandul Giulești, sera libertăţii, sera Bellu, sera Ghencea, sera de plante perene și sediul ALPAB. Potrivit anunţului de licitaţie, fondurile pentru angajarea firmelor care vor mătura și vor curăţa zăpada vor fi asigurate de la bugetul local al Capitalei. Contractele ar urma să fie semnate în luna aprilie a acestui an.
Edilii de sector anunţă verifi carea contractelor
Edilul sectorului 4, Daniel Băluţă, vrea să aibă angajaţi proprii care să salubrizeze străzile la Administraţia Domeniului Public Sector 4. În acest sens, capitalul instituţiei a fost majorat cu un milion de euro, potrivit informaţiilor obţinute de EVZ. Potrivit acestuia, majorarea capitalului ADP-ULUI sector 4 cu aproape un milion de euro a fost făcută pentru a se cumpăra utilaje și a se angaja oamenii necesari pentru a asigura paza instituţiilor publice, pentru a angaja personal pentru întreţinerea spaţiilor verzi, dar și pentru a salubriza străzile. „În aprilie expiră contractul de salubrizare încheiat cu REBU. Vrem să preluăm salubrizarea și să o facem cu resurse proprii”, a mai explicat Daniel Băluţă. Și ceilalţi edili de sector analizează contractele de salubrizare. Contractele care sunt acum în vigoare în București au fost încheiate înainte de anul 2000, expirând în perioada 2007-2008, iar de atunci au fost prelungite prin numeroase acte adiţionale făcute cu încălcarea legii achiziiţilor publice, potrivit Autorităţii Naţionale de Monitorizare a Achiziţiilor Publice. Fiecare sector cheltuie anual aproximativ 100 de milioane de lei pe salubrizare și deszăpezire.