Maternitatea din Vâlcea, fără bani de materiale sanitare
- Adam Popescu
- 18 iunie 2009, 00:00
De mai bine de o săptămână, farmacia Spitalului de Obstretică şi Ginecologie din Râmnicu-Vâlcea nu mai are materiale sanitare şi medicamente de primă urgenţă. La internare, pacientele primesc o listă cu materialele sanitare pe care trebuie să le aibă obligatoriu atunci când intră în sala de naşteri.
„Am făcut o listă şi am afişat-o pe fiecare etaj; glucoză, perfuzoare, seringi, branule, vată, tifon, comprese sterile. Dacă este o gravidă cu probleme trebuie să îşi cumpere şi medicamente. Le costă 50 sau poate chiar peste 100 de lei”, spune asistenta şefă Elena Stoica.
Sarcina de a le informa pe bolnave le revine medicilor care, uneori de teamă să nu fie nevoiţi să achite din buzunar contravaloarea medicamentelor prescrie, nu parafează reţetele.
„Le dăm reţete nesemnate să nu cumva să ne reclame şi să fim nevoiţi să plătim noi. Nu avem antibiotice, nu avem nimic. Dacă pacienta vine singură la internare fără aparţinător deja este o problemă. E ruşinos şi dureros ce se întâmplă”, spune dr. Alexandru Schidu, medic primar de obstetrică şi ginecologie.
„Am fost adusă la urgenţă, trebuia să mi se facă cezariană pentru că am avut sarcină pelvină. A trebuit să alerge soţul cu lista la farmacie ca să mă poată opera. Am cumpărat ce trebuie pentru binele meu şi al copilului meu, însă mă enervează situaţiile astea, plătesc asigurări de sănătate degeaba”, se plânge Maria Cocioaba, o pacientă de 30 de ani.
Datorii de 2,8 milioane de lei
Pe de altă parte, personalul medical a primit pe luna în curs doar 60% din salariu. „Nu-i pasă nimănui că avem acasă famili de întreţinut, că avem facturi de plătit. Şi se mai întreabă lumea de ce emigrează personalul sanitar”, spune supărată o asistenă.
Mulţi dintre furnizorii de medicamente, alimente şi utilităţi au dat spitalul în judecată pentru recuperarea datoriilor, care se ridică la 2,8 milioane de lei, şi au câştigat procesele.
„Furnizorul de alimente are hotărâre de executare silită şi din bun simţ încă ne păsuieşte. Cei de la apă deja ne somează şi ne facturează penalităţi de întârziere. Am ajuns într-o situaţie fără ieşire. Săptămâna trecută am strâns bani de la medici şi asistente că am rămas fără vată. Ferească Dumnezeu să nu ni se mai furnizeze oxigen, că ne vor muri nou-născuţii în incubatoare”, recunoaşte dr. Marian Stoica, directorul spitalului.
„Alţi bani nu le putem da”
Datoriile maternităţii cresc de la lună la lună deoarce toţi banii de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vâlcea se duc pe salarii, iar pentru facturi nu mai rămân fonduri. „Noi raportăm servicii de 850.000 de lei şi cheltuielile cu salariile sunt de 870.000 de lei”, mai spune dr. Stoica.
Reprezentanţii CJAS Vâlceasusţin că decontează doar servicii le medicale raportate şi validate. „Alţi bani nu le putem da. Ei au o clădire foarte mare, cu 7 etaje şi cu nişte costuri de întreţinere uriaşe. Aici cred că trebuie găsite soluţiile”, este de părere Costi Rădulescu, directorul CJAS Vâlcea.
Conducerea Spitalului de Obstretică şi Ginecologie a cerut Ministerul Sănătăţii să facă un control la Râmnicu Vâlcea pentru a găsi o soluţie de a achita datoriile.