Mateeşti: halda de steril înaintează

După drama evacuărilor forţate, familiile sinistrate sunt lovite şi de autorităţi: nu toate vor primi despăgubiri.

Alunecarea de teren de la halda de steril Panga Nord, din Mateeşti, judeţul Vâlcea, a ajuns la o aruncătură de băţ de cea de-a opta casă. Familia lui Adrian Golescu ar fi următoarea pe lista evacuaţilor. În caz de urgenţă, cei doi soţi şi copiii lor nu ar avea unde să se mute, pentru că oamenii nu au rude în zonă.

„Am doi copii. Sunt nedormit de nici nu mai ştiu de câte nopţi. Băiatul şi fata sunt speriaţi să nu fim acoperiţi de pământ în timpul nopţii. Au venit pe aici tot felul de personalităţi, ne-au promis de toate, dar numai cei de la judeţ ne ajută. Eu unul nu sunt de acord să mi se dea ordin de evacuare cu o zi înainte, pentru că am foarte multe lucruri pentru care am muncit o viaţă întreagă“, spune Adrian Golescu. Bărbatul crede că firmele care au avut în administrare halda sunt vinovate de nenorocirea care s-a abătut de câteva zile asupra localităţii. „Timp de 18 ani nu s-a întâmplat nimic, dar totul a început în momentul în care firmele şi-au luat schelele şi alte materiale de la haldă. Au venit precipitaţiile, defrişările au fost în masă, iar aceasta este cauza principală care a produs alunecările de teren“, mai spune vâlceanul. Din păcate, mulţi dintre sinistraţi se vor alege cu „praful de pe tobă“, deoarece autorităţile şi-au amintit că ar fi fost despăgubiţi cu ani în urmă. Drama familiei Manole

Şapte locuinţe au fost evacuate până acum din calea malului de pământ, dar, dintre acestea, pentru una nu vor fi acordate niciun fel de ajutoare sau despăgubiri, pentru că moştenitorii proprietarilor nu au apucat să facă succesiunea.

„Una dintre case era nelocuită, proprietarii muriseră, iar copiii nu făcuseră succesiunea, aşa că nu le putem acorda niciun ajutor. Halda a mai acoperit însă o casă aproape nouă, a familiei lui Constantin Manole, construită în 1997. Nu ştiu cum s-a dat acordul de la primărie pentru construcţia acestei case, pentru că alunecările erau active de atunci, dar omul nu are nicio vină pentru că şi-a pus casa acolo. La vremea respectivă, a avut toate avizele necesare, aşa că va fi şi el despăgubit“, a spus prefectul de Vâlcea, Radu Renga.

Locuinţa lui Constantin Manole era evaluată la aproximativ 60.000 de euro. Bărbatul şi-a luat familia şi a plecat la rude. „Mare păcat că, după câte am auzit, în acest moment, au multe credite la bancă şi trebuie să le achite. Nu cred să fi avut asigurare pe casă“, spun vecinii.