Măsurile Băncii Mondiale sunt imposibil de adoptat, susține ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Una dintre acestea ar fi cota singulară de TVA, de 19%.
Ministrul finanțelor, Marcel Boloș, susține că măsurile din raportul Băncii Mondiale sunt imposibil de adoptat. Rămâne de văzut ce vor decide autoritățile în legătură cu Codul Fiscal.
Joi seara, într-o intervenție televizată, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a susținut că măsurile Băncii Mondiale sunt imposibil de adoptat în țara noastră.
„Măsurile Băncii Mondiale sunt imposibil de adoptat”
Ministrul de Finanţe, Marcel Boloş a dat detalii, joi seara, despre vizita premierului Marcel Ciolacu la Bruxelles. Oficialul a confirmat că, în cadrul deplasării, vor fi discutate aspecte care ţin de implementarea PNRR ca reforma pensiilor, a pensiilor speciale .şi a salarizării unice.
De asemenea, se va discuta și spinoasa problemă a deficitului bugetar. (”Problema sustenabilităţii financiare pe termen lung legată de deficitul bugetar, care este o preocupare a Comisiei Europene în momentul de faţă”).
Demnitarul precizează că Banca Mondială a întocmit un raport care formulează câteva recomandări pentru România. Unele sunt măsuri structurale, cu un impact bugetar semnificativ, și sunt pe termen lung.
”Aceste măsuri nu sunt atât de relevante pentru discuția care ține de reforma fiscală. Pe de altă parte, noi avem conturat un plan de măsuri fiscale care a fost agreat în coaliția de guvernare. Comisia analizează acest plan raportat la angajamentele asumate prin PNRR”, a declarat ministrul.
TVA-ul nu poate fi adus la o singură valoare
Tot în domeniul măsurilor cerute de Banca Mondială (BM), ministrul Boloș susține că puncte importante din raportul forului mondial ”sunt imposibil de adoptat” în practică. Acesta oferă și exemple în acest sens.
„Pot să vă spun că măsurile consistente din raportul Băncii Mondiale, unele sunt imposibil de adoptat. Vă dau doar un exemplu, pentru a fi limpede pentru toată lumea. A aduce TVA-ul la o singură cotă standard de TVA, de 19%, ar însemna să renunțăm la cota redusă de 5% și la cea de 9%”, notează demnitarul.
Codul Fiscal va ține cont de recomandăriile Băncii Mondiale
În pofida acestei rezerve, ministrul asigură că noul Cod Fiscal care va intra în vigoare va ține cont de recomandările Băncii Mondiale.
„În jalonul următor, adică în jalonul 207, scrie că va intra în vigoare noua lege privind Codul Fiscal ținând cont de recomandările Băncii Mondiale.
Noi încercăm prin planul de măsuri fiscale aprobat să nu fim atât de agresivi din punct de vedere al reformei bugetare. V-am dat ca exemplu TVA-ul care ar avea consecințe asupra alimentelor, cresc de la 9 % la 19%, deci este imposibil!
Toate măsurile depind de discuția pe care o va avea domnul prim-ministru și depind foarte mult de ce măsuri mai gândim noi astfel încât să nu afectăm mediul de afaceri și populația și să asigurăm sustenabilitatea pentru aceste reforme”, completează ministrul Boloș.