Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a publicat un set de zece măsuri menite să reducă consumul de petrol, în contextul crizei generate de invazia rusă în Ucraina. Printre propuneri se numără reducerea vitezei pe autostradă, munca de acasă trei zile pe săptămână, mersul pe jos sau cu bicicleta, interzicerea mașinilor în marile orașe, dar și înlocuirea avionului cu trenul.
Potrivit Agenției Internaționale a Energiei, dacă sunt implementate pe deplin măsurile recomandate, în economiile avansate, noul Plan în 10 puncte al AIE ar reduce cererea de petrol cu 2,7 milioane de barili pe zi, în decurs de patru luni – echivalent cu cererea de petrol a tuturor mașinilor din China.
„Acest lucru ar reduce semnificativ tensiunile potențiale într-un moment în care o cantitate mare de provizii rusești ar putea să nu mai ajungă pe piață și sezonul de vârf al cererii din iulie și august se apropie. Întrucât cea mai mare parte a cererii depetrol provine din transport, Planul în 10 puncte al AIE se concentrează asupra modului în care se utilizează mai puțin petrol pentru a transporta oameni și bunuri de la A la B, bazându-se pe măsuri concrete care au fost deja utilizate într-o gamă diversă de țări și orase“, se arată în comunicatul de presă al Agenţiei Internaţionale a Energiei.
La un pas de criză
Economiile avansate reprezintă aproape jumătate din cererea globală de petrol. Majoritatea acțiunilor propuse în Planul în 10 puncte ar necesita schimbări în comportamentul consumatorilor, susținute de măsuri guvernamentale. Ceva trebuie făcut pentru să, potrivit specialiștilor, suntem aproape de o mare criză a petrolului.
„Ca urmare a agresiunii îngrozitoare a Rusiei împotriva Ucrainei, este posibil ca lumea să se confrunte cu cel mai mare șoc al aprovizionării cu petrol din ultimele decenii, cu implicații uriașe pentru economiile și societățile noastre”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol.
Cele zece măsuri propuse de AIE sunt:
Reducerea limitei de viteză pe autostrăzi cu cel puțin 10 km/h.
Munca de acasă până la trei zile pe săptămână, acolo unde este posibil
Duminici fără mașini în orașe
Reducerea gradrului de utilizare a transportului public și stimularea mersului pe jos sau cu bicicleta.
Accesul alternativ cu mașina privată la drumurile din orașele mari
Utilizarea în comun a mașinilor și adoptarea de practici pentru a reduce consumul de combustibil
Promovarea conducerii eficiente a camioanelor de marfă și livrarea mărfurilor
Folosirea trenurilor de mare viteză și de noapte în loc de avioane, acolo unde este posibil
Evitarea călătoriilor de afaceri cu avionul acolo unde există opțiuni alternative
Creșterea numărului de vehicule electrice.