Guvernul a adoptat miercuri o hotărâre prin care permite transferul cu titlu de împrumut a 1,43 miliarde de lei din Fondul de Privatizare gestionat de Ministerul Finanţelor, pentru a fi acordate avansuri la plăţile directe în agricultură pentru 2016.
Banii vor fi transferaţi Ministerului Agriculturii. “Din cei circa 900.000 de aplicanţi, avem intenţia să plătim între 700 şi 800.000 de beneficiari. (...) Probabil, vom ajunge ca săptămâna viitoare deja să avem primii bani plătiţi fermierilor. Marele avantaj al efectuării plăţilor masiv în luna octombrie cum ne propunem este că banii rambursaţi de la Comisie vor ajunge înainte de sfârşitul anului şi evităm o problemă, aceea a deficitului bugetar. Dacă vom reuşi, aşa cum ne-am propus, să plătim undeva la peste 800 de milioane de euro, dacă adăugăm la cele 2,5 miliarde care s-au făcut până acum, va fi un record pentru Ministerul Agriculturii să plătim aproape 3,5 miliarde într-un an”, a anunţat ministrul Achim Irimescu, într-un briefing la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.
După efectuarea plăţilor de către APIA, documentele aferente acestor plăţi vor fi transmise Comisiei Europene prin Declaraţiile lunare de cheltuieli realizate, iar Comisia le va rambursa Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, urmând a fi restituite Ministerului Finanţelor Publice, până la finalul acestui an, se precizează într-un comunicat al Executivului pe acest subiect.
Măsura a fost luată pentru a asigura o parte din resursele financiare necesare Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru plata avansurilor din schemele de plăți directe pentru agricultură finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru anul 2016, respectiv:
- Avansul privind plata unică pe suprafaţă aferentă anului 2016 – SAPS, din FEGA, corespunzător unui cuantum al plăţii unice pe suprafaţă de minimum 96,88 euro/ha în 2016, respectiv o creștere cu 12,2% față de anul 2015. Prin plata acestui avans, costurile aferente înființării culturilor agricole din această toamnă vor fi acoperite, în medie, în limita a circa 20%.
- Avansul privind plata pentru tinerii fermieri, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 22,87 euro/ha în 2016, respectiv o creștere cu 11,5% față de anul 2015.
- Avansul privind plata redistributivă I și II, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 5,00 euro/ha și respectiv 48,85 euro/ha;
- Avansul privind plata pentru practicile agricole benefice pentru climă și mediu, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 57,37 euro/ha.