În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, Guvernul a anunțat că ar putea interzice exportul de cereale sau rechiziționarea unor stocuri.
„Domnul ministru al Agriculturii, primesc semnal de alarmă privitor la ceea ce se întâmplă pe piaţa cerealelor. Aici v-am spus foarte clar: nu ne putem permite să acceptăm, ca din lăcomie, unii proprietari de cantităţi de cereale să trimită la export să ne lase fără grâu. Trebuie să luăm măsuri foarte clare, mai ales că din datele pe care le-am primit pe luna martie arată că e un adevărat dezmăţ în materie de export de cereale. Nu vom aplica vorba aceea: Cere şi ți se va da - nu, de aceasta dată, nu”, a declarat Ludovic Orban.
Joi, inainte de ședința de Guvern, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunţat joi că are pregătite textele pentru rechiziţii şi pentru suspendarea exportului de cereale, după ce a constatat că în luna martie s-au exportat 700.000 de tone.
„În luna martie s-a exportat 700.000 de tone. Procedura de eliberare a avizului fito-sanitar era una pe genunchi, în 24 de ore. Am refăcut toată procedura prin Ordin de Ministru şi am făcut, bineînţeles, şi apel la traderi şi la marii fermieri să înceteze cu această activitate”, a declarat Adrian Oros, în debutul şedinţei de Guvern.
“Să îmi şi formulaţi o solicitare privind adoptarea unei măsuri. Dacă va fi necesar, eu sunt hotărât inclusiv să interzicem exporturile şi dacă va fi necesar să facem rechiziţii. Noi trebuie să asigurăm cantităţile necesare până la viitoarea recoltă pentru a asigura necesarul de grâu pentru consumul intern”, a menţionat Ludovic Orban.