EVZ a aflat secretele din spatele celui mai mare show culinar din România, dar şi cât câştigă un bucătar de primă mărime. Nu au scăpat nici membrii juriului.
Nu ai fi bănuit că "Master Chef", un show pe teme culinare, chiar de talie interna ţio nală, poate să stârnească atâtea pasiuni. La Studiourile din Buftea nu se mai vobeşte despre mâncare, ci despre preparate cu nume greu de pronunţat din cele mai apreciate restaurante.
Testul bătăturii de cuţit
Înainte de filmări, încep turul experimentului culinar cu o vizită în cămară. Ceapă, verde sau uscată, usturoi, vinete, hasmaţuchi, de fapt cam tot ce ştii sau nu ştii că există stă aranjat pe rafturi. Membrii juriului, Sorin Bontea (Radisson), Cătălin Scărlătescu (Howard Johnson) şi Florin Dumitrescu (L’Escargot) stau de vorbă întrun colţ. "Vreau să se afle că nu suntem răi", îmi spune Scărlătescu.
"Spunem cinstit ce gândim, pentru că e un semn de respect. Oamenii vin să ne demonstreze că ştiu să gătească şi apoi ne vând poveşti despre combinaţii de gusturi", adaugă el. "Pentru preparatele bune am avut tot respectul", intervine Florin Dumitrescu. "În cazul lui Radu Robescu, care a vrut să ne păcălească, ştii cum mi-am dat seama că e bucătar? Când am dat noroc cu el, am simţit bătătura pe care ţi-o lasă cuţitul, când îl foloseşti foarte des", detaliază Cătălin. "Şi după cum se mişca în bucătărie", adaugă Florin.
Cum arată o angajare
"Cum se mişcă în bucătărie e un indiciu şi la angajare. Când vine, îl pun să prepare ceva, nu atât pentru a vedea cum găteşte, ci dacă ştie bucătăria, dacă e atent sau dacă este familiarizat cu termenii. Dacă vreau să văd cât de priceput bucătar este îi spun să prepare ochiuri. Mulţi nu ştiu să prepare ochiuri ca lumea", explică Scărlătescu.
AVANTAJE Nu merită să ai propriul restaurant
Angajat la un mare hotel, Cătălin Scărlătescu demontează mitul salariilor colosale din alimentaţia publică. El spune că remuneraţia "e decentă". "Dacă calculezi toate impozitele şi cheltuielile, nici nu s-ar putea mai mult. Şi nici în străinătate nu diferă". Dar nu-şi doreşte propriul restaurant. "Este multă muncă. Eu merg la serviciu cinci zile pe săptămână, opt ore pe zi. Dacă ar fi localul meu ar trebui să-mi încep jobul dimineaţa. Dacă nu eşti cu ochii pe angajaţi, nimic nu merge", adăugă el. CITIŢI ŞI:
- „Căruța lui Dracula” și rondelele de crocodil, fără succes la MasterChef
- "MasterChef", un show cu multe zerouri