Producătorul german de autoturisme Volkswagen (maşina poporului) nu va mai fi protejat de o eventuală preluare printr-o lege în vigoare, care datează din 1960.
Instanţa supremă europeană a declarat ca fiind ilegală legea respectivă, pe motiv că „actul normativ afectează fluxul liber al capitalului în Uniunea Europeană“.
„Regretăm că tribunalul nu a recunoscut argumentele noastre solide privind protejarea Germaniei ca destinaţie pentru afaceri. Vom iniţia procedura legislativă imediat pentru a efectua modificările necesare“, a declarat un reprezentant al autorităţilor germane, citat de Reuters.
Legea, care datează din anul 1960, limitează drepturile de vot şi numărul de locuri din Consiliul de Administraţie al Volkswagen (VW).
Decizia UE va permite executivului să elimine „acţiunile de aur“ sau participaţiile strategice deţinute de stat la companii listate la Bursă, afectând structura proprietarilor companiei VW, controlată în proporţie de 31% de concurentul german Porsche. În aceste condiţii, Porsche ar putea dobândi o participaţie majoritară la VW.
Investitorul german s-a declarat deja încântat de hotărârea UE, care îi va permite să-şi exercite integral drepturile de vot la VW, şi a adăugat că şi-a asigurat suficiente opţiuni pentru a-şi majora „semnificativ“ participaţ ia la grupul german.
60 de ani de Transporter
Modificările legislative vin chiar în perioada în care VW sărbătoreşte 60 de ani de la lansarea primului vehicul comercial Volkswagen Transporter.
Evenimentul va fi marcat şi în România, printr-o paradă de maşini din prima generaţie Transporter, numită şi VW Bulli, maşini care vor defila sâmbătă în centrul Capitalei.
Împreună cu modelul broscuţă - Beetle, Transporter-ul Bulli este una dintre cele mai reprezentative maşini pentru VW. De la lansarea din urmă cu 60 de ani, pe piaţă au apărut alte patru generaţii de VW Transporter, ultima în 2003.