„Masca“, la majorat

„Masca“, la majorat

Teatrul din cartierul Militari, deschis oficial şi fără sediu pe 24 mai 1990, sărbătoreşte astăzi succesul celor 18 ani plini cu spectacole de gest şi pantomimă, jucate în stradă, în sală şi la metrou.

„Masca“, singurul teatru de gest şi pantomimă din România, împlineşte astă zi 18 ani. S-a născut din ambiţia unor actori dezamăgiţi de teatrul de vorbe şi a crescut tiptil, în primii cinci ani „un pic handicapat“, fără sediu şi spaţii de repetiţii. Apoi a început să prindă puteri, a fost miluit cu un spaţiu de jucat arta pe muţeşte şi lumea a început să-l vadă şi să-l aplaude mai des.

Acum, Teatrul Masca propovă duieşte cultura în cartierul Militari, unde, de trei ani, funcţionează într-un sediu foarte modern. Cei patru actori temerari de la început s-au transformat într-o echipă de 17 profesionişti, care ştiu să fie clovni, să jongleze, să danseze step, să meargă pe catalige şi să facă pantomimă, în peste 200 de spectacole în fiecare an, şi în sală, şi în stradă, şi la metrou.

„Puştiul ăsta, «Masca», îşi doreşte să fie sănătos, să poată juca, în continuare, alte mii de spectacole“, comprimă regizorul Mihai Mălaimare, directorul teatrului, dorinţele teatrului la 18 ani. Din subsol, în burghezie Pe 24 mai 1990, „Masca“ a debutat cu o conferinţă de presă: Mihai Mălaimare, Anca Dana Florea, Ana-Maria Pâslaru şi Sorin Dinculescu anunţau că vor să crească un teatru altfel. „Ne-am înfiinţat oarecum handicapat, ceea ce aproape ne trimitea într-o zonă de teatru care urma să se autodesfiinţeze. Primii ani au fost incerţi, nu ne băga nimeni în seamă. Mulţi au sperat că vom claca, dar nu s-a întâmplat aşa“, povesteşte Mălaimare cum a început „aventura“.

Ne puteți urmări și pe Google News

În primii ani au repetat pe la prieteni, prin poduri şi subsoluri de împrumut. Prin ’95, după o grevă la guvern, „Masca“ a primit „găzduire oficială“ în spaţiul fostului cinematograf Patria, o ruină de pe Bulevardul Uverturii, nr. 70-72. Cât timp au durat lucrările pe şantierul din Militari, spectacolele s-au jucat pe scena din Bucureştii Noi, un spaţiu primit cu titlu de gratuitate de la Regia Autonomă de Transport Bucureşti.

În 2005 s-a inaugurat sediul de astăzi al teatrului - clădirea modernă, cu amfiteatru în aer liber şi parc pentru copii. Potrivit directorului, anul viitor, „Masca“ va mai avea în curte o nouă clădire, un restaurant, un minihotel, o sală de fitness şi o bibliotecă cu 50.000 de volume. „E important de urmărit şi traseul nostru: de la un teatru aproape inexistent am ajuns la un teatru aproape burghez. Asta a fost însă şi evoluţia noastră, de la o piesă cu doi-trei actori, în stradă, la spectacole cu marionete de patru metri înălţime“, punctează directorul. „Suntem ca o biserică“ Singura instituţie care a intrat în inima unui cartier bucureştean, „Masca“ şi-a luat în serios rolul de „apostol“ al culturii. Pe lângă spectacolele pe care le joacă, teatrul şi-a pus în cap şi o misiune socială.

„Noi suntem ca o biserică, aici, în cartier. În curtea noastră, în parc, vin mămicile cu cei mici, în amfiteatru dăm concerte cu muzică folk şi populară, pentru cei mai în vârstă, în sălile noastre organizăm ateliere de promovare a tradiţiilor“, explică Mălaimare.

Şi, chiar dacă nu beneficiază de campanii de promovare, teatrul a căpătat interes în ochii publicului bucureştean: „În ultimii trei ani, creşterea e evidentă. Iar eu mă bazez doar pe biletul care se cumpără la casă, care îmi asigură în mod clar un spectator fidel“.

E greu de spus însă cine îi aplaudă pe cei de la „Masca“: unul e publicul care se opreşte, între staţii, la metrou, să vadă gratis „Statuile“ sau „Fior D’Amor în Bucuresci“, altul e cel care trece duminica prin parcuri, să cânte cu „Gardienii veseli“, şi altul care aplaudă „Intrusa“, de J.L. Borges, sau „Oglinda“, de V. Briusov.

PROGRAM ANIVERSAR

Trei spectacole în loc de tort Petrecerea aniversară nu se putea da decât în aer liber, aşa cum şi-au obişnuit publicul actorii din Militari. Aşadar, diseară, de la ora 17.00, sunteţi aşteptaţi în Parcul Herăstrău - intrarea Charles de Gaulle, să aplaudaţi trei spectacole „Masca“. Programul începe cu premiera „Actorii“, o piesă despre condiţia actorului în teatrul de stradă, jucată de elevii Şcolii de teatru gestual Masca, studenţii Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii „Spiru Haret“, şi va continua cu „Gardienii veseli“. După prestaţia gardienilor publici, care vor încânta audienţa cu mai multe cântece cunoscute, Herăstrăul se va umple cu parfum de Mic Paris. Ultima reprezentaţie a zilei, „Fior D’Amor în Bucuresci“, va reînvia atmosfera din Capitala anilor ’30, din mahala până la şosea.