Pe fondul tragediei de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, cea mai groaznică serie de omoruri în masă din istoria noastră recentă, specialiști în domeniu atrag atenția că lipsa personalului calificat și a camerelor de supraveghere pot conduce la astfel de evenimente în fiecare spital de psihiatrie.
Gabriel Oprișanu, managerul Institutului de Psihiatrie Socola Iași, a dezvăluit, pentru EVZ, că Ministerul Sănătății a refuzat implementarea camerelor de supraveghere, chiar dacă nu aloca niciun ban de la buget.
Amănunte incendiare ies la iveală despre cea mai groaznică serie de omoruri în masă din istoria noastră recentă: patru morți și nouă răniți! Numele nebuniei este Nicolae Lungu.
Sâmbătă seara era un simplu bețiv din comuna Săgeata, județul Buzău. Astăzi este în topul ucigașilor români! Are 38 de ani și până ieri cv-ul lui era o înșiruire de beții și ratări. Locuiește doar cu mama sa. Practic, nu are viață în afara alcoolului.
S-a învățat atât de mult cu stările de după beții, încât se prezintă singur la spital, cerând să fie internat și tratat. Vineri, 16 august, a făcut la fel. S-a prezentat la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca și a fost internat.
În noaptea de sâmbătă spre duminică, Nicolae Lungu a înnegrit încă o pagină din istoria criminalisticii românești.
„Sunt în regulă!”
Atrocitatea s-a petrecut în clădirea principală a Spitalului. Aici sunt camera de gardă, cabinetul asistentelor, saloanele cu regim normal, dar și camerele pentru cei periculoși. Potrivit directorului unității medicale, în noaptea de sâmbătă spre duminică, erau de serviciu: un medic, 7 asistenți, 3 infirmiere și 2 supraveghetori pentru bolnavii cu risc de agresiune.
Totul s-a consumat în camerele de la parterul clădirii. Nicolae Lungu a fost tratat în timpul zilei, la camera de terapie intensivă, cu perfuzii, și apoi a fost dus în salonul pentru bărbați. Nu ridica probleme, nu a solicitat o rezervă, așa că a fost lăsat acolo.
În salon erau 8 bărbați, inclusiv Lungu. La ora 3.00, sâmbătă spre duminică, o asistentă a vizitat salonul. Lungu era treaz. Femeia l-a întrebat dacă se simte rău sau dacă are nevoie de ceva, dar omul a spus ”Sunt în regulă!” și s-a așezat pe patul său.
Monstrul a lovit „păpuși” cu un stativ de perfuzii
Audiat de polițiști și procuror, Nicolae Lungu avea să se declare mirat de acuzele care i se aduc. A spus că el a lovit „niște păpuși”. „Tehnicienii măruntaielor minții umane” numesc ce a urmat ”debut medico-legal al unei boli psihiatrice”.
La 3.30, a luat un stativ de perfuzii din salon. Sunt multe astfel de instrumente din două motive: toți pacienții din salon au aceeași problemă, etilismul acut și tratamentul include perfuziile, și, al doilea motiv, niciunul nu avea simptome că ar putea deveni periculos.
Lungu i-a lovit pe toți „colegii” lui de salon, șapte. Trei au murit aproape pe loc, ceilalți sunt acum împărțiți între UPU Buzău și Spitalul de Urgență Floreasca.
Interesant – dar și motiv de verificări – este că toată această primă parte a masacrului s-a petrecut în liniște. Bolnavii dormeau și nu au avut reacții! Totul a durat, potrivit directorului, câteva zeci de secunde.
Stânga și dreapta
Lungu a ieșit din salon. Pe culoar avea de ales: în stânga era camera de gardă a asistentelor, în dreapta era salonul de femei. A luat-o la dreapta. Prima femeie lovită nu a mai stat „păpușă”, ci a strigat, alertând personalul din clădire. Din păcate, aceasta se pare că este și femeia care a murit, câteva ore mai târziu, la spital.
Din acel moment, Lungu a început să lovească necontrolat. Din salon a scăpat nerănită doar o bătrână de 98 de ani.
A fugit pe geam
Când s-a intervenit, cu mâinile goale, evident, pentru că nici măcar paznicii nu au nici un mijloc de apărare, Lungu a fugit pe geam. Desfăcuse stativul și a folosit vergeaua cu cârlig pentru a îi ține pe toți la distanță. Mergea spre ghereta paznicului și poate că și pe acesta l-ar fi așteptat o soartă crudă, dacă ucigașul nu ar fi dat peste polițiștii care tocmai aduseseră la Săpoca un bețiv scandalagiu.
Internat în spitalul în care a comis crimele
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Buzău a declarat că apelul la 112 care anunța atacul de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca a fost efectuat de cadrele medicale, iar echipajul de poliție care se afla în apropierea instituției cu alt caz l-au prins pe pacientul agresiv.
Polițiștii care l-au imobilizat pe bărbat se aflau în apropierea Spitalul de Psihiatrie Săpoca, pentru că gestionau alt caz. Reprezentanta Poliției a confirmat, pe de altă parte, că bărbatul se află în continuare, sedat, în spitalul în care a comis crimele.
Dosar penal pentru omor calificat
Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău. Purtătorul de cuvânt al instituției, procurorul Cătălin Radu, a anunțat că s-a început urmărirea penală pentru infracţiunea de omor calificat în cazul agresorului de la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca.
„În cauză s-a început urmărirea penală sub aspectul infracţiunii de omor calificat. După audierea acestuia (a agresorului - n.r) în calitate de suspect, Parchetul va solicita instanţei de judecată luarea măsurii internării nevoluntare pentru a se stabili dacă acesta a avut discernământul păstrat la momentul comiterii faptei”, a declarat Cătălin Radu.
Procurorul a precizat că agresorul se află sub strictă supraveghere medicală, dar starea de sevraj poate dura câteva ore sau câteva zile după care va începe audierea sa.
„Diagnostic” dur al unui manager: „Vinovați suntem toți cei care facem parte din acest sistem”
„Nu pot să înțeleg cum agresorul a ucis și a rănit 13 oameni, fără să se atingă de personalul angajat. Eu știu că pacienții dintr-un spital de psihiatrie reacționează, fac gălăgie. E greu de crezut că nu a auzit personalul”, a precizat Gabriel Oprișanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.
Acesta a adăugat că „este clar că sunt probleme cu numărul personalului angajat care nu poate face față, mai ales în week-end, numărului mare de pacienți” și, din acest motiv, un sistem de supraveghere video ar putea preveni astfel de tragedii în spitalele de psihiatrie.
Managerul de la Socola a precizat că o altă problemă este legată de personalul medical care nu-și face treaba și este concediat. În 99 la sută din cazuri Justiția le dă dreptate, îi reangajează și le dă și despăgubiri. De aici, se intră într-un cerc vicios, susține Gabriel Oprișanu, pentru că se ajunge în situația ca personalul, chiar și culpabil fiind, trebuie păstrat în sistem.
În context, Gabriel Oprișanu a declarat, tranșant: „Vinovați suntem toți cei care facem parte din acest sistem. De sus până jos. Pentru că nu suntem în stare să facem politici, să facem strategii pentru psihiatrie”.
Ministerul Sănătății a refuzat camerele de supraveghere
„Este o tragedie care, din nefericire, se poate întâmpla în orice spital de psihiatrie. Vă spun drept, văzând tragedia de la Săpoca, mă simt și eu un pic vinovat pentru că nu am reușit să conving Ministerul Sănătății să aprobe amplasarea unui sistem de supraveghere eficient care să poată preveni astfel de evenimente.
Asta în condițiile în care nu am cerut niciun ban de la buget. Avem banii noștri alocați special pentru instalarea unui sistem de supraveghere, dar ni s-a răspuns că nu putem face asta din banii asiguraților. În contextul celor întâmplate la Săpoca, însă, pot spune că un astfel de sistem de supraveghere video ar putea ajuta personalul în reducerea unor astfel de evenimente”, a subliniat managerul Institutului Socola.