Încă nu se ştiu autorii masacrelor. Păsările sunt otrăvite cu grâu folosit pentru şobolani, zilnic fiind măturaţi de muncitorii de la salubritate şi aruncaţi în tomberoane. Ramona Băluţescu, o tânăra timişoreancă, a salvat până acum peste 100 de porumbei, creând o întreagă mişcare civică pentru protejarea înaripatelor.
O mână criminală ucide porumbeii din Timişoara. Sute de păsări, zilnic, agonizează pe străzile din centrul oraşului. Se retrag pe lângă zidurile clădirilor, clătinându-se pe picioare, cad la pământ răpuşi de hemoragiile interne şi, în final, mor. Porumbei morţi pe străzile din Cetate În Piaţa Victoriei, porumbeii se adună în jurul ceasului şi încep să calce şovăielnic. Au mâncat grâu otrăvit, adică otravă pentru şobolani. Alţii, reuşesc să se târască, printre pietoni, până la marginile clădirilor, aşa că se înghesuie unul în altul şi trag să moară lângă restaurante sau farmaciile care mărginesc locul. Oamenii de la compania de salubritate a oraşului adună zilnic porumbeii morţi, fără să pună întrebări. Nu sesizează aproape nimeni că în Piaţa Libertăţii, la monumentul care e în permanenţă ocupat de porumbei, sunt zeci care abia se mişcă. De asemenea, în cartierul Cetate, porumbeii morţi ocupă strada între orele de curăţenie generală. O sută de păsări ţinute în casă până se fac bine
O tânără luptă să îi salveze. Ramona Băluţescu a sesizat în urmă cu trei săptămâni numărul tot mai mare al cadavrelor. Apoi a început să ridice porumbeii ce păreau bolnavi şi a realizat că sunt otrăviţi, fapt ce i-a fost confirmat de veterinari. La prânz şi seara, face "ronduri" prin Timişoara şi adună păsările, cu zecile. Le ia din centru şi le duce într-un spaţiu pus la dispoziţie de cunoscuţi unde începe manevrele de salvare: păsărilor le trebuie administrat antidot, vitamina K, Fitomenadion de la farmaciile umane, apoi golită guşa de grâul otrăvit înghiţit.
"O fiolă ajunge la 5 porumbei. Am început să îi deschid singură, pentru a nu le crea alte leziuni grave, forţându-i să scoată pe cioc ce au mâncat - e mai repede si mai sigur să îi operezi controlat. Guşa nu sângerează mult şi se reface repede când e cusută bine. Ştiu că multe păsări ajung să moară, dar măcar altele au o şansă, am salvat cam 60% din cele de care m-am ocupat. Uneori ia ore întregi în fiecare zi, în funcţie de câte păsări am găsit. Am fost şi acasă la cunoscuţi care luaseră şi ei păsări să le salveze şi am salvat câţiva porumbei. Chiar acum vin de la dirijoarea Mihaela Silvia Roşca, de la Operă, şi acolo am deschis şi curăţat grâul otrăvit din trei porumbei", povestea, noaptea trecută, Ramona Băluţescu, la finalul unei ture în centrul oraşului în urmă căreia a luat de pe stradă, pentru tratament, zece păsări. Numărul porumbeilor colectaţi de pe stradă diferă de la o zi la alta: 24 într-o zi, 8 în alta. A transformat spaţiul unor prieteni în ambulatoriu pentru porumbei. "Sunt, cred, aproape 100 de păsări în prezent. Şansa lor e că am învăţat câte ceva despre patologia aviară, am prieteni chirurgi la Facultatea de Medicină Veterinară, care mă susţin şi mă ajută", mai spune tânăra. Autorii rămân deocamdată necunoscuţi
Cu chiu cu vai, câteva păsări au ajuns pe masa de autopsie a Direcţiei Sanitar-Veterinare Timişoara. Un medic desface cadavrele de păsări şi constată oficial că păsările sunt otrăvite cu grâu pentru combaterea rozătoarelor - "derivaţi hidroxicumarinici - raticide anticoagulante" - notează acesta pe buletinul de analize.
Rămâne de elucidat cum ajung porumbeii să se hrănească cu grâul otrăvit. "Miercuri am fost chemată de urgenţă în oraş lângă farmacia din Piaţa Operei, unde era grâu otrăvit pe dale, lângă spaţiul verde, în zona pietonilor. Am anuntat poliţia, pe viceprimarul Adrian Orza (care a vorbit şi el cu poliţia, ulterior, şi a fost mereu de folos când era vorba de probleme cu păsările din oraş) şi Garda de Mediu. Şi am măturat grâul, evident. Dacă cineva mi-ar fi spus acum o lună că o să ajung să mătur într-o piaţă centrală la oră de trafic, nu l-aş fi luat în serios", mai povesteşte Ramona Băluţescu.
Cei din primărie au investigat situaţia şi sunt siguri: grâul otrăvit nu le aparţine nici lor, nici firmei cu care au contract de deratizare pentru oraş. Edilii Timişoarei nu concep oraşul fără păsările care animă piaţetele centrale. S-a cerut intervenţia poliţiei. "Probabil sunt unii indivizi care locuiesc în clădirile istorice din zona centrală şi sunt deranjaţi de porumbei. Am cerut poliţiştilor să fie atenţi când patrulează dacă îi surprind pe aceşti oameni care împrăştie grâul otrăvit în oraş. Nu îmi imaginez Timişoara fără porumbei", a declarat viceprimarul Adrian Orza. PROTEJAŢI
Miile de porumbei au devenit unul din simbolurile Timişoarei
În Timişoara trăiesc dintotdeauna mii de porumbei. Piaţa Libertăţii, Piaţa Unirii, Piaţa Victoriei sunt numai trei locuri din zona centrală unde zburătoarele au devenit, în timp, puncte de atracţie turistică. Sunt aproape dresate, păsările urcând deseori pe mîinile celor care vin să le hrănească. Specialiştii din primărie spun că Timişoara nu are o problemă cu înmulţirea "excesivă" a porumbeilor. Singura problemă, dar şi aceasta minoră şi rezolvată: faptul că murdăresc faţadele clădirilor. Ca atare cele renovate au primit sisteme care nu mai permit aşezarea păsărilor.