Cârnaţi afumaţi, pastramă de berbecuţ, purcel de lapte umplut şi prăjituri de casă. Toate pot fi achiziţionate din Târgul naţional de produse tradiţionale, ţinut la Academia de Ştiinţe Agricole.
Vin de Dealu Mare, de Urlaţi şi de la Casa Domnească, ţuică, siropuri şi sucuri naturale de cătină, muguri de brad, vişine, afine şi mere, cârnaţi din carne de porc, de vită şi de oaie şi şuncă afumată, purcel de lapte umplut şi pastramă de berbecuţ.
Toate pot umple mesele de Crăciun ale românilor pofticioşi, care vor trece, în aceste zile, pe la standurile gospodarilor, reuniţi la Târgul naţional de produse ecologice tradiţionale. Se ţine în curtea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice din Capitală.
"Avem brânzeturi, curcan copt în jar, porc de lapte în afumătoare, umplut cu carne şi mere, pastramă de berbecuţ, de porc şi de curcan. Preţurile pornesc de la 20 de lei pe kilogram, în cazul brânzeturilor, cârnaţii se vând cu 30 de lei kilogramul, în timp ce 100 de grame de porc de lapte costă 5 lei", a explicat unul dintre producătorii gălăţeni, aflaţi la standul produselor "Bun".
La un stand alăturat îşi aşteaptă clienţii un alt producător care reprezintă localitatea braşoveană Şirea. Oferta lui: caşcaval afumat din lapte de vacă, ambalat în coajă de brad, telemea şi specialitatea casei - telemea cu chimen.
"Piesa de rezistenţă", prăjiturile de casă
De departe însă, "piesa de rezistenţă" a târgului sunt prăjiturile de casă - cu care "gospodinele" de la oraş - prea ocupate cu joburile pentru a mai apuca să şi gătească pentru masa de Crăciun - se pot lăuda în faţa familiilor şi a prietenilor veniţi să le colinde.
Producătorii argeşeni au câteva recomandări: prăjitură cu mere şi vanilie, tartă cu ciocolată, tartă cu urdă de capră şi mac sau chiar tiramisu preparat cu ingrediente e cologice. Iar cei care nu au timp să treacă pe la târg pot comanda aceste bunătăţi prin telefon şi le vor "poposi" pe masă în Ajun.
Nu trebuie ocolite însă nici prăjiturile făcute de gospodinele din Maramureş, care îşi aşteaptă muşteriii până mâine-seară, la preţuri mai mici decât cele practicate de cofetării.
"Încercăm să îmbinăm tradiţia şi educaţia. Vrem ca toată lumea să mănânce sănătos şi curat", a explicat Daniela Popa, reprezentat al firmei Media Link Business, organizator al evenimentului, alături de Academia de Ştiinţe Agricole.
30 de lei costă un kilogram de prăjituri de casă, preparate de gospodinele din Maramureş. Vă puteţi lăuda cu ele prietenilor veniţi să vă colinde de Crăciun