„Tatal fetei s-a inteles cu persoana respectiva“, dezvaluie Ilie Tufan, politistul care a descoperit victima accidentului. Ipoteza unei intelegeri financiare intre ministrul liberal al transporturilor si familia fetei accidentate de masina acestuia a fost confirmata, oficial, pentru „Evenimentul zilei“, de un om al legii.
Politistul care a descoperit victima accidentului confirma ipoteza unei intelegeri financiare intre ministru si tatal fetei.
Personaj periferic intr-o poveste care, pana la acest moment, s-a axat pe familia victimei si pe liberalul Ludovic Orban, politistul proaspat pensionat Ilie Tufan are un dublu rol in desfasurarea evenimentelor din acest caz.
El este cel care a gasit victima accidentata de Orban si tot Tufan este si cel care a reusit sa vorbeasca pentru prima oara cu familia fetei. Din marturia omului legii reiese ca ipoteza unei intelegeri financiare, cu scopul de a-l scoate basma curata pe demnitarul liberal, a fost confirmata de doua ori de membrii familiei victimei: o data de matusa fetei, apoi chiar de capul familiei, cel care ar fi fost partenerul de negociere ales de ministrul transporturilor.
DUPA 113 ORE, SE DEZLEAGA MISTERUL Ilie Tufan: „Simona avea mana in ghips”
EVZ: In urma cu o luna va fusese aprobata cererea de pensionare. Cum v-au rechemat pentru a ajuta in acest caz? Ilie Tufan: Marti dupa-amiaza, domnul comisar-sef Sandu Gancea, seful Sectiei 20, a fost sunat de la Politia Capitalei. A fost rugat sa ofere ajutor, prin desemnarea politistului de proximitate din zona unde s-a produs accidentul, pentru gasirea victimei. Am fost sunat, mi s-a explicat situatia si am pornit spre zona respectiva.
De unde ati inceput cautarile? Stiam zona ca in palma. Am mers la o casa aflata in apropierea locului accidentului si am inceput sa intreb oamenii. Nu a trebuit sa caut mult. Doua fete care locuiau in imobilul respectiv m-au trimis direct la tinta. „E fata lui Puppy” (n.r. - porecla lui Gavril Todean, tatal victimei), asa mi-au spus. Stiam familia, am mers la casa respectiva, unde am stat o vreme in fata usii. Pe strada era plin de presa si nu au vrut sa-mi deschida din prima.
Simona Todean era acasa? Da, pe ea am vazut-o prima cand am intrat in camera. Avea mana in ghips, alaturi erau bunica, bolnava de diabet si matusa, femeia pe care ati vazut-o aseara la televizor lovind presa cu painea.
Cum a reactionat fata? Ma cunostea de multa vreme, nu a avut de ce sa fie speriata. Am intrebat-o direct: „Ce s-a intamplat, mai?”. Exact cand incepuse sa-mi spuna ca a fost accidentata de o masina a fost intrerupta de matusa ei: „Tu sa taci! Nu vorbesti nimica!”. Am incercat sa-i spun fetei ca nu e obligata sa depuna plangere, dar trebuie sa povesteasca ce s-a intamplat, moment in care matusa a intervenit din nou: „Noi nu putem face nimic. Vine ta’su acum, el s-a inteles cu persoana respectiva”.
Se referea la domnul Orban? Nu i-a pronuntat numele, dar asa reiesea din intreaga discutie.
„Trebuie sa vorbesc si cu omu’” Fata a mai spus ceva? Nu, asta a fost tot ce s-a intamplat la prima intalnire. M-am dus la sectie, i-am predat numele si adresa, dupa care am fost chemat, cateva ore mai tarziu, sa le duc citatia pentru chemarea la audieri. M-am intors la imobilul respectiv, de data aceasta era doar mama, care a inceput sa se planga: „Nu stim ce sa mai facem cu presa asta... Sta toata ziua in fata casei”.
Cu tatal v-ati intalnit? Da, a aparut si el dupa cateva minute. I-am explicat de ce venisem, i-am spus ca ar fi mai bine sa vina la audieri. A semnat citatia si am iesit impreuna in strada. Mi-a spus acolo: „Dom’ Tufan, eu vreau sa vin la audieri. Da’ e o mica problema. Stiti, trebuie sa vorbesc si cu omu’, cu persoana respectiva. Sa stie si dansul de asta”. Asta a fost tot. Apoi, eu am plecat spre sectie.
Cum e vazuta familia respectiva in zona? E o familie saraca. Doar tatal munceste in constructii, e un om la locul lui. Si fata e foarte cuminte, nu am auzit niciodata ceva de rau despre ea. Bunica este bolnava grav de mai multi ani. Stiu ca mai au probleme si cu imobilul in care locuiesc, adevaratul proprietar i-a dat in judecata.
PORTRET DE POLITIST
O jumatate de viata pe strazile Capitalei Mai mult de jumatate din cei 50 de ani impliniti anul acesta au fost petrecuti pe strada de Ilie Tufan ca sectorist si, mai tarziu, politist de proximitate. Zona sa de actiune cuprindea cartierul Cotroceni, zona Grozavesti - Regie si cartierul Crangasi. Nascut in judetul Teleorman, Tufan a urmat Scoala Militara de la Slatina, dupa care, in 1978, a ajuns pe strazile Bucurestiului.
A facut din proprie initiativa facultatea de drept, urmata de cursuri masterale. Motivul: „Aveam zone unde locuiau multi intelectuali. Trebuia sa pot vorbi cu ei de la acelasi nivel”. Are doi copii, iar baiatul urmeaza sa-i ia locul, cat de curand. Pe lista „ispravilor” sale se numara, dupa propria descriere, „dezamorsarea unor situatii potential sangeroase” si „destramarea celor mai mari gasti de cartier”.
INCA O MINCIUNA IESE LA IVEALA
Orban a declarat accidentul la presiunea politiei
Ministrul transporturilor, Ludovic Orban, a declarat accidentul pe care l-a produs, duminica, pe soseaua Cotroceni, abia dupa ce a fost „convocat” la sediul Brigazii de Politie Rutiera (BPR). Asa sustin, atat seful Corpului de Control al Ministerului de Interne (MI), chestorul Constantin Manoloiu, cat si seful Politiei Capitalei, chestorul Marian Tutilescu.
„Am constatat ca, in dupa-amiaza de 17 decembrie, datorita insistentelor presei, domnul Motoc Marian, seful Brigazii de Politie Rutiera, l-a informat pe Marian Tutilescu, seful Politiei Capitalei, in legatura cu existenta unui posibil accident comis de domnul Orban. In consecinta, domnul Tutilescu i-a spus lui Motoc sa ia legatura cu ministrul Orban, legatura care s-a facut, telefonic, in jurul orei 19.00”, a precizat Manoloiu.
Potrivit acestuia, intrebat de Motoc daca a fost implicat in vreun accident, Orban a raspuns afirmativ, motiv pentru care seful BPR i-a cerut sa mearga la politie. „Astfel, la ora 19.30, domnul Orban s-a prezentat la sediul BPR, unde a declarat ca a avut un accident fara victime, cu o zi in urma, in jurul orei 18.00”, a adaugat seful Corpului de Control.
„Fata a alunecat pe scara, chiar in fata usii”
Pe de alta parte, ieri, Gavril Todean, tatal victimei accidentului, a fost audiat, la Parchetul General, unde si-a mentinut declaratiile date politiei cu o zi in urma.
„Fata a cazut pe gheata, nu a lovit-o masina. A alunecat pe scara chiar in fata usii, apoi a intrat in casa. Eu nu eram acolo, eram la carciuma, m-a sunat sotia si mi-a spus sa vin acasa”, a declarat Todean, dupa intalnirea cu anchetatorii, care a durat cateva ore.
El sustine ca fiica lui s-a lovit la mana cu vreo 5-10 minute inainte ca ministrul Orban sa se accidenteze cu masina in acelasi loc, adica in fata casei lor. „Nu il cunosc pe ministru decat de la televizor. Nu am vorbit cu el niciodata, si nu mi-a dat bani”, a mai spus Todean.
DISCUTIE CU SCANTEI
Orban l-a invitat pe Tariceanu sa-l demita
Premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a solicitat din nou demisia lui Ludovic Orban, ministrul transporturilor. Acesta a refuzat sa plece din Executiv si l-a invitat pe premier sa-l demita.
Potrivit unor surse liberale, discutia dintre cei doi s-ar fi purtat aseara. Tariceanu, care mai discutase cu Orban pe acelasi subiect, i-a reprosat acestuia ca nu i-a spus adevarul in dialogurile anterioare. Primul-ministru a fost nemultumit de faptul ca scandalul a luat amploare in presa pe baza unor informatii despre accident pe care Orban le-a ascuns conducerii PNL.
Premierul este iritat de prejudiciile pe care scandalul Orban le aduce partidului. Demnitarul aflat in centrul scandalului a replicat ca nu are motive sa demisioneze si i-a solicitat lui Tariceanu sa isi asume raspunderea pentru schimbarea sa din functie. Orban i-a spus lui Tariceanu ca vrea sa astepte finalizarea anchetei care, sustine ministrul, ar urma sa demonstreze ca este nevinovat. Tariceanu a evitat sa spuna daca il va demite sau nu, afirmand doar ca urmeaza sa ia o decizie in perioada urmatoare. Cu toate ca seful Executivului pare sa nu se grabeasca, printre liberali se comenta ieri ca Orban are zilele numarate la minister.
Ministrul transporturilor, sustinut de radicalii PNL
Insistenta premierului Tariceanu de a solicita demisia lui Orban si faptul ca amana sa ia o decizie se explica prin faptul ca ministrul transporturilor se bucura de sprijin printre vicepresedintii liberali, mai multi dintre acestia opunandu-se schimbarii sale din functie. Pentru Tariceanu, demisia lui Orban ar fi o usurare.
In schimb, o eventuala demitere a lui Orban i-ar putea crea premierului probleme in partid. Forta crescanda a radicalilor din PNL a fost demonstrata si cu prilejul nominalizarii noului ministru al justitiei. Tariceanu ar fi dorit sa instaleze in acest post un om din afara partidului, dar a cedat presiunii exercitate de majoritatea vicepresedintilor de a o nominaliza pe Norica Nicolai. (Romulus Georgescu)
CONCLUZIILE CONTROLULUI LUI DAVID
Dosare penale pentru doi agenti de circulatie
Politistii care, duminica dupa-amiaza, nu au reusit sa gaseasca nici martori, nici victima, nici masinile lovite in accidentul rutier provocat de ministrul transporturilor s-au ales cu dosare penale pentru neglijenta in serviciu.
Potrivit unor surse din cadrul Corpului de Control al Ministerului Internelor, agentii Florian Marinescu si Marian Alexandru sunt cercetati prealabil si risca excluderea din politie. Concret, potrivit raportului de control, cei doi politisti au primit apelul la ora 14.40 si au ajuns la locul accidentului la 15.00.
„Nu au coborat din masina sa caute martori si au raportat ca, in zona, nu este niciun accident. Era normal sa nu observe din masina, in mers, deoarece ningea foarte tare si zapada acoperise deja masinile avariate care insa erau inca la locul accidentului. Au ramas acolo pana la ora 20.00. Si as vrea sa mai lamuresc o problema: politistii au trecut pe acolo o singura data, nu de doua ori asa cum s-a spus initial”, a precizat unul dintre ofiterii-anchetatori.
Pe de alta parte, agentului Ion Serbanescu, de la Dispeceratul Politiei Capitalei - cel care a preluat apelul de la 112 si l-a redirectionat catre colegii sai de la Brigada Politiei Rutiere - va primi un salariu cu 20a mai mic, timp de trei luni, pentru conduita neprofesionista.
Nicio sanctiune la Ambulanta
Nici echipajul de pe Salvarea care a ajuns duminica pe soseaua Cotroceni, nr. 17, inaintea politiei, nu a gasit victima. Cu toate acestea, nimeni nu a fost sanctionat.
Reprezentantii Serviciului de Ambulanta al Municipiului Bucuresti (SAMB) au precizat, ieri, ca medicul care s-a deplasat la locul accidentului, ca si dispecerul de la Ambulanta au actionat conform procedurilor. „Din fise rezulta ca Salvarea a ajuns la 13-14 minute de la solicitare, ceea ce inseamna un timp bun. La fata locului nu s-a gasit nicio victima, ci doar masinile avariate”, ne-a explicat directorul SAMB, Ovidiu Cismaru. (Raluca Dan)