Corespondentul EVZ la Constanța a stat de vorbă cu două femei și un bărbat care au fost pe mal în ziua prăbușirii elicopterului SMURD în lacul Sutghiol. Toți trei sunt indignați de atitudinea doctorului Raed Arafat care a pus la îndoială declarațiile martorilor oculari. În plus, pescarii cu care am stat de vorbă au spus că ei s-au mobilizat primii și au plecat cu mai multe bărci în ajutorul celor din elicopter.„Oamenii ăștia puteau fi salvați, dar nu s-a apelat la autoritățile navale care știu cum să intervină”, sună acuzația gravă a lui Dumitru Lascu.
Tragedia de pe lacul Siutghiol, în urma căreia patru oameni care se ocupau cu salvarea de vieţi nu au putut fi, la rândul lor, salvaţi, a şocat întreaga comunitate. Disperarea a fost cu atât mai mare, cu cât orice încercare de a afla cum s-a putut produce catastrofa s-a lovit de un zid. Nicio autoritate nu a putut da vreo informaţie pentru că se primise interdicţie de la „centru”. Secretarul de stat Raed Arafat, „vocea unică" impusă de vicepremierul Garbriel Oprea nu a convins pe nimeni. Indignarea a fost uriaşă când Raed Arafat a pus la îndoială declaraţiile martorilor care povestiseră îngroziţi cum au comunicat cu victimele care strigau disperate după ajutor, la scurt timp după prăbuşirea elicopterului. „Avem martori dar în acelaşi timp, declaraţiile lor trebuie verificate pentru că leziunile victimelor nu ştiu dacă le permiteau să strige ajutor, fracturi, hipotermie..ce spune lumea trebuie pus pe masă, verificat şi autentificat” a fost reacţia lui Raed Arafat. Andreea şi Cristina, două vecine din bloc, împreună cu Gheorghe Iorov din blocul vecin, sunt revoltaţi. „Nu mai rezistăm, îngheţăm, salvaţi-ne, asta auzeam noi de pe mal, şi îi îmbărbătam în speranţa că ajutoarele vor veni repede. Vor să muşamalizeze tragedia”, spune Andreea. Toţi martorii susţin cu tărie, că echipajele ISU, sunate de Andreea la ora 16,11 au sosit cu zeci de minute întârziere.
Martorul Gheorghe Ivanov:„Au ajuns ăn 30-40 de minute”
După ce în seara tragediei au negat cu vehemenţă intervenţia pescarilor a doua zi autorităţile au recunoscut, cu seninătate, că prima victimă, medicul Laura Vizitiu, a fost recuperată din apă de o barcă pescărească. „Da, a fost o navă de pescari dar este firesc şi normal să participe la operaţiunea de salvare dar a fost adusă la mal în prezenţa unui paramedic care efectua resuscitarea, e dovada clară că pompierii erau pe lac, înseamnă că au colaborat” a comentat Arafat. A refuzat să admită întârzierea intervenţiei echipajelor ISU insistând că „reacţia a fost în timp util”. Martorul Gheorghe Iorov îl contrazice, „au ajuns în 30-40 de minute”. În final, trimisul lui Gabriel Oprea la Constanţa a acceptat că „nu există mai repede decât atâta, în condiţiile organizării pe care o avem”. Chiar dacă victimele au fost colegii lui, Raed Arafat, a dat de înţeles că „din păcate” chiar dacă erau salvaţi imediat, cei patru nu ar fi supravieţuit. „Eu nu ştiu”. Oricum, în opinia lui Arafat, doar prezenţa ministrului Gabriel Oprea la faţa locului a putut face posibilă recuperarea din apă a celor patru. Iar o anchetă asupra modului în care s-a intervenit, nu ar fi oportună, ci doar „o analiză la rece a faptelor şi dacă a fost neglijenţă, să se ia măsuri”.
Martorul Dumitru Lascu: „Cu o barcă cu motor, poţi ajunge în cinci minute”
Pescarii care erau pe lacul Siutghiol în momentul prăbuşirii elicopterului au fost primii care s-au mobilizat în încercarea de a salva echipajul. „M-a alertat un prieten, poliţist. Am intervenit cu două bărci cu motor, le-am trimis imediat la locul accidentului. Eu, pe de altă parte am mers cu maşina pe malul lacului, ţinând legătura cu pescarii prin telefon. Îmi spuneau că la faţa locului, pe apă, ajunseseră o mulţime de alte bărci cu pescari. Din Mamaia Sat şi din Ovidiu. Erau şi bărci cu motor. Dădeau la vâsle în disperare după ce au fost informaţi din gură în gură. S-au mobiliza singuri pentru că erau, în zonă, la pescuit. Vroiau să contribuie la salvarea victimelor” povesteşte Dumitru Lascu. El a ajuns lângă ponton, exact în momentul în care pescarii o aduseseră pe doctoriţă la mal. „Sunt dat peste cap. Îmi pare atât de rău, oamenii aceştia puteau fi salvaţi. Nu s-a apelat la autorităţile navale care au sarcina să salveze vieţile omeneşti pe mare şi ştiu cum să acţioneze. Noi lucrăm aici în zonă. La doi paşi, pe lac, este Centrul de Perfecţionarea al Marinei. Nu a fost solicitat . E şi Căpitănia care are punct de lucru pe malul lacului. Cu o barcă cu motor, poţi ajunge în cinci minute din celăllat capăt al lacului. Păcat, o grămandă de autorităţi la faţa locului nu au fost în stare să managerieze această situaţie de urgenţă”, spune, dezamăgit, Dumitru Lascu.