Ancheta a scos la lumină detalii cutremurătoare despre masacrul de la Bataclan, unde avea loc un concert rock și în care au pierit 89 de persoane, și despre ciocnirea dintre forțele de securitate și teroriști.
Primul polițist a ajuns la Bataclan la ora 22.00, la circa 20 de minute după ce cei trei teroriști năvăliseră în sala de concerte și începuseră să omoare metodic fanii trupei californiene Eagles of Death Metal.
Polițistul s-a trezit imediat față în față cu unul dintre jihadiști, a tras spre el, iar vesta sinucigașă a acestuia a explodat, au declarat surse judiciare pentru The Guardian.
Nu este clar dacă gloanțele polițistului au declanșat explozia, sau teroristul a fost cel care s-a detonat.
În jurul orei 22.15, o echipă înarmată până în dinți a RAID, unitate de elită a Poliției franceze, echivalentul SWAT, a ajuns la Bataclan și a pătruns în clădire. Teroriștii s-au retras la ultimul etaj. Poliția i-a evacuat pe toți cei pe care i-au găsit la nivelurile inferioare, și apoi, pe două șiruri, au urcat pe scări în stânga și în dreapta sălii.
Pe măsură ce înaintau, întâlneau oameni speriați care ieșeau din ascunzători.
„Ieșeau ca niște zombi. Toți erau într-o stare groaznică și abia puteau păși”, a declarat unul dintre ofițerii implicați în raid, căruia i s-a dat doar numele mic, Jean. Echipa specială a luat poziții lângă ușa în spatele căreia bănuiau că se baricadaseră teroriștii.
La 23.15, o voce s-a auzit din partea cealaltă a ușii. Era unul dintre ostaticii luați de teroriști, care fusese trimis ca intermediar. „A strigat că teroriștii erau acolo și că dacă deschidem ușa aruncă totul în aer”, a declarat Jean, pentru TF1.
Teroriștii au acceptat să le dea polițiștilor un număr de telefon mobil și, vreme de 50 de minute, au avut loc cinci convorbiri între cele două părți. Dar negocierile nu au ajuns la nici un rezultat.
„Nu au vrut să elibereze ostaticii. Ne-au zis: Plecați sau îi împușcăm și decapităm pe toți ostaticii!”
La 00.20, a fost dat ordinul pentru asaltul final. Poliția a aruncat ușa în aer și, sub protecția scuturilor din metal blindat, au înaintat pe un culoar pe care au găsit circa 20 de ostatici.
Teroriștii au deschis focul imediat, însă forțele speciale de poliție au continuat să înainteze, în timp ce o parte se grăbeau să-i scoată din zona de luptă pe ostaticii care țipau.
Când, în sfârșit, forțele speciale au ajuns față în față cu teroriștii, polițiștii au aruncat o grenadă paralizantă (așa-numita „stun grenade”, o armă explozivă neletală, care produce o lumină orbitoare și un zgomot asurzitor, menit să zăpăcească inamicul) și au început să tragă cu toate gurile de foc.
Un terorist a căzut la pământ, iar celălalt și-a detonat vesta explozivă, ceea ce a produs sfârtecarea ambelor trupuri.
Asaltul a durat trei minute.
În mod absolut miraculos, nici unul dintre ostatici nu a fost atins în timpul schimbului de focuri devastator, și doar un polițist a fost rănit de un glonț care a ricoșat și care i-a străpuns mâna, a declarat Jean.
Când asaltul s-a încheiat, zeci de oameni buimaci au început să iasă din nou din cotloanele clădirii, unde se ascunseseră timp de peste două ore și jumătate.
În imaginea de mai jos, unul din scuturile blindate ale forțelor RAID, după carnagiul de la Bataclan.