Moneda naţională s-a întărit faţă de cea europeană cu circa 1,5% în 2011, spre bucuria românilor cu rate în euro.
Moneda naţională s-a apreciat ieri faţă de euro, ajungând la minimumul ultimelor nouă luni. Economiştii chestionaţi de EVZ consideră că BNR este în spatele acestei întăriri a leului. Cursul oficial a fost ieri de 4,2108 lei/euro, iar o cotaţie sub acest nivel a mai fost atinsă pe 4 iunie 2010 - 4,2051 lei/euro.
BNR a aruncat euro în piaţă pentru a frâna creşterea preţurilor şi a întări încrederea investitorilor în moneda naţională. "Ce se întâmplă cu leul? Răspunsul a apărut ieri, când BNR a anunţat scăderea rezervelor valutare în luna februarie cu circa 620 milioane euro, bani pe care i-a aruncat în piaţă pentru a sprijini leul", susţine dealerul unei bănci locale.
BNR a comunicat ieri un nivel al rezervelor de 32,06 miliarde euro la finele lui februarie, faţă de 32,68 miliarde euro la sfârşitul lui ianuarie. Banca centrală vrea să creeze o contrapondere pentru creşterea alertă a preţurilor la alimente, susţine dealerul. Scăderea cursului va afecta direct preţurile produselor de import din zona euro, cu care România derulează mare parte din schimburile comerciale.
Ce ar putea urma
BNR vrea totodată să atingă ţinta inflaţiei pentru 2011, de 3%, plus/minus un punct procentual. Vlad Muscalu, economist în cadrul ING Bank România, susţine ideea intervenţiei băncii cen trale, dar vede o altă motivaţie. "BNR a vrut consolidarea sentimentului pozitiv al investitorilor faţă de leu de la începutul anului, apărut datorită noului acord cu FMI şi unui rezultat peste estimări în ceea ce priveşte creşterea economică".
Economistul ING crede că leul ar putea urma un trend de apreciere faţă de euro în 2011. El vede cotaţia consolidându-se în jurul a 4,2 lei/euro zilele acestea. Cursul ar putea coborî însă la 4,15 lei/euro la finele lui martie. Dealerul citat se aşteaptă ca leul să se aprecieze din nou uşor de Paşte, când românii din străinătate trimit bani în ţară. "Şi BNR vrea să ia măsuri din timp", spune dealerul.
În opinia acestuia, leul va urma un trend de întărire în acest an şi nu este exclus să vedem niveluri sub 4,1 lei/euro în perioada următoare, mai ales că majorarea preţurilor la alimente se anunţă de durată. "Creşterea preţurilor la alimente are de regulă efect câţiva ani asupra inflaţiei", a mai spus dealerul. ING vede 4,2 lei/ euro pentru finalul lui 2011.