La şapte luni după încheierea turneului mondial „A Bigger Bang“, derulat pe o perioadă de doi ani, pe patru continente „seniorii rock-and-roll“ împreună cu Martin Scorsese mai adaugă o filă în istoria muzicii, prin documentarul „Shine A Light“, a cărui premieră a avut loc pe 30 martie la New York.
Rockumentarul“ realizat de Martin Scorsese, regizorul premiat cu Oscar, conţine imagini de la două concerte susţinute de Rolling Stones la Teatrul Beacon din New York în 2006, numeroase interviuri şi imagini inedite din arhiva de 46 de ani a trupei, oferite în premieră mondială publicului.
Înainte de a fi oferit spre vizionare, „opera rock“ semnată de Scorsese a deschis Festivalul de Film de la Berlin din luna februarie, iar după premiera de la New York, pe 2 aprilie le-a venit rândul britanicilor să se bucure de cel mai nou produs „Rolling Stones“. Mâine, fanii vor avea un nou motiv de bucurie, deoarece va fi lansat pe piaţă un nou album al legendarei trupe, care va conţine coloana sonoră a documentarului, o combinaţie reuşită între hiturile clasice şi piese foarte rar cântate în concertele trupei.
Filme pe muzica Rolling Stones
„Shine A Light“ este punctul culminant al unei colaborări de succes dintre aşii muzicii şi ai cinematografiei. Scorsese, un fan al discografiei „Stone“, a folosit melodiile acestora pentru coloana sonoră a peliculelor „The Departed“ (film cu care a câştigat primul Oscar din carieră pentru regie), „GoodFellas“ sau „Casino“ şi a ales să intituleze documentarul după o piesă de-a rockerilor de pe albumul „Exile on Main Street“, din 1972. Reputatul regizor a declarat că a ales să facă documentarul despre Rolling Stones pentru că aceştia i-au asigurat coloana sonoră a vieţii sale.
„M-am maturizat pe muzica celor de la Rolling Stones şi am căpătat un sens în viaţă. Am purtat-o mereu în suflet.“
Întoarcere în timp
Totul a început în urmă cu câţiva ani, la Hotelul Carlyle din New York, relatează publicaţia americană „Los Angeles Times“, când avea loc prima discuţie dintre Scorsese şi Mick Jagger cu privire la proiectul „Shine A Light“. Iniţial, membrii trupei erau sceptici cu privire la un film despre viaţa lor. La premiera de la Londra, Keith Richards a povestit despre reacţia pe care a avut-o când a aflat despre documentar. Refuzul „Lăsaţi-o baltă!“ s-a transformat în accept total atunci când a aflat că ideea îi aparţine lui Scorsese.
„Bineînţeles că totul s-a schimbat, pentru că omul ăsta chiar face filme. Când am aflat că Martin se implică în proiect, l-am lăsat să facă ce vrea“. După vizionarea de la Londra, Richards a ţinut să-şi arate încă o dată încântarea despre material, pentru că îi împrospătează amintirile. „Mie mi-e greu să-mi amintesc şi ce s-a întâmplat ieri. Îmi place să revăd imagini cu mine de când eram tânăr. Este ciudat să te întorci în timp şi mă distrează zâmbetul acela drăguţ pe care îl avea Mick“, a adăugat Richard, citat de cotidianul britanic „The Times“.
„Start Me Up“
După ce a primit acordul trupei, Scorsese s-a pus pe treabă şi a mobilizat pentru noul său proiect cei mai buni specialişti. „Echipa de vis“ a cuprins laureaţi ai Premiului Oscar, implicaţi anterior în producţii precum „JFK“, „The Aviator“, „Braveheart“ sau „Lord of the Rings“. Filmările au surprins două concerte Rolling Stones susţinute la Teatrul Beacon din New York, amplasat pe Broadway, cu o capacitate de 2.800 de locuri, o nimica toată pe lângă uriaşele stadioane cu care sunt obişnuiţi membrii trupei. Însă scopul filmului nu a fost acela de a evidenţia succesul trupei, care nu mai are nevoie de nicio confirmare, ci de a arăta unele dintre cele mai intime trăiri al muzicienilor pe scenă, dar şi imagini care de obicei nu trec de montaj.
În decorul antic grecesc, oferit de vechiul teatru Beacon, trupa a parcurs un repertoriu format din 22 de piese. Pe lângă celebrele melodii „Brown Sugar“, „Jumpin’ Jack Flash“ sau „Start Me Up“, şi-au făcut loc şi interpretări ale unor piese mai puţin cunoscute - „As Tears Go By“. De asemenea, în show-urile care au furnizat materia primă pentru documentar, şi-au făcut apariţia şi invitaţii speciali - Jack White, Buddy Guy sau Christina Aguilera.
Pelicula conţine bine cunoscutele imagini cu Mick Jagger, care străbate scena de la un capăt la altul fără să dea semne de epuizare, dar şi cadre inedite, create special pentru documentar, cum ar fi acela în care rezervarea biletelor se transformă într-o strângere de fonduri pentru fundaţiile de caritate, condusă de Hillary şi Bill Clinton.
Din film nu putea să lipsească însuşi realizatorul, maestrul Scorsese, în diferite ipostaze - ba „linguşindu-i“ pe cei patru rockeri, ba agitându-se pentru a obţine cele mai bune şi sugestive imagini. După încheierea filmărilor, Mick Jagger a mărturisit că publicul nu a fost cel cu care este obişnuită trupa.
„Au fost oameni drăguţi, dar diferiţi de audienţa agitată de pe stadioane“, iar Keith Richards a adăugat că „show-ul a fost bun, dar aici nu a fost vorba numai de trupă; a fost vorba şi de Martin Scorsese... e un spectacol rock pictat de un Rembrandt“.
CONFIDENŢE
„Chiar dacă acum suntem nişte rockeri ridaţi, încă avem energie“
> Într-un interviu publicat de „Times“, cei patru membri ai trupei Rolling Stones şi regizorul Martin Scorsese vorbesc sincer despre starea de spirit pe care o au acum şi despre succesul „Shine A Light“.
> „Muzica «Stones» m-a inspirat întotdeauna şi a constituit un punct de plecare pentru tot ceea ce am făcut în filmele mele. Muzica lor nu are vârstă, iar energia pe care mi-o dă mă ajută să-mi creez scene şi imagini în minte.“ Martin Scorsese (65 de ani)
> „Eu şi Marty am luat în considerare şi varianta de-a face filmul la unul dintre concertele de Rio de Janeiro, Brazilia, pe plajă. Însă a spus că ar vrea să facă ceva într-o atmosferă mai intimă. Aşa am ajuns la Teatrul Beacon din New York. (...) E amuzant când sunt întrebat dacă nu ne este mai greu acum să cântăm şi să mergem în turnee, având în vedere că am trecut de 60 de ani, dar eu răspund pe loc că nu, nu ne este greu.“ Mick Jagger (64 de ani)
> „Niciodată n-au existat conflicte în trupă, dar n-ai vrea să asişti la o ceartă dintre Mick şi Keith. Noi am rezistat atât împreună deoarece am ştiut să ne construim o viaţă separată de trupă.“ Charlie Watts (66 de ani)
> „Aproape că ne-am despărţit la un moment dat, însă lui Mick i-a venit mintea la cap şi a ascultat de cine trebuia. (...) Nu ascult solişti noi, pentru că sunt atât de mulţi, şi nu agreez muzica făcută pe calculator. Era mai uşor când eram doar noi şi Beatles! (...) Chiar dacă acum suntem nişte rockeri ridaţi, încă avem energie. Nu mănânc mult, nu beau mult, însă apreciez o «iarbă» bună. Vă spun cinstit, chiar dacă aş fi într-un scaun cu rotile, tot aş face ceea ce fac acum!“ Keith Richards (64 de ani)
> „Martin Scorsese a făcut minuni. Am învăţat multe văzând lucrurile prin ochii lui.“ Ron Wood (60 de ani)