Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a “binecuvântat” demersul „Asociației Studenți pentru Viață” de a organiza cea de-a șaptea ediție națională a „Marșului pentru viață”, conform Patriarhiei Române. Evenimentul va avea loc în 25 martie, în 285 de localități din România și Republica Moldova. Cu excepția Constanței unde procesiunea pentru stoparea avorturilor se întâmplă duminică, 26 martie, din cauza programului încărcat, de Buna Vestire, al preoților.
După șapte ani de zile în care la “Marșul pentru Viață” de la Constanța participau, pe lângă sutele de manifestanți contra avortului, doar câțiva preoți, Arhiepiscopia Tomisului informează că la ediția din acest an, “în premieră”, IPS Teodosie va participa la acest manifest civic. Ierarhul se va alătura, astfel, preoților și credincioșilor, la Catedrala arhiepiscopală. De acolo se va pleca, prin Piața Ovidiu, spre centrul orașului, până la spitalul mare și înapoi. “Marșul pentru Viață” se va desfășura sub genericul “Ajută Mama și Copilul! Ei depind de tine!”.
Potrivit Biroului de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului, “la Constanța, datorită programului pastoral-misionar foarte încărcat de praznicul Bunei-Vestiri, la solicitarea preoților, acțiunea se desfășoară duminică, 26 martie”. „Marșul pentru viață” reprezintă una dintre cele mai importante inițiative civice, prin care se contribuie la lupta împotriva avortului, acest flagel al societății contemporane care, în România, în perioada 1958 – 2014, a curmat peste 22.638.755 de vieţi, țara noastră aflându-se pe locul doi în lume, după Rusia, în ceea ce privește numărul de avorturi raportat la populația existentă (116,5%)”, argumentează organizatorii.
Totodată, “conform Organizației Mondiale a Sănătăţii, în anul 2012, România avea cea mai ridicată rată de avort din Europa: 480 de avorturi la 1.000 de naşteri, ceea ce înseamnă că aproape jumătate din copiii concepuţi sunt avortaţi, o rată de peste două ori mai mare decât media Uniunii Europene”. La Constanța, inițiativa organizării evenimentului aparține Asociației „Simplu - Provita”, căreia i s-au alăturat: Arhiepiscopia Tomisului, Școala Brâncovenească, Radio Dobrogea, ASCOR, „Studenți Pentru Viață”.În anii trecuți la „Marșul pentru Viață” au participat între 300-500 persoane, acum sunt așteptați peste 1000 de participanți.