Marlene Dietrich, a doua mare Mata Hari: vroia să-l omoare pe Hitler

Actriţa germană era renumită pentru influenţa pe care o avea asupra multora dintre oamenii politici sau persoanele publice din vremea sa. I-a sedus pe John Wayne, James Stewart sau John F. Kennedy, însă rolul său în istoria mondială putea fi unul major, scrie cotidianul britanic Daily Mail.

O biografie romanţată citată de aceeaşi publicaţie o arată pe artista germană în ipostaza unei trădătoare care intenţiona să-l asasineze pe dictatorul Adolf Hitler şi astfel să pună capăt celui de-Al Doilea Război Mondial. Planurile şi le-a împărtăşit iubitului ei din acea perioadă, actorul american Douglas Fairbanks Jr., căruia i-a şi cerut ajutorul pentru a-şi duce complotul la bun sfârşit.  Potrivit lui Fairbanks, actriţa i-a spus că ar dori să facă un film în Germania, cu condiţia să poată rămâne singură cu Fuhrer-ul.  Din punctul ei de vedere, aceasta ar fi fost o bună ocazie să-l asasineze pe Hitler.

„Am să-l copleşesc, am să devin intimă cu el şi îi voi spune cât de mult îl iubesc. Am auzit că Hitler mă place şi cred că nu s-ar opune”, i s-a confesat Marlene lui Fairbanks.

Iar, pentru că era conştientă că va fi minuţios percheziţionată, actriţa era pregătită să intre goală în dormitorul lui Hitler. Însă singurul detaliu al complotului căruia nu i-a găsit rezolvare era unde ar putea ascunde arma crimei. Ea a luat în calcul varianta folosirii unui ac de păr otrăvit şi chiar i-a cerut părerea lui Fairbanks în acest sens. Bărbatul nu i-a putut oferi niciun sfat

„Din fericire, planul ei nu s-a materializat, pentru că nu a reuşit să se hotărască privitor la modul în care urma să îl omoare pe dictator. A fost o fată foarte curajoasă şi ştiu că ar fi fost în stare să îşi pună viaţa în joc pentru succesul misiunii”, a povestit Fairbanks.

În biografia lui Marlene Dietrich, citată de Daily Mail, sunt amintite şi alte episoade importante din viaţa acesteia, printre care şi cum a reuşit să-l împiedice pe prinţul Edward al VIII-lea al Marii Britanii să abdice pentru a se putea căsători cu americanca Wallis Simpson.

„Era pregătită să îl seducă pe Edward şi astfel să-i demonstreze că Wallis nu este singura femeie din lume”, îşi aminteşte Fairbanks. Justificarea lui Dietrich este, de asemenea, memorabilă: „Trebuie să înţelegi că fac asta pentru Anglia, nu pentru mine”.

Însă aceste două acţiuni nu au fost singurele prin care Marlene Dietrich a încercat să schimbe cursul istoriei. Actriţa i-a sedus atât pe preşedintele american John F. Kennedy, cât şi pe tatăl acestuia Joe Kennedy.

Din volum nu lipsesc nici detalii cu privire la iniţiera ei sexuală, care s-a petrecut cu o colegă de şcoală, dar nici mărturii cu privire la bisexualitatea actriţei, situaţie care i-a periclitat relaţia cu cel pe care l-a numit în repetate rânduri „iubirea vieţii mele”, regizorul Rudi Sieber. După succesul cu filmul „Îngerul albastru”, Marlene şi-a părăsit fiica şi soţul şi a plecat la Hollywood. În perioada în care au stat separaţi, actriţa l-a informat de fiecare dată prin scrisori pe soţul ei cu privire la relaţiile extraconjugale în care era implicată. Şi trebuie să fi fost multe asemenea scrisori, pentru că printre iubirile celebre ale lui Dietrich s-au aflat, pe lângă cei deja menţionaţi, şi doi dintre foştii parteneri ai Gretei Garbo.

Marlene Dietrich a murit în 1992.