Blamat in prezent din cauza bolilor pe care le provoaca, tutunul parea, la inceputul secolului trecut, o afacere cu un viitor stralucit.
Inainte sa fie decretata drept planta care alimenteaza unul dintre cele mai daunatoare vicii, tutunul a salvat primii colonisti englezi din America de Nord, a imbogatit populatia din sudul Statelor Unite si a fost un adevarat exportator al culturii americane peste hotare.
Cel care a pus bazele cultivarii tutunului in prima colonie engleza din America - Jamestown (Virginia) - a fost John Rolfe. Potrivit AFP, urmarind sa atraga clientii din Regat, Rolfe a importat din Insulele Bermude Nicotiana Tabacum - o varietate a tutunului mai dulce decat cea folosita de indieni.
Prima incarcatura de tutun, adusa in Anglia in 1613, a cunoscut un asemenea succes incat regiunea Virginia s-a acoperit repede cu plantatii de tabac. Pentru localnici, tutunul a devenit chiar o moneda de schimb cu care acestia isi plateau amenzile si datoriile. Razboiul de independenta din 1776 mai este cunoscut ca „razboiul tutunului” impotriva taxelor impuse de Regatul Britanic si impotriva datoriilor cultivatorilor fata de comerciantii englezi.
O industrie promitatoare
Epoca prizarii tutunului ia sfarsit odata cu punerea in functiune a masinii de rulat tigarete, care a facut ca James „Buck” Duke sa devina, la finele anilor 1880, gigantul incontestabil al tutunului. In 1900, „Buck” Duke, seful American Tobacco Company din Carolina de Nord, producea 90a din tigarile comercializate in Statele Unite. Producerea tigaretelor era un business infloritor, iar efectele nocive ale tutunului erau totalmente necunoscute.
Consumul de tigari a crescut puternic in timpul Primului Razboi Mondial, cand cele mai cunoscute marci erau Camel, Chesterfield si Lucky Strike. Philip Morris afirma in reclame ca tigarile sale „sunt recunoscute de autoritati medicale pentru efectele pozitive asupra nasului si a gatului”. In 1949 unu din doi americani era fumator.
Pierderi de miliarde
In 1938, un studiu medical al Universitatii „John Hopkins” trage un semnal de alarma afirmand ca fumatorii traiesc mai putin decat nefumatorii.
Moartea, in 1952, din cauza unui cancer pulmonar a tatalui reginei Angliei, George VI - un mare fumator -, a fost urmata de cateva articole senzationale care dezvaluiau pericolele tutunului. In 1956 nivelul mortalitatii de cancer pulmonar in randurile cetatenilor SUA se ridica la 31 persoane la 100.000 locuitori, de la 1,7 cu 30 de ani mai devreme.
Lansarea de catre producatorii americani a tigarilor „usoare”, cu filtru, nu a schimbat situatia. Sub administratia Clinton, industria tutunului este nevoita sa admita efectul daunator al tigarilor - afirmatie care, pe langa pierderi de miliarde de dolari, a insemnat si marele declin.
Daca in 1996 SUA produceau 755 miliarde de tigari, in 2006 numarul acestora a scazut la 484 milioane, potrivit Ministerului Agriculturii American. Astfel, SUA au lasat chinezilor intaietatea, China devenind in prezent primul producator mondial de tutun.
Virginia
Jamestown, leaganul tutunului
Regina Angliei Elisabeta a II-a va fi prezenta maine, pentru prima data in ultimii 16 ani, in SUA, unde va vizita Virginia, cu ocazia implinirii a 400 de ani de la infiintarea Jamestown. In 1957, regina a participat la a 350-a aniversare a orasului. Pentru indieni si negri insa, Jamestown simbolizeaza exterminarea si sclavagismul.
Pentru a evita controversele, organizatorii au ales sa vorbeasca despre „comemorare” mai degraba decat despre „celebrare”. Se depun eforturi pentru participarea la festivitati a reprezentantilor comunitatilor de negri si de indieni.