Marile războaie politice ale Micului Titulescu din PSD

Ponta îşi ocupă timpul cu lupte de uzură neconforme cu statutul de lider al PSD.

Dacă un lider se recunoaşte după duşmanii săi, atunci se poate spune că Victor Ponta are statura lui Napoleon, dar numai la propriu. Înainte să i-o schimbe Mircea Geoană, agenda liderului PSD Victor Ponta consemna tot soiul de războaie de uzură, de lungă durată şi cu mare consum de energie, dar fără anvergură, în locul problemelor serioase ale României în această perioadă de criză. Traian Igaş, ţinta preferată Unul dintre cele mai inutile şi de durată războaie este cel deschis de Ponta împotriva actualului ministru de Interne, Traian Igaş, pe care preşedintele PSD l-a scos practic din anonimat cu atacurile sale. Câteva selecţii dintr-un volum mult mai mare schiţează următoarea evoluţie a conflictului. În 24 decembrie 2010, Ponta comenta că "fiorosul buldog Blaga s-a dus cuminte la Cotroceni să-i predea cuşca de la Interne pudelului Igaş". Pe 11 august 2011, pe propriul său blog, Ponta vorbea despre "un personaj analfabet şi cu un IQ de copil de elementară, dar foarte ascultător - Traian Igaş". O critică a ministrului privind strategia de turism propusă de Radu Mazăre era caracterizată ca fiind "o prostie, ca tot ce spune Igaş de obicei".

Dacă unele ieşiri ar putea fi justificate, sunt momente în care Ponta îl pomeneşte pe Igaş absolut fără rost şi în afara contextului. Încercând să salveze imaginea PSD din scandalul proiectului de lege "student fără Bac" iniţiat de Ecaterina Andronescu, Ponta explica: "Nu cred că trebuie să intri la facultate fără Bacalaureat pentru că, uitaţi, dacă se întâmplă lucrul acesta, ajunge unul ca Igaş ministru. Cel mai bun argument împotriva doamnei Andronescu este Igaş (...)". Decesul baschetbalistului American Chauncey Hardy constituia un nou prilej pentru preşedintele PSD de a-l ataca din nou pe ministrul Internelor, cerându-i să se implice personal în ceea ce era, până la urmă, o problemă de competenţă locală. "Mi-aş fi dorit ca domnul Igaş să fie astăzi la Giurgiu, să se implice. Asta este treaba lui, nu idioţeniile pe care le spune în rest". Obsesia Udrea Ministrul Dezvoltării Regionale revine sistematic în discursul lui Ponta. După o serie de încercări de a impune ideea că Elena Udrea ar fi adevăratul prim-ministru, Ponta a abandonai idee şi s-a concentrat pe poşetele şi pantofii ministrului. "Un Băsescu cu fustă" sau "Elena Udrea nu îşi vinde vreo poşetă ca să le dea primarilor bani" au devenit replici uzuale.

Ocazional, victime colaterale au căzut şi alte femei din PDL, ca atunci când Ponta a acuzat-o pe Raluca Turcan că, în loc să voteze, îi duce poşeta Elenei Udrea.

Până şi la lansarea strategiei energetice a USL, fără nicio legătură cu subiectul, Ponta a simţit nevoia s-o pomenească pe Udrea: "Sper ca şi sepepiştii să meargă cu bicicletele, cum mergea un sepepist alături de o doamnă ministru zilele trecute cu pistoalele lângă şaua bicicletei", a declarat el, netam-nisam. "Ciocu' mic", varianta personalizată UNPR este o altă obsesie a liderului PSD, numele acestei formaţiuni desprinse din PSD revenind sistematic în discursul lui Victor Ponta. Acesta este atât de iritat de acţiunile foştilor săi colegi încât îi pomeneşte în cele mai nelalocul lor contexte, precum întâlnirea pe care, în plină criză europeană şi în contextul crizei Greciei, USL a avut-o cu FMI. Ponta s-a plâns lui Jeffrey Franks, după propriile sale spuse, că guvernul creează funcţii de directori adjuncţi în companiile de stat pentru membri ai UNPR, asta după ce îi trimisese deja o scrisoare în acest sens. Şi la votarea în Parlament a înfiinţării Ministerului Afacerilor Europene Ponta a simţit nevoia de a ataca UNPR, total pe lângă subiect, şi s-a ales, în schimb, de la Şerban Mihăilescu, cu celebra replică: "Victoraş, ciocu' mic!" PERSEVERENŢĂ În anumite cazuri, Victor Ponta şi-a dus războaiele personale până la tribunal Unele dintre războaiele lui Ponta au ajuns până în faza de tribunal. Cel mai faimos caz este cel al lui şefului ANAF, Sorin Blejnar. Acesta a devenit ţinta predilectă a preşedintelui PSD odată cu scandalul arestărilor din vămi, când Ponta a sugerat public că Blejnar ar fi "Regina" la care mergeau şpăgile. Dincolo de aceasta, Ponta avea însă şi alte arme în arsenalul său, împotriva şefului ANAF. Pe 11 februarie 2011, acesta îl califica pe blog pe Blejnar drept un nou exemplu de "homo pedelistus". "Suferă de pedelită acută", diagnostica Ponta.

Pe 24 iulie, într-o dispoziţie jucăuşă, Ponta, participant în raliul de la Sinaia, îşi branduia maşina cu un mesaj pentru şeful Fiscului: "Verificat 100% Blejnar", asta în contextul verificărilor cu privire la sponsorizările pe care le-ar fi primit de la omul de afaceri Dorinel Umbrărescu.

În 27 iulie, îl reclama pe Blejnar şefului DNA, Daniel Morar, pentru "mărturie mincinoasă", dar nu în instanţă, ci pe propriul său blog, cu explicaţia că nu se află în Bucureşti, dar ştie că Morar îi citeşte blogul. Pe 9 septembrie, după ce îl mai etichetase de câteva ori ca fiind sluga lui Băsescu, preşedintele PSD îl dădea în judecată, cu multă mediatizare, pe şeful ANAF. El motiva că, la consultarea cu partidele organizată în luna iunie la Cotroceni, ar fi fost avertizat de şeful statului că are probleme cu contractele Turceni şi Rovinari şi că, "fiind funcţionar public, domnul Blejnar s-a conformat instigărilor lui Traian Băsescu" şi ar fi început cercetările.

Culmea conflictului a fost atinsă într-o emisiune la Realitatea TV, unde cei doi s-au încăierat, Ponta spunând că Blejnar are legături cu oameni acuzaţi de spălare de bani, iar Blejnar acuzându-l de "declaraţii pompieristice". "Evenimentul zilei", inamicul numărul unu al lui Ponta Cu prilejul acţionării în instanţă a lui Blejnar, Ponta a dat în judecată şi "Evenimentul zilei", în civil, după ce ziarul abordase aspecte legate de sponsorizările primite pentru participarea la raliuri, dar şi despre contractele cu Turceni şi Rovinari. Din momentul acţiunii în instanţă, rar există intervenţie televizată în care Ponta să nu facă referire la "Evenimentul zilei" pentru a spune că este "ziarul lui Băsescu" . Chiar şi atunci când EVZ îi solicită o declaraţie, indiferent pe ce temă, Ponta are un singur lucru de spus, indiferent de subiect. Spre edificare, iată ce a avut de declarat Ponta despre ideea colegului său, Radu Mazăre, de a poza în Playboy: "Nu fac declaraţii pentru «Evenimentul zilei» din moment ce «Evenimentul zilei» e ziarul lui Traian Băsescu şi Andronic care e plătit de Băsescu să înjure opoziţia. Eu cu «Evenimentul zilei» am doar relaţii la tribunal". CONFUZIE Ponta, rol de "locotenent", nu de lider În general, conform practicii politice, liderul unui partid nu îşi erodează credibilitatea şi nu îşi consumă energiile atacând la întâmplare toate ţintele politice care îi trec prin faţa ochilor. Acesta îşi atacă egalii şi pe cei cu care se află în competiţie directă - în cazul de faţă Traian Băsescu şi Emil Boc - dar acordă o la fel de mare atenţie dimensiunii pozitive a comunicării: care este viziunea alternativă pe care o oferă. De restul campaniei negative sunt responsabile personalităţi de rangul doi din partid, aşa-zişii purtători secundari de mesaj. Aceştia se ocupă cu atacul altor adversari politici de mai mică anvergură sau cu transmiterea acelor mesaje cu care liderul nu doreşte să fie asociat. În cazul PSD însă, singurele figuri în mod constat vocale în afară de Ponta sunt Iliescu şi Năstase. Aceştia însă nu acţionează ca purtători secundari de mesaj, ci atacă tot centrul advers, adică pe Băsescu şi pe Boc. În mod paradoxal, Ponta, care îşi consumă energiile în războaie de uzură, acţionează de parcă ar fi nu liderul PSD, ci locotenentul lui Năstase şi Iliescu. "Eu cu «Evenimentul zilei"» am doar relaţii la tribunal. Deci nu discut cu «Evenimentul zilei» decât la tribunal. Acest ziar nu merită decât procese". VICTOR PONTA, preşedinte PSD Citiţi şi:

  • Traian Igaş: Victor Ponta întâi vorbeşte şi apoi gândeşte
  • Ponta îşi pune ameninţarea în aplicare: EVZ, reclamat la tribunal pe motiv că "ar fi ziarul lui Băsescu"
  • EDITORIALUL EVZ : Ponta, cel mai fidel cititor al Bibliei lui Iuda
  • Sorin Blejnar, şeful ANAF: Victor Ponta, o marionetă în cutia de plutonieri în rezervă ai fostei Securităţi