Marile lipsuri ale supertelefoanelor

Calitatea proastă a sunetului în convorbiri, lentoarea sau imposibilitatea apelării video sunt doar câteva dintre minusurile mobilelor de top

Deşi sunt bine dotate cu funcţii şi aplicaţii de top, cele mai performante terminale mobile au şi destule părţi care lasă de dorit. Pentru a le face loc, inginerii au trebuit să apeleze şi la câteva compromisuri. Vă prezentăm părţile mai puţin bune a trei dintre cele mai populare telefoane inteligente ale momentului, pe care am avut ocazia să le şi testăm: iPhone 3G, HTC Touch Diamond şi Samsung Omnia.

iPhone Nu filmează. Unul dintre cele mai revoluţionare telefoane create vreodată, terminalul produs de Apple, a venit cu o serie de inovaţii, precum ecranul complet tactil (touchscreen) sau designul extraordinar. iPhone a fost însă aspru criticat, pentru lipsurile sale. „Telefonul total“, cum a fost numit, nu este chiar atât de total. Nu permite apelarea video, nu are funcţii native copy/paste (un mare minus pentru un telefon inteligent), lipseşte suportul pentru mesaje multimedia şi nu permite înregistrarea video. Mai mult, camera de doar 2 megapixeli nu are autofocus sau flash. De asemenea, funcţiile de gestionare a conţinutului (File Manager) sunt sărace. HTC Touch Diamond Este lent. Este un telefon bine mobilat cu funcţii şi aplicaţii. Unul dintre marile sale minusuri este lentoarea şi faptul că „îngheaţă“ des. Asta deoarece interfaţa cu utilizatorul Touch- FLO necesită multe resurse (procesor şi memorie RAM). Totodată bateria are o autonomie modestă, suprafaţa foarte lucioasă face vizibile amprentele după fiecare atingere, iar memoria încorporată, de 4 GB, nu poate fi extinsă, deoarece nu există slot pentru card de memorie. Mai mult, „Diamantul“ nu are slot audio universal (jack) de 3,5 mm, ecranul redă doar 65.000 de culori, iar plasticul folosit pentru capacul din spate, care imită un diamant, dă senzaţia de lucru modest construit. Nu în ultimul rând, calitatea sunetului în convorbiri nu este dintre cele mai bune. Samsung Omnia Afişajul este modest. Omnia a fost considerat mereu unul dintre posibilii concurenţi reali ai iPhone. Telefonul este o adevărată forţă la capitolele funcţii şi aplicaţii. Un avantaj al acestui terminal este că are mai puţine minusuri decât concurenţii. Principalul aspect negativ care îţi atrage atenţia imediat la Omnia este lipsa unui slot pentru stylus. „Beţigaşul“ se agaţă de telefon cu un şnur, lucru care nu este pe placul tuturor, mai ales al bărbaţilor. Ecranul are un afişaj de o calitate mediocră şi poate reda numai 256.000 de culori. Minusurile sale par şi mai evidente atunci cânt telefonul este folosit la lumină. Mai mult, browserul web nu are suport Flash real, iar şi bateria sa are autonomie modestă.