MARIE-LOUISE SEMEN: Cautand fericirea

Departe de mine gandul de a considera genul comediei neserios, dar pentru cineva care si-a inceput cariera cu serialul TV "Printul din Bel-Air", Will Smith este foarte sobru.

Departe de mine gandul de a considera genul comediei neserios, dar pentru cineva care si-a inceput cariera cu serialul TV „Printul din Bel-Air”, Will Smith este foarte sobru. Iata, este la a doua nominalizare la Oscar: dupa Cassius Clay, in „Ali”, pentru rolul Chris Gardner, „In cautarea fericirii”. Iar pentru un italian, regizorul Gabriele Muccino este absolut in largul sau cu un film despre „visul american”.

Chris se zbate, la limita supravietuirii, vanzand aparatura medicala, in San Francisco-ul anului 1981, in care se lanseaza „Taurul furios” cu De Niro si cubul pe care trebuie sa-l invarti pentru a-i recompune fetele colorate. Sperand sa-si imbunatateasca viata, decide sa se inscrie intr-un program care pregateste agenti de bursa. Din sute de aplicatii sunt alesi 20 de oameni care sa intre intr-un program de 6 luni neplatit, iar din acesti 20 numai unul este angajat.

Chris este insa decis sa fie acel „unul” si isi urmeaza cu incapatanare visul, chiar si dupa ce sotia il paraseste si i-l lasa in grija pe fiul sau (jucat de fiul lui Smith, o aschie sarita nu departe de trunchi), chiar si dupa ce sunt aruncati afara din casa, chiar si dupa ce sunt nevoiti sa doarma intr-o toaleta de metrou. Lucrurile merg din mai rau in mai rau: inchisoare, adaposturi pentru oamenii strazii, faliment, disperare. Iadul nu se termina decat dupa cele 6 luni, cand Chris este angajat. Aceasta este povestea reala a lui Chris Gardner, un respectat milionar american.

La prima vedere, ca si la a doua, ca si la a treia, filmul in care, intr-adevar, Will Smith performeaza remarcabil este unul despre „visul american”. Toate locurile lui comune sunt aici: omul care porneste de jos, munceste din greu, sufera neajunsuri, are incredere in sine si izbuteste; principiul ca daca vrei ceva cu adevarat trebuie sa te duci sa-l revendici si, in timpul procesului, sa perseverezi, oricare ar fi obstacolele; puterea salvatoare a imaginatiei si umorului te ajuta sa treci peste ananghie. Etc. Si Declaratia Americana de Independenta, care proclama ca oamenii sunt egali si printre drepturile lor inalienabile se numara „Viata, Libertatea si cautarea Fericirii”.

Filmul are premiera maine la Hollywood Multiplex, Movieplex si CinemaPro din Bucuresti.