Condamnat la patru ani de închisoare pentru spălare de bani şi complicitate, Maricel Păcuraru este din nou un om liber. Milionarul se poate bucura, din nou, de libertate
Omul de afaceri a fost suspectat de DNA că a inventat creanţe pentru a pune mâna pe postul Realitatea TV, care i-a aparţinut lui Sorin Ovidiu Vîntu, ţeparul FNI. Pe data 3 noiembrie 2014, Evenimentul zilei publica un articol despre afacerile dubioase ale milionarului. Magistrații de la Curtea de Apel București i-au condamnat astăzi pe omul de afaceri Marcel Păcuraru și pe fostul director al Poștei Române, Mihai Toader, la câte patru ani de închisoare cu executare, în dosarul privind poliţele de asigurare pentru angajaţi, în care prejudiciul a fost de peste patru milioane de euro.
Pedepsele din acest dosar au fost mai blânde. Reamintim că, în mai 2012, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Maricel Pacuraru la opt ani de închisoare cu executare, în timp ce fostul director general al Companiei Poșta Română, Mihai Toader, a primit o pedeapsă de șase ani de închisoare cu executare.
În apel, dosarul a rămas pentru rejudecare la Curtea de Apel și pedepsele au fost anulate. În primăvara anului trecut, CAB a explicat motivele acestei decizii: condamnarea nu a fost motivată.
Acuzațiile
Toader Dan Mihai, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu au fost acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave. Totodată, în acelaşi dosar, Neculai Pintilie şi Daniela Moisă au fost acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, spălare de bani şi evaziune fiscală, Iulian Ditcov, de spălare de bani, iar Lucian Beşchea, de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. Citeste si:
Prejudiciul
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în cursul anului 2006, Toader Mihai, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu au iniţiat şi au aprobat încheierea a şase poliţe de asigurare pentru angajaţii Poştei Române, pentru riscuri cum ar fi accidente, boli profesionale, riscuri de sănătate. Poliţele au fost încheiate între Compania Naţională Poşta Română şi SC Allianz Ţiriac Asigurări, SC Astra Asigurări şi SC Omniasig Vienna Insurance Group cu încălcarea regulamentelor CNPR SA şi a condiţiilor generale şi specifice privind asigurările de viaţă. În urma acestor contracte, s-a produs un prejudiciu în dauna Poştei Române în valoare de 14.387.819,59 lei (echivalentul a aproximativ 4.087.448,74 euro). La încheierea acestor poliţe au participat în mod fictiv, ca intermediari, Neculai Pintilie, Daniela Moisă şi Lucian Beşchea, beneficiind astfel în mod nelegal de suma totală de 6.944.765 de lei, reprezentând comisionul de intermediere, potrivit procurorilor.
Cheltuieli fictive
Totodată, conform procurorilor, Maricel Păcuraru a beneficiat de suma totală de 6.781.465 lei. De asemenea, Păcuraru a dobândit suma de 1.741.500 lei, pe care a folosit-o în interes personal şi a transferat-o către alte persoane fizice sau juridice, deşi cunoştea că provine din infracţiuni, preciza DNA. La rândul lor, cunoscând că provine din încheierea nelegală a poliţelor de asigurare, Pintilie, Moisă şi Ditcov au înregistrat în contabilitatea firmelor administrate de ei şi controlate de Păcuraru suma totală de 12.892.273,86 lei, pe care ulterior au transferat-o, prin diferite modalităţi, către alte persoane fizice sau juridice, pentru a-i ascunde originea ilicită. De asemenea, Pintilie şi Moisă au înregistrat în contabilitatea firmelor cheltuieli fictive, sustrăgându-se de la plata unui impozit pe profit către bugetul de stat în valoare totală de 2.313.439 lei, au mai arătat procurorii DNA.
Bunurile, sub sechestru
Compania Naţională Poşta Română s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 9.048.370 lei, iar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma de 8.983.353,56 lei. În vederea recuperării acestui prejudiciu au fost luate măsuri asigurătorii faţă de bunurile mobile şi imobile ale lui Mihai Toader, Andrei Marinescu, Emanoil Lepădatu, Maricel Păcuraru, Lucian Beşchea, Daniela Moisă, Neculai Pintilie, precum şi asupra dreptului de proprietate indiviză asupra unui imobil din Bucureşti deţinut de Pronova.
Eliberarea este un motiv de bucurie atât pentru Maricel Păcuraru, cât şi pentru familie. De altfel, anul trecut, acţionarul Realitatea TV a devenit bunic, după ce fiica sa, Alexandra, l-a adus pe lume pe Justinian, un băieţel care a primit nota 10 de la medici.