INTERVIU EVZ. Marian Vanghelie susţine că nu s-a delimitat de senatorul PSD acuzat de corupţie "pentru că este bărbat" şi îi avertizează pe ziariştii care îi întreţin imaginea de politician neserios că va veni "vremea plăţii".
Într-un interviu acordat "Evenimentului zilei", Marian Vanghelie, primarul sectorului 5, povesteşte ce a făcut în Statele Unite ale Americii, cataloghează drept "politică" arestarea senatorului PSD, Cătălin Voicu, şi recunoaşte că vrea să fie mai mult decât "almanahe".
Domnule Marian Vanghelie, recent spuneaţi că citiţi o carte despre cum a ajuns Barack Obama preşedinte. Aţi fost în SUA, cum vi s-a părut Obama? Foarte bun. E o diferenţă între a vedea pe cineva cum se manifestă în mod direct şi a-l vedea la televizor. Atât el, cât şi premierul Netanyahu (Benjamin Netanyahu, premierul Israelului-n.red.) au avut două discursuri istorice.
Credeţi că va mai câştiga un al doilea mandat? Cred că îl câştigă cu 60%. Românii din Washington mi-au spus că Obama a avut un discurs foarte bun la AIPAC (Comitetul Americano- Israelian pentru Afaceri Publice- n.red.). «De fiecare dată este mai bun ca ultima dată"». Toată lumea vorbea la superlativ despre el.
La AIPAC poate intra, teoretic, oricine, contra unei sume... Teoretic? Deci, dacă vor cei de la HAMAS pot să cumpere şi ei cu 300 de dolari un bilet şi să intre?
Evident există nişte verificări... Ei, cum e treaba cu cei 300 de dolari. Nu poate să intre oricine. Vă asigur că nici dumneavostră, nici nimeni nu poate intra acolo. Nici din America nu poate să intre oricine.
Cât de aproape aţi fost de Obama? Acolo în faţă, în primii 1000 de inşi, erau oameni care sunt de o viaţă, care sponsorizează. Nici nu aveam de ce să fiu foarte aproape. Nu asta este important.
Vă întreb pentru că atunci când aţi plecat aţi lăsat impresia că o să vă întâlniţi cu Obama... Ei, nu, nu. N-am creat niciodată impresia asta. Ca să te întâlneşti cu preşedintele Americii, trebuie să ai o funcţie în statul român.
În ce funcţie politică vă vedeţi peste 10 ani?Nu pot să mă văd eu sau să estimez. Mă văd ca un om destul de important în politica românescă.
Mai important decât acum? Evident. Toţi sperăm să creştem, nu? Cum ar fi să nu mă văd mai important decât sunt?
În PSD sunteţi mai important acum faţă de când era Mircea Geoană lider? Sunt mai important. Acum sunt şi vicepreşedinte al PSD. Atunci eram doar preşedinte al PSD Bucureşti.
Atunci spuneaţi că sunteţi cu o mână pe scaunul de preşedinte al PSD. Vă e dor ce perioada în care Geoană conducea partidul? Era mai bine? Cu toţii vrem să evoluăm. Nu cred că trebuie să mâ gândesc dacă îmi e dor. Eu trebuie să mă gândesc acum cum trebuie să mă duc înainte. Pe mine mă interesează cum pot să progresez. Cum puteam să câştigăm alegerile, ce puteam să facem în PSD, pentru ca viaţa să fie mai bună în România.
Aveţi un senator, Cătălin Voicu, chiar din sectorul 5, care este judecat în stare de arest pentru fapte de corupţie. Ce faceţi cu el?O să ne gândim foarte serios. S-ar putea să cerem să fi adus la Senat, dacă e nevoie pentru a vota. Pentru că, în momentul de faţă, lucrurile sunt foarte complicate. Nu există o majoritate la Senat, şi atunci să fie foarte important să ne decidem, să cerem ca el să poată să vină să îşi exercite votul. El nu este condamnat şi are dreptul să voteze.
Aţi mai fost să-l vizitaţi, că aveaţi o relaţie destul de apropiată? Eu nu m-am delimitat niciodată de Cătălin Voicu pentru că sunt bărbat. Înţelegeţi? Eu nu cred în vinovăţia lui Voicu, cred că este o arestare politică. Viaţa va demonstra dacă am avut dreptate sau nu. Cred că este un circ politic, o mascaradă. Şi de aceea nu mă delimitez. În general, toată lumea fuge când pritenii noştri au asemenea probleme. Eu nu fac parte din acea categorie.
Care este principalul dvs. adversar politic? Dacă eu mi-am propus să candidez la Primăria sectorului 5, acolo nu am adversar. Pentru poziţia pentru care mă pregătesc în următoarea scurtă perioadă, nu am adversar. În rest, adversar poţi să-l numeşti în momentul în care te baţi cu unul pentru aceeaşi poziţie. În momentul de faţă nu prea am adversari. Nu vrea nimeni să candideze cu mine pentru funcţia de preşedinte al PSD Bucureşti. Dacă pe viitor mă voi poziţiona să candidez pentru o altă funcţie, fie pentru cea de secretar general al PSD, fie de primar al Capitalei, voi avea adversari. Pe Liviu Dragnea, pe Sorin Oprescu.
Aveţi o carieră politică de aproape 20 de ani. Cărui politician îi datoraţi cel mai mult pentru ascensiunea dvs? Lui Marian Vanghelie! Pentru că eu mi-am propus anumite lucruri şi le-am realizat prin muncă şi efort. Sunt un tip consecvent, ştiu ce vreau şi am o viziune pe următorii 15 ani. De asta sunt şi degajat. Vedeţi că am vreun stres?
Ce vă deranjează cel mai mult din întrebările sau comentariile jurnaliştilor? Eu mă duc la toate emisiunile, şi la cele de divertisment. Cred că acolo e locul să mă întrebaţi şi de «almanahe» şi de «gugăl», şi de una şi de alta. Am spus eu: superlativul la cardeală e mangleală. Cum vreţi dvs. Mă adaptez, nu e o problemă. Dar sunt momente când totuşi parcă e greu să mă întrebi tot de cardeală când vin din America după 16 ore de zbor. Nu mai am 20 de ani, am 40 şi ceva. Trebuie să existe un anumit tip de respect. În viaţă, ca să poţi să fii respectat, trebuie să ştii să respecţi. Nu am o chestie de deranj deosebit. Accept orice ironie, dar dacă discutăm de un lucru serios nu putem să le amestecăm. Uneori nu cred că este în regulă, dar asta este viaţa. Trebuie să fiu în continuare consecvent, liniştit, calm şi să nu mă mai duc în extreme să mă fac de râs.
Vi se pare că sunteţi luat mai puţin în serios decât ar trebui? Intenţionat da. Unele sunt din partea unor ziarişti care zic că sunt şi ei în trend dacă fac aşa, altele pentru că ziariştii sunt puşi de anumiţi şefi de-ai lor ca să ducă lucrurile într-un anumit loc. Dar eu îi atenţionez pe acei şefi care fac aceste lucruri că vine o vreme a plăţii pentru toată lumea.
Veţi mai organiza anul acesta revelion la Romexpo? Din cauza crizei noi nu am mai făcut în ultimii ani. Dar mă gândesc să reluăm pentru că am primit foarte multe cereri. Anul acesta vom organiza ceva mare.
"Sunt momente când totuşi parcă e greu să mă întrebi tot de cardeală când vin din America după 16 ore de zbor. Nu mai am 20 de ani, am 40 şi ceva. Trebuie să existe un anumit tip de respect." MARIAN VANGHELIE, primarul sectorului 5
STRATEGIE DE COMUNICARE
Sectoarele vor rămâne sau se vor defiinţa prin Legea Capitalei? Nu cred că este benefic ca primarii să fie numiţi, ei trebuie să fie aleşi. Putem discuta despre un consiliu general fără consilii de sectoare ca să avem o viziune de ansamblu asupra devoltării Bucureştiului. Eu cred că acest referendum e o bătaie de joc, ne batem joc de banii bucureştenilor şi nu ne ajută cu nimic. Cele două întrebări sunt puse doar ca să ne aflăm în treabă, ca să încurcăm lucrurile. Noi vom cere oamenilor să nu iasă la vot pentru că e o bătaie de joc.
Oricum, referendumul e consultativ, hotărârea aparţine parlamentului. Ce veţi face dacă legea va fi aprobată? Nu ştiu. E posibil orice. Dar repet, eu nu cred că se vor desfiinţa sectoarele. Chiar şi în legea depusă de PDL nu se discută de desfiinţarea sectoarelor, e un mic joc, ca primarii de sector să fie numiţi în CGMB. Păi un om numit nu o să fie niciodată mai competent decât un om ales. Şi nu le putem lua bucureştenilor posibilitatea de a alege pe cine doresc ei. Toate sondajele arată că bucureştenii sunt mai mulţumiţi de primarii de sector decât de primarul general şi că doresc ca primarii de sector să fie aleşi în continuare.
Care mai e relaţia cu Sorin Oprescu?Pot să spun că acum este foarte bună. Am încercat să demarăm câteva proiecte, l-am sprijin în Consiliul General când a avut nevoie. Am început să facem câţiva paşi. Mă susţine financiar pentru partea de salubrizare, pentru că sectorul 5, se ştie, are bugetul foarte mic, şi, pe de altă parte, am încercat să facem o colaborare pentru a finaliza unele din străzile din sectorul 5.
Domnul Andrei Chiliman v-a acuzat că aveţi trocuri cu Elena Udrea. Ce trocuri?Eu n-am înţeles şi de aia am şi spus celor care m-au întrebat să-l mai întrebe încă o dată pe el că poate a greşit.
Aţi avut vreo înţelegere cu Elena Udrea? Da, avem o înţelegere pe faptul că aveam 10 hectare de teren de pe vremea guvernului Tăriceanu, pentru care depusesem documentaţia la ANL înainte de venirea domnei Udrea la minister. M-a întrebat dacă dorim să construim împreună pe cele 10 hectare nişte locuinţe şi i-am spus că da, dacă şi dânsa doreşte să investească acolo, după care mi-a spus că doreşte să facă un proiect mai mare, că vrea să-mi dea o suprafaţă mai mare. I-am spus că sunt de acord.
Ce v-a făcut să vă schimbaţi părea despre Elena Udrea? Până de curând era persoana pe care o criticaţi cel mai mult. Ce s-a întâmplat? Presa în general vrea să dea o anumită tentă. În momentul în care cineva vine cu o propunere constructivă pentru sector, pentru oraş, pentru România, trebuie să fii nebun să spui: eu nu vreau să fac cu dumneata pentru că doi ani de zile ne-am certat şi am avut alte gândiri politice. Nu există nici o schimbare. Există doar un alt mod de a aborda lucrurile: să nu mai ieşi în fiecare zi să ataci pe x sau pe y, pe Traian Băsescu sau pe Elena Udrea pentru simplu fapt că suntem prea mulţi care spunem acelaşi lucruri.
Îmi place să cred, să am o părere bună despre mine că vreau să fiu altfel chiar şi dacă la un anumit moment dat eram «almanahe», «care este», cum voiaţi dvs să mă prezentaţi, la vremea respectivă am fost printre puţinii care aveau curaj să-i spună lui Traian Băsescu anumite lucruri şi mulţi erau supăraţi în partid. Acum, dacă toată lumea spune acelaşi lucru, vreau să cred că pot să spun altceva, să mă gândesc la alte lucruri.
RELAŢIA CU PONTA
Cu Victor Ponta ce relaţie aveţi? O relaţie normală. Nu sunt prieten, dar nu cred că neapărat trebuie să fii prieten cu preşedintele partidului. Am o relaţie normală.
V-a deranjat că nu a susţinut intenţia dvs. de a candida la Capitală şi a preferat varianta Oprescu?Nu. Nu m-a deranjat. Am fost un pic supărat atunci când Sorin Oprescu a fost invitat la Congres şi eu nu am ştiut de invitaţie, şi atunci eu i-am spus: «Bă Victor...», dar sunt atât de multe probleme încât la un moment dat le putem pierde de sub ochi. Eu nu cred că pentru o comunicare în interiorul unui partid cum e PSD, lucrurile astea mărunte vor avea o importanţă majoră. Pe fond avem atâtea lucruri mari de făcut, şi pe mine mă interesează relaţia cu Victor Ponta în calitate de preşedinte al partidului şi, pe viitor, după ce câştigăm alegerile, în calitate de prim-ministru, dacă va fi prim ministru al acestei ţări, să pot să colaborez cu el pe ceea ce îmi propun.
Credeţi că USL are şanse să ajungă la guvernare şi să dea premierul? Eu cred că PDL va pierde alegerile. Rău de tot. Nu-i mai votează nimeni. Lumea e atât de disperată şi se întâmplă atât de multe nenorociri încât nu vor lua un procent peste 20%.
“Toţi vin audienţe să îmi ceară case"
Pare că sunteţi mai preocupat să mergeţi America să vedeţi un discurs al lui Obama dar între timp în sectorul 5, unii pot spune că nu aţi strâns gunoaiele sau nu aţi dat zăpada. Între timp, cât am fost plecat, s-au finalizat contractele şi licitaţiile pentru aceste lucrări. Avem 240 de blocuri care vor intra în izolare termică. Tinând cont că ministerul nu va mai da bani pentru acest proiect, am preluat această cheltuială pe bugetul local. Cât la sută finanţează primăria reabilitatea termică a blocurilor?Total. 100%. În momentul în care Ministerul Dezvoltării prelua 50% din cheltuieli, noi preluam 20%. Acum, am preluat 100% pentru că sectorul 5 nu este un sector în care să le spui oamenilor să dea o parte din bani, că nu s-ar mai întâmpla reabilitarea. Eu cred că, în afară de eficenţa energetică şi de economia pe care o au bucureştenii în bugetul propriu, eu cred că şi din punct de vedere urbanistic se schimbă oraşul. Blocurile astea urâte, cenuşii şi vechi vor arăta altfel.
Câte blocuri aţi reabilitat până în prezent şi care este eficenţa energetică a acestor blocuri, după reabilitare? Aproximativ 80-100 de imobile. Nu am făcut eu studiile. Scrie în studiile făcute de specialişti dinainte să începem noi lucrările cât de eficente sunt. Acum, din câte am înţeles, este o economie de aproximativ 20%-30% la factura de întreţinere. De ce nu ridicaţi maşini? Toţi primarii de sector ridică maşinile parcate illegal pe străzile Bucureştiului. Am căutat pentru sectorul 5 pe cineva cu care să mă asociez şi să ridicăm maşini, ca să câştigăm şi noi nişte bani. Nu am găsit, colegii mei au fost mai rapizi.
Ce înseamnă să câştigaţi bani, să câştige primăria, să câştigaţi dvs.? Păi, se câştigă bani din această afacere. M-am referit să câştig eu. Vă asigur că o să fiu atent aşa cum au fost colegii mei de la sectoare, să găsesc acel partener serios, strategic, pentru câştigul cetăţenilor din bucureşti. Vă asigur că îl caut şi eu. Mă adaptez că văd că asta e a modă acum.
Câte locuri de parcare există în sectorul 5? În total, cu zona centrală, parcări publice şi de reşedinţă, cred eu că sunt peste 60.000. Avem acum în lucru alte parcări. Am desfinţat anul trecut spaţii verzi, care erau neîngrijite. Încercăm să colaborăm aici cu locuitorii. Îi întrebăm: ce vreţi să facem aici locuri de parcare, spaţiu verde sau parc? Majoritatea vor locuri de parcare ca să nu se mai certe că se cert.