Marian Vanghelie, "şobolanul" politicii româneşti

S-a născut pe 28 februarie 1968, în Bucureşti. Este căsătorit şi are doi copii. A intrat în politică alaturi de Miron Mitrea şi a avut o ascensiune rapidă în PSD. A devenit vizibil mai ales în postura de primar al sectorului 5. A câştigat mandatul de primar de două ori, în 2000 şi în 2004, atunci când a fost, alături de Traian Băsescu, singurul primar ales cu 51% din primul tur de scrutin.

În 2004, imaginea sa a fost afectată de implicarea în câteva dosare penale. S-a autosuspendat din PSD şi a candidat ca independent, câştigând detaşat. Ulterior, a revenit în partid.

Preşedintele organizatiei PSD Bucureşti, Dan Ioan Popescu l-a sustinut în tot acest timp, cel care l-a impus drept candidat PSD pentru Primăria Bucureştiului.

Vanghelie a pierdut cursa pentru primăria Capitalei în faţa democratului Adrian Videanu.

La începutul anului 2006, Vanghelie a intrat într-un conflict cu Dan Ioan Popescu, motivul fiind presedinţia organizaţiei PSD Bucureşti.

Marian Vanghelie a fost ales preşedinte al organizaţiei PSD Bucureşti pe 28 februarie 2007, după demisia lui Sorin Oprescu.

Primarul "care este" are imaginea unui om simplu, puţin educat, ale cărui greşeli lingvistice şi de gramatică au facut deliciul presei.

Fără perspective politice majore în partid, Vanghelie ramâne un lider al administraţiei locale a PSD, fiind singurul social-democrat care s-a impus în două campanii electorale consecutive în Bucureşti.

Înainte de alegerile locale, Vanghelie s-a pregătit pentru a intra în cursa pentru primaria Capitalei. Însă, decizia organizaţiei PSD de Bucureşti nu s-a potrivit cu dorinţa conducerii PSD. Aşa că, o bună perioadă de timp, social-democraţii au oscilat între a-l nominaliza pe Vanghelie, Oprescu sau Mitrea pentru candidatura PSD la primăria generală. În cele din urmă, Cristian Diaconescu a fost trimisul partidului în cursă, Marian Vanghelie revenind la primăria din sectorul 5.

OPINIA SPECIALIŞTILOR

"S-a impus în prim-plan ca nume ataşat etichetei PSD. În pofida efervescenţei şi vizibilităţii crescute, n-a reuşit să devină altceva. Limbajul îl caricaturizează şi îl forţează să rămână o etichetă. Impetuos, imprevizibil, lipsit de substanţă" - Bogdan Teodorescu (politolog)

"Produsul tipic al actualului sistem politic. Incult, şiret, răzbunător" - Mircea Kivu (sociolog)

"Incult, primitiv, şiret, combinativ, arivist, subteran în acţiuni. Depăşit de aceea de condiţia de conducător la nivel public. Şobolan" - Bogdan Lucaciu (psiholog)

Voi cum l-aţi caracteriza pe Marian Vanghelie?

Vedeţi şi:

DEZBATERE EVZ: Portretul politicianului român Traian Băsescu George Becali Vasile Blaga Cristian Diaconescu Mircea Geoană Cozmin Guşă Adrian Năstase Norica Nicolai Victor Ponta Călin Popescu-Tăriceanu Theodor Stolojan Lavinia Şandru Elena Udrea Corneliu Vadim Tudor