Fostul patron al Politehnicii Timișoara, cunoscutul Marian Iancu, a fost eliberat din închisoare, cu patru ani înainte de împlinirea termenului eliberării. Acesta a petrecut opt ani închis după gratii, fiind pus în libertate în baza deciziei Judecătoriei Sectorului 4 din București.
Fostul patron al Politehnicii Timișoara, Marian Iancu, fusese condamnat în luna octombrie 2014 la executarea pedepsei de 12 ani de închisoare, dar Judecătoria Sectorului 4 București a decis eliberarea condiționată a inculpatului, după opt ani petrecuți după gratii. Sentința instanței este definitivă.
Marian Iancu este eliberat condiționat din închisoare
„În baza art. 425 ind. 1 alin. 7 pct. 2 lit. a) Cod procedură penală admite contestaţia formulată de contestatorul – petent Iancu Alexandru Marian împotriva sentinţei penale nr. 1026 din data de 11.05.2022 pronunţată de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti în dosarul penal nr. 10415/4/2022.
Desfiinţează sentinţa atacată şi, rejudecând cauza: În temeiul art. 587 alin. 1 Cpp raportat la art. 59 C.pen.1969 şi cu aplicarea art. 5 NCP admite cererea de liberare condiţionată formulată de petentul – condamnat Iancu Alexandru Marian.
Dispune liberarea condiţionată a petentului – condamnat de sub puterea MEPI nr. 270/2022 emis de Tribunalul Bucureşti Secţia I Penală în baza sentinţei penale nr. 92/2022. Pune în vedere petentului dispoziţiile art. 61 din Vechiul Cod penal privind revocarea liberării condiţionate. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă”, stipulează minuta instanței.
Fostul patron al Politehnicii Timișoara, prejudiciu de 1.356,5 miliarde de lei pentru statul român
Marian Iancu a fost găsit vinovat de evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul „RAFO”, după un proces finalizat după opt ani de la începerea sa.
Iancu și complicii săi au fost acuzați de prejudicierea bugetului statului român cu 1.356,5 miliarde de lei, realizată ca urmare a neplății unui impozit pe profit de 806,2 miliarde lei şi printr-un TVA ilicit, dedus, de 550,3 miliarde.
În anul 2015, Marian Iancu mai era condamnat și în dosarul „Carom”, fiind condamnat la 14 ani de închisoare, conform Știripesurse.ro.
Marian Iancu, acuzații explozive în dosarul Rompetrol 2
Omul de afaceri Marian Iancu a fost condamnat la 14 ani de închisoare cu executare în dosarul RAFO-Carom, o cauză instrumentată de fosta șefă a DIICOT, Alina Bica. În același dosar, Ovidiu Tender a fost condamnat definitiv la 11 ani de închisoare. Dosarul RAFO-Carom a fost unul dintre cele mai lungi procese de crimă organizată, înșelăciune și spălare de bani, din România postdecembristă.
Omul de afaceri Marian Iancu – condamnat inițial la 14 ani de închisoare în dosarul RAFO-Carom – cerea, în 2019, reducerea pedepsei în baza unor fapte sesizate în dosarul Rompetrol 2 și ignorate de procurorii DIICOT.
„În calitate de reprezentant al unui acționar minoritar (aproximativ 7%) al SC Rompetrol Rafinărie (fosta SC Petromidia) (…) din interiorul companiei sesizam și probam fapte penale săvârșite de persoane grupate în jurul domnului Dinu Patriciu, prin care s-a adus un prejudiciu bugetului Statului Român în valoare de aproximativ 1 miliard USD. (…) În perioada de după depunerea plângerii (…) anume între anii 2005 și 2015/2016 am fost condamnat pentru instigare la abuz în serviciu, consumat fără încălcarea legii și pentru o evaziune fiscală infirmată prin expertiză judiciară de cinci experți independenți stabiliți de instanță, dar ocolită în final cu ocazia deciziei penale de domnii judecători Camelia Bogdan și Mihalcea Alexandru în 2014”, spunea Iancu în 2019.
Marian Iancu amenință cu dosarul Rompetrol 2
Marian Iancu spunea că, în 2014, judecătorii l-au condamnat definitiv fără a ține cont de faptele sesizate de acesta, explica omul de afaceri, într-un drept la replică adresat pentru EVZ, în iulie 2019.
(…) În cauza Rompetrol 2 DIICOT a făcut și face în continuare dovada unor interese contrare legii și adevărului. Nici d-na Alina Bica, nici d. Horodniceanu și din păcate nici D. Felix Bănilă, actualul procuror șef-direcție, nu sunt în afara suspiciunilor rezonabile că au acționat și acționează împotriva Statului Român, favorizând infractorii. Fiind martor în acest caz, dețin probele necesare pentru a face asemenea declarații publice”, spunea atunci Marian Iancu, pentru EVZ.