MARIAJ: Mai există romantism la vârsta a treia?

Ca să nu cadă în rutină, psihologii le recomandă celor trecuţi de prima tinereţe să-şi cucerească partenerul în permanenţă.

  • Nu vă blazaţi şi rezervaţi-vă zilnic momente pe care să le pe treceţi împreună, chiar dacă nu mai sunteţi la prima tinereţe.
  • Totodată, este bine să vă vedeţi şi separat cu diverşi prieteni sau să aveţi preocupări diferite.
  • Pentru ca romantismul să nu dispară, aveţi grijă şi de viaţa sexuală. Lăsaţi la o parte complexele fizice şi nu vă mai descurajaţi la gândul că nu mai arătaţi ca în tinereţe. Comunicaţi cu partenerul şi împărtăşiţi-vă frustrările şi dorinţele.

Nu vă petreceţi tot timpul împreună

  • Gesturile romantice, dar şi încurajarea lor de către celălalt partener sunt în măsură să vă întărească relaţia, susţin psihologii. Important este şi modul în care alegeţi să vă petreceţi timpul.

„Aşa cum vă planificaţi să mergeţi la cumpărături sau să rezolvaţi diverse sarcini, tot aşa trebuie să rezervaţi momente în care să aveţi grijă de cuplul vostru: să vedeţi un film împreună sau să luaţi cina. Şi plimbările în parc vă pot ajuta să vă înfrumuseţaţi relaţia, dar trebuie să le daţi conotaţia de romantism. Dacă vă plimbaţi în parc pentru a preveni tromoboza sau altă afecţiune, romantismul dispare“, afirmă Bogdana Bursuc, psiholog la Mind Institute din Bucureşti. Cu toate acestea, este preferabil să nu vă petreceţi tot timpul împreună. „Nu este bine să vă pierdeţi identitatea. Ar fi bine să aveţi idei, prieteni personali, dar şi comuni, hobby-uri personale, dar şi comune“, adaugă psihologul Aurora Liiceanu. Redefiniţi sexualitatea

Nici viaţa sexuală nu trebuie neglijată.

„De la o vârstă, sexualitatea dispare pentru că oamenii o identifică cu actul sexual, iar riscul este cu atât mai mare cu cât momentele de intimitate sunt neplăcute. Soluţia este să daţi o nouă semnificaţie sexualităţii: gesturi, priviri, vorbe, mângâieri care nu se soldează neapărat cu actul sexual“, mai spune Bogdana Bursuc.

Complexele pot afecta viaţa sexuală. După vârsta a doua, mulţi bărbaţi se tem că nu mai sunt la fel de potenţi ca în tinereţe, în timp ce femeile se jenează de corpul lor. „Odată cu intrarea la menopauză, scade şi apetitul sexu al, din cauza lipsei de lubrifiere. Acceptaţi-vă şi încurajaţi-vă reciproc, nu vă priviţi vârsta cu resemnare“, vă recomandă Lena Rusti, psiholog la Mentarex Consult din Bucureşti.

Fuziunea depersonalizează

Pentru a preveni pierderea romantismului, trebuie să fiţi atenţi încă înainte de a ajunge la vârsta a treia. „Modelul românesc de fuziune în viaţă duce la pierderea autonomiei în cuplu şi la depersonalizarea celor doi. Cei doi se insta lează în roluri sociale de părinţi şi într-o relaţie asexua tă fără să mai facă un efort. Copiii nu-i văd pe părinţi ca pe un bărbat şi o femeie, ci doar ca pe nişte părinţi“, atrage atenţia psihologul Aurora Liiceanu.

Partenerii trebuie să se cucerească în permanenţă. „Femeile nu trebuie să uite să se mai aranjeze, iar bărbaţii să nu se resemneze cu burţile mari. Mentalitatea de tipul «de acum, în sfârşit, m-am depus» nu duce la nimic bun. O relaţie se cultivă ca florile. Le pui apă din când în când, le mai muţi la soare, le mai duci la umbră. În plus, şi societatea e rea cu cei de vârsta a treia. Am auzit de multe ori comentarii de tipul «se rujează şi o caută moartea pe-acasă» sau «le-aşda voie bătrânilor să meargă cu autobuzul între ora 13.00 şi 15.00»“, mai spune Aurora Liiceanu. La toate acestea se mai adaugă şi lipsurile financiare. „E greu să fii romantic la 70 de ani când trei sferturi din pensie se duce pe medicamente“, mai spune Lena Rusti.

"Femeile nu trebuie să uite să se mai aranjeze, iar bărbaţii să nu se resemneze cu burţile mari. O relaţie se cultivă ca florile. Le pui apă din când în când, le mai muţi la soare, le mai duci la umbră." - Aurora Liiceanu, psiholog