Marga: România nu susține vreo măsură care să afecteze organizarea Euro 2012

Marga: România nu susține vreo măsură care să afecteze organizarea Euro 2012

România nu recomandă şi nu susţine vreo măsură care să afecteze organizarea Campionatului European de Fotbal din Polonia şi Ucraina, a declarat, azi,la Bruxelles, şeful diplomaţiei române, Andrei Marga.

Marga a participat la reuniunea miniştrilor de Externe din UE, care au discutat şi un eventual boicot politic al competiţiei fotbalistice din această vară, din cauza situaţiei politice tensionate de la Kiev. ”A fost o discuţie în legătură cu Campionatul European de Fotbal. Noi am spus clar, alături de alţi colegi - Polonia, din prima clipă, ca şi co-organizator - că nu recomandăm şi nu susţinem vreo măsură care să afecteze organizarea Campionatului European de Fotbal”, a declarat ministrul român. Statele membre ale UE sunt unanime în a denunţa condiţiile ”inacceptabile” de detenţie ale opozantei ucrainene Iulia Timoşenko, dar între ele încă există divergenţe cu privire la oportunitatea boicotării din acest motiv a turneului final EURO-2012. Uniunea Europeană solicită, de mai multe luni, eliberarea Iuliei Timoşenko şi denunţă justiţia selectivă aplicată în cazul acesteia, iar preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso şi toţi comisarii europeni şi-au anunţat intenţia de a boicota meciurile de la EURO-2012 din Ucraina. Şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a indicat faptul că nu va merge în Ucraina, iar cancelarul german Angela Merkel a ameninţat că va face acelaşi lucru. Înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a spus că susţine ”pe deplin” ideea boicotării turneului final de fotbal, dar a precizat că sunt necesare şi discuţii cu Polonia, ţară co-organizatoare a competiţiei şi care se opune unui astfel de boicot.

Andrei Marga a precizat că despre situaţia din Ucraina ”s-a discutat îndelung” la Consiliul Afacerilor Externe, poziţia României fiind aceea că ”acordul de asociere a Ucrainei la UE reprezintă, totuşi, cel mai bun instrument de acţiune al UE, în sensul sprijinirii evoluţiei democratice, cursului european al Ucrainei”. ”Am arătat că, în acest context, autorităţile ucrainene trebuie încurajate şi sprijinite pentru a îndeplini obiectivele şi condiţiile încât să se avanseze în implementarea acordului de asociere”, a spus ministrul.

El a subliniat că situaţia opozantei Iulia Timoşenko ”este o temă de reflecţie pentru orice democrat, pentru orice stat”. ”Nu apare în documente (n.r. - în concluziile Consiliului), dar, sigur, se pleacă şi de la afirmaţia doamnei Timoşenko că nu doreşte să fie în vreun fel o piedică în cursul Ucrainei spre UE. Oricum s-a exprimat preocuparea ca legislaţia să fie aplicată corect în orice caz, şi în cazul în care, ipotetic, se judecă un rival politic al unui lider”, a mai spus şeful diplomaţiei române.

Ne puteți urmări și pe Google News