Marele Zid al banilor

China si celelalte state care au devenit in ultima vreme giganti economici ai lumii isi folosesc rezervele uriase pentru a cumpara companiile vestice.

Ideea Chinei de a pune mana pe bancile sau  pe companiile suta la suta vestice, intentie ce atrage dupa sine fuziuni bancare dintre cele mai mari din istorie, pare, la prima vedere, imposibil de realizat.

Previziunile ar putea fi infirmate de evenimentul care a avut loc saptamana trecuta, cand Banca de Dezvoltare a Chinei - o „arma” greu de neglijat a guvernului comunist de la Beijing - a preluat o bucata substantiala din Barclays.

City Bank a fost luata prin surprindere de aceasta mutare a chinezilor. Cu o singura lovitura, China a reusit sa dea foc ofertei publice a bancii olandeze ABN Amro si sa dea sperante britanicilor de la Barclays ca vor obtine o oferta mult mai consistenta de la rivalii lor, Royal Bank of Scotland. 

In contextul in  care toata lumea vorbeste despre dezvoltarea puternica a Chinei, Japoniei sau Indiei, gigantii asiatici reusesc sa se impuna si in industrii in care pana acum cativa ani erau slab reprezentati.

Din 1997, economia Marii Britanii a crescut cu 54%, iar Statele Unite ale Americii au inregistrat cresteri similare la capitolul PIB. Performanta acestor state este eclipsata insa de China, Rusia si India care si-au dublat in cativa ani cifrele economice.

Rezerve uriase Totusi, aceste economii sunt inca mult mai mici ca putere decat cele ale competitorilor vestici. China castiga insa teren cu usurinta in competitie cu SUA, mai ales ca asiaticii detin in acest moment cea mai mare rezerva bugetara la nivel mondial - 1.100 de miliarde de dolari.

„China are in acest moment toate rezervele de care are nevoie pentru stabilitate”, considera analisti britanici, citati de cotidianul „Daily Telegraph”. Zvonuri din piata sustin ca, in acest moment, China mai are de gand sa foloseasca inca 200-300 de miliarde de dolari pentru a cumpara firme straine - rezerva cunoscuta sub numele de „Marele zid chinez al banilor”.

Luna trecuta, guvernul de la Beijing a folosit prima „bucata” din aceasta rezerva impresionanta pentru a cumpara 10a din Blackstone, un fond american de private equity, care ii consiliaza in acest moment pe asiatici in legatura cu procentul pe care il detin la Barclays.