Un Putin „pus la zid” ar putea lua decizii catastrofale, crede politologul american Dan Reiter. Care sunt, așadar, marile temeri ale Occidentului cu privire la acțiunile Kremlinului?
Dan Reiter, politolog american, profesor de Științe Politice la Universitatea Emory, scrie că „în săptămânile de după ofensiva dramatică a Ucrainei din septembrie, Vladimir Putin și-a demonstrat deja disponibilitatea de a ordona atacuri aeriene cu rachete împotriva țintelor civile, inclusiv asupra infrastructurii rețelelor electrice din mai multe zone ale Ucrainei.
Forțele ruse ar putea reînnoi atacurile asupra centralei nucleare Zaporojie, riscând eliberarea de radiații nucleare. De asemenea, mai spune politologul, nu se poate exclude posibilitatea ca Putin să desfășoare arme chimice sau biologice împotriva țintelor ucrainene, așa cum au făcut predecesorii săi sovietici în războiul lor din Afganistan”.
Rusia ar putea folosi o bombă nucleară tactică într-un efort de a schimba cursul războiului
Politologul american merge mai departe cu analiza şi spune că „îngrijorătoarea pentru mulți observatori este menționarea repetată a armelor nucleare de către Putin. Ca stat nuclear, Rusia ar putea folosi o bombă atomică tactică într-un efort total de a schimba cursul războiului.
Deși represaliile pentru un astfel de atac ar fi probabil devastatoare, observatorii se pot întreba dacă Putin ar putea decide că nu are nimic de pierdut. Pe 27 octombrie, Putin a declarat că „folosirea armelor nucleare nu are sens nici politic, nici militar”, dar comentariile sale anterioare nu au fost prea liniștitoare (...). Dar se va abține de la folosirea bombelor atomice dacă va fi disperat?”
„Vestea bună este că istoria sugerează că este puțin probabil ca Putin să acționeze conform celei mai grave temeri ale Occidentului. Unii lideri de dinaintea lui au luat măsuri dramatice atunci când riscau să fie înfrânți, dar au evitat să ia cele mai drastice decizii, fie din rațiuni strategice, fie din motive politice. Putin, ca și alți lideri de dinaintea lui, va analiza dacă deciziile sale l-ar ajuta într-adevăr să câștige și ar putea fi reticent cu privire la mișcări ce ar expune Rusia la pierderi decisive sau la pierderea puterii acasă. Desigur, există încă motive de îngrijorare față de un Putin disperat. Dar examinând modul în care liderii tind să se comporte în aceste situații, Statele Unite și partenerii pot ajunge la o evaluare mai atentă a amenințărilor lui Putin și pot elabora propriile politici în consecință”.
Dacă Rusia eșuează în Ucraina, ar fi o amenințare reală pentru Putin
În această situație, elitele l-ar aborda în privat pe Putin și i-ar spune că este timpul să plece, fără proteste publice sau arestarea lui – deși narcisismul și megalomania lui Putin l-ar putea face să considere inacceptabil chiar și acest tip de ieșire. Având în joc viitorul propriei puteri, Putin ar putea adăuga stimulente şi ar cere soldaților distrugeri mai mari în Ucraina. De exemplu, prin escaladarea nivelului de suferință a civililor, așa cum Rusia a făcut în ultimele săptămâni, Putin sperând să împingă Kievul să facă concesii (...).
Este adevărat că, în ultimii ani, Putin a făcut pași mari pentru a rupe legăturile sale cu Occidentul și și-a declarat cu voce tare indiferența față de dezaprobarea Occidentului cu privire la războiul din Ucraina. Dar, armele nucleare nu sunt utile ca instrumente de război, deoarece nu sunt potrivite pentru cucerirea de teritorii (...). Iar Putin ştie şi asta, mai spune politologul.
Liderii occidentali ar trebui să ajute constat Ucraina
Dan Reiter spune că, „liderii occidentali ar trebui să continue să ofere ajutor militar Ucrainei și să caute modalități de a izola Rusia din punct de vedere diplomatic și economic, fără ca trupele NATO să intervină, pentru că astfel Ucraina poate să lupte, să supraviețuiască și să facă progrese fără a crea riscuri semnificative”, potrivit foreignaffairs.com.