Marea serbare de la Putna și începutul negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE

Sursa foto: cjsuceava.ro

În contextul istoricei zile de astăzi, când Republica Moldova și Ucraina încep negocierile pentru aderarea la UE, Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, a făcut o declarație de unire și un îndemn la rugăciune pentru izbândă. Este un început de atmosferă pentru marea sărbătoare de la Putna, din 2 iulie, care în mod tradițional va uni românii, pentru a prăznui ziua Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Zeci de mii de români din toată lumea sunt așteptați la cea mai vestită mănăstire bucovineană.

Gheorghe Flutur: „Să ne rugăm ca să ne întâlnim cu frații noștri de peste Prut și cu cei din Nordul Bucovinei, în UE!”

Președintele Consiliului Județean Suceava îndeamnă la rugăciune, în contextul în care Republica Moldova și Ucraina încep demersurile de aderare la UE. „Din Cetatea lui Ștefan cel Mare, trebuie să ne rugăm ca să ne întâlnim cu frații noștri de peste Prut și cu cei din Nordul Bucovinei, în UE! Este pasul care ne va face mai împliniți, ne va întregi și vom rămâne mulțumiți sufletește. Acest demers trebuie să se întâmple pașnic, fără război, pentru a ne vedea împreună fără pașapoarte, fără alte formalități, nu ca acum, când situația este foarte încordată.

E prea puțin că vorbim de ctitoriile ștefaniene și n-am reușit încă să trecem Prutul, să ajungem mai des și la Hotin, pentru a le pune în valoare. Pe 2 iulie, precum ne-am obișnuit, vom merge pe jos, în pelerinajul spre Mănăstirea Putna, unde sunt convins de faptul că vom fi mulți și de această dată. Să ne încărcăm „bateriile”, la mormântul marelui voievod, făcător de pace și apărător al creștinătății, care ne călăuzește, în fiecare zi”, a declarat Gheorghe Flutur.

Zeci de mii de români, așteptați la Putna, în ziua comemorării voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt

Marți, 2 iulie, este ziua adormirii sfântului voievod Ștefan cel Mare. Anul acesta, se împlinesc 520 ani de la trecerea la cele veșnice a domnitorului și 567 de ani de la înscăunarea sa ca domn al Moldovei. Cu această ocazie,  va avea loc tradiționala mare serbare de la Mănăstirea Putna, cu participarea unor importanți ierarhi din aproape toate teritoriile românești. Ei vor oficia o liturghie de zile mari, precedată de Acatistul Sfântului Ștefan cel Mare, în fața mormântului său.

La evenimente, vor ajunge personalități ale vieții publice din România, Basarabia, Regiunea Cernăuți și din alte teritorii istorice.

Participanții la sărbătoarea de la Putna vor avea ocazia să admire o paradă militară deosebită în mănăstirea voievodală, precum în fiecare an, însoțită de o ceremonie de depunere a coroanelor de flori din partea autorităților și a forțelor armate.  Ca de obicei, bucovinenii din satele învecinate sunt așteptați la comemorarea domnitorului îmbrăcați în haine naționale, așa cum o făceau strămoșii lor de sute de ani.

„Lăutarii” lui Nicolae Botgros vor aduce Basarabia lângă Bucovina

Începând cu ora 15:00, Ștefan Coroamă, primarul comunei Putna, anunță că vor începe alte evenimente extraordinare, dedicate  Zilei Comunei Putna. Parada portului popular și cea a cailor de rasă sunt numai două dintre asemenea manifestări, care au devenit mândria Putnei.

Pensiunile, muzeele și locurile pitorești ale acestui colț de rai bucovinean sunt în așteptarea pelerinilor și turiștilor. Sărbătoarea va culmina cu un concert de zile mari, susținut de celebra Orchestră Națională „Lăutarii” din Chișinău, condusă de Nicolae Botgros. Vor evolua Ion Paladi, Ovidiu Homorodean, Viorica Macovei, Adriana Bucevschi, Alexandra Dan, Ilie Caraș și formația „Azur”.

„În fiecare an, la 2 iulie, Ștefan cel Mare și Sfânt ne unește la Putna. Atmosfera unică a acestei sărbători o puteți trăi numai dacă veți fi aici, iar pentru aceasta noi pregătim din nou un spectacol cu frumoși artiști. Pădurile vor vibra de muzică bună, de voie bună”, promite primarul Ștefan Coroamă.

Prima serbare de la Putna, consacrată lui Ștefan cel Mare și Sfânt, a fost organizată în 1871, la îndemnul lui Eminescu, la mormântul voievodului.